Sammenligning MDG vs partiet Sentrum
Sist oppdatert: 10.07.25
Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Sentrum er begge relativt nye partier i norsk politikk (Sentrum ble stiftet i 2020), og begge plasserer seg ofte i «sentrum» og definerer seg som blokkuavhengige. Likevel har de distinkte hovedfokus og ideologiske røtter:
1. Hovedfokus og ideologisk grunnlag:
- MDG: Har en grunnleggende økologisk ideologi der klima og miljø er den absolutte hovedsaken. Deres politikk er dypt forankret i vitenskapen om planetens tålegrenser og behovet for en radikal omstilling av samfunn og økonomi for å oppnå økologisk balanse. De ønsker å prioritere livskvalitet over stadig økende forbruk.
- Sentrum: Bygger sin politikk på FNs bærekraftsmål og menneskerettigheter. De definerer seg som et «tverrpolitisk» og blokkuavhengig parti. Mens klima er viktig for Sentrum, er de bredere i sitt fokus, og vektlegger også sosial rettferdighet, et inkluderende samfunn, og velferd, ofte med en tilknytning til tradisjonelle sentrumspartiers verdier (som ofte inkluderer en arv fra kristendemokratiet, selv om de ikke er et rent kristent parti som KrF).
2. Klima- og miljøpolitikk (grad av radikalitet):
- MDG: Går inn for svært ambisiøse og ofte radikale kutt i klimagassutslipp, inkludert en trygg og planlagt utfasing av norsk olje- og gassproduksjon innen 2035. De er systemkritiske og ønsker en fundamental endring av økonomien for å underordne den økologiske prinsipper. De vil prioritere kollektivtransport, sykkel og gange over store veiprosjekter, og verne nærnatur.
- Sentrum: Prioriterer også klimapolitikk og har som ambisjon å avvikle oljevirksomheten på norsk sokkel innen 2035 – et mål som er sammenfallende med MDGs. De har altså et ambisiøst klimamål, men det er mindre fokus på den samme systemkritikken eller radikale omstillingen av hele økonomien som MDG har. De legger vekt på FNs bærekraftsmål som et helhetlig rammeverk, som også inkluderer sosiale og økonomiske dimensjoner.
3. Sosialpolitikk og velferd:
- MDG: Fokuserer på å bekjempe fattigdom og utenforskap. De ønsker en mer fleksibel foreldrepermisjon, videreføre kontantstøtten for barn mellom ett og to år, innføre en ekstra ferieuke for foreldre med barn opp til 12 år, skolemat i grunnskolen, øke barnetrygden og ha gratis barnehage for familier med dårlig råd. De vil fjerne meningsløse krav i NAV og øke sosialhjelpssatsene. De er også for lokale rusreformer.
- Sentrum: Vektlegger sterkt sosial likhet, å bekjempe fattigdom og utenforskap, og et inkluderende samfunn. De ønsker å styrke BPA-ordningen (Brukerstyrt personlig assistanse), trygge pårørendes inntektsgrunnlag og styrke overgangsstønaden for enslige forsørgere. De har også et sterkt fokus på likestilling, inkludert kjønnslikestilling og bekjempelse av vold i nære relasjoner. Deres sosialpolitikk er bredere forankret i bærekraftsmålene og menneskerettighetene.
4. Økonomisk politikk:
- MDG: Ønsker å flytte skattefordeler fra olje til fornybare og grønne næringer. De vil ha en omstillingsavgift på olje og gass for å finansiere grønn teknologi og havvind. De vektlegger sirkulær økonomi og reduksjon av totalt forbruk. Økonomien skal underordnes økologiske prinsipper, og de ønsker å redusere konsentrasjonen av rikdom.
- Sentrum: Har ikke en like uttalt «systemkritikk» av vekstparadigmet som MDG. Deres økonomiske politikk er mer fokusert på å skape et bærekraftig næringsliv innenfor rammene av bærekraftsmålene, og å sikre en rettferdig fordeling av ressurser og velferd. De vil sikre arbeidsmarkedssikkerhet og en aktiv næringspolitikk som genererer nye jobber og eksport, inkludert basert på naturressurser som vind, vann og skog.
5. Forhold til blokkene:
- MDG: Er blokkuavhengige, men har tradisjonelt søkt samarbeid med venstresiden i klima- og miljøspørsmål. De har uttalt at de først vil forhandle med Arbeiderpartiet etter et valg.
- Sentrum: Er også blokkuavhengige, men har tidlig markert at de vil støtte en eventuell rød-grønn regjering (som de gjorde etter stortingsvalget 2021). Dette viser en klarere tendens til å lene mot venstresiden i regjeringsspørsmål, selv om de er et sentrumsparti.
Samlet sett kan man si at MDG er et rendyrket miljøparti med en systemkritisk tilnærming til økonomi og samfunn, der alt underordnes klima- og miljømålene. Sentrum er et bredere sentrumsparti som også prioriterer klima høyt, men integrerer dette i en helhetlig tilnærming basert på FNs bærekraftsmål og menneskerettigheter, med et tydelig fokus på sosiale spørsmål og et inkluderende samfunn.