Bøker om klima og naturmangfold

Siste oppdatering:01.11.24

Når aviser formidler forskningsresultater som sier at vi mennesker påvirker klimaet, resulterer det ofte med heftige diskusjoner i kommentarfelt og sosiale medier. Spørsmålet blir om vårt verdisyn og våre følelser påvirker hvilke fakta vi slipper in, og om vi står i fare for å havne i «informasjonsbobler/ ekkokamre»?
Klimapsykolog Per Espen Stoknes gjorde i 2015 et godt forsøk på å forklare (følg denne linken).

Kunnskap KAN føre til bedre valg. 
I en tid hvor vi overstrømmes av informasjon via tvilsomme nettsider som endres etter forgodtbefinnende, er bøker med kildehenvisninger og kritikeres evaluering i større grad pålitelig.

Nedenfor følger ei liste over nyere bøker med klima og artsmangfold som tema. Listen oppdateres fortløpende med anbefalinger fra dere.

Det er også viktig å slippe til bøker som setter spørsmålstegn med klimaendringer. Disse bøkene finner du fra bok nr. 189 og utover. Noen av bokanbefalingene er underholdningsbøker som har fått sin egen underholdningsliste og andra har hovedfokus på demokratiske prosesser og som derfor også er samlet i egen liste:

Fortsett å sende bok-anbefalinger til: BjarteSle@gmail.com, så oppdaterer eg fortløpende 😉

.

Her følger 220 bøker om klima og naturmangfold:

.

  1. En sjanse i havet, av Even Moland, utgitt 2024

En sjanse i havet formidler havforsker Even Moland oppdatert kunnskap om havet. Hvordan virker det, og hvilken rolle spiller det i opprettholdelsen av livet på planeten? Som dykker og forsker forteller han levende og kunnskapsrikt og tar leserne med ned i dypet, slik at vi får innblikk i det fantastiske livet under overflaten, men også endringene som sakte utspiller seg.

.

.

2. Å tenke med Zapffe – forfatteren, filosofen, pessimisten, humoristen, klatreren, av Dag O. Hessen, utgitt 2024

Peter Wessel Zapffes filosofi og bøker er mer aktuelle enn noen gang. Dag O. Hessen gir oss en spennende innføring i Zapffes pionertanker om naturvern, hans kritikk av veksttankegang og hans dypt originale filosofi om hva det vil si å være menneske.  

Zapffe var fjellklatrer, forfatter og en av Norges mest originale filosofer. Han stilte og besvarte spørsmålet om mening med livet med nådeløs grundighet, samtidig som hans tekster er fulle av humor og barske gleder. Hans ironiske betraktninger over menneskenes behov for å fylle livet med trivialiteter og ting, det evige krav om mer av alt, og med det vår stadige ødeleggelse av naturen, har inspirert og fascinert svært mange, deriblant biolog Dag O. Hessen. Zapffe sto sentralt i utvikling av en filosofisk vekstkritikk og formulerte det grunnleggende spørsmålet; hva er målet for menneskelivet, for samfunnet, hvordan kan vi utvikle en kurs som gjør at vi spiller med, ikke mot naturen? Dette er vår tids mest brennende spørsmål, og denne boka er en spennende og lettlest innføring i et dypt fascinerende sinn.

.

3. Climate and Society – Transforming the Future, Av Karen O’Brien, Robin Leichenko, utgitt 2024

This bold and passionate textbook has become a go-to introduction to current and emerging thinking on the social dimensions of climate change, presenting key concepts and frameworks for understanding the multifaceted connections between climate and society.   Using clear language and powerful examples, Robin Leichenko and Karen O’Brien explore the varied social drivers, impacts, and responses to climate change. They highlight the important roles that worldviews, values, and – especially in this updated edition – emotions play in shaping interpretations of climate challenges. They include additional material on climate justice and equity, eco-centric discourses, paradigm shifts, and other topics. Situating climate change within the context of a rapidly changing world, the book demonstrates how dynamic political, economic, and environmental contexts amplify risks, often unequally for different groups based on race, gender, wealth, and location. Yet these shifting conditions also present opportunities for transformative responses: the new edition strengthens its emphasis on individuals’ power to influence systems, structures, and cultures. With updated references, examples, and data, and expanded pedagogical features, this informative and engaging new edition empowers undergraduates across the social sciences and other disciplines with a broader and deeper understanding of climate change and the potential for equitable and sustainable responses.

.

4. Showing Social Solidarity with Future Generations, av Marianne Takle, utgitt 2024

Today`s generations can affect the future ecosystem more than any previous generations and aggravate the welfare of future people. People who have not yet been born are excluded from political decisions important to their lives. Due to the future generations¿ lack of influence, current generations have a responsibility to act.

The current generation»s responsibility for the well-being of future generations has been used as an argument for an increasing number of legislative and policy measures across the world but are rarely followed up in practice.

This book examines when commitments to future generations are followed up in practice and in what situations they are not.

A concept of solidarity with future generations is developed and applied to four policy areas:

The UN 2030 Agenda, national political institutions for future generations, constitutions and climate lawsuits, and regulations of economic debt or savings for future generations. Germany and Norway

.

5. Naturen og oss. Tanker fra telt og post, utgis oktober 2024 Av: Arne Nævra

Etter over 40 år foran og bak kameraet for å lage naturfilmer for NRK, har Arne Nævra levd for å formidle naturopplevelsene sine gjennom spennende nærmøter med store, ville dyr, men også gjennom å se naturens mønstre, menneskets rolle i dem og å se det store i det små. Studier av artenes tilpasninger, og evolusjonens mekanismer, har gitt ham sitt livssyn. 

Nå står alt det vakre på spill, alt dette som henger sammen, henger ikke helt sammen lenger. Tidligere dominerte beundring, glede og tilfredstillelse under vandring og ventetid i felt, nå har det sneket seg inn en bekymring for om de som bestemmer tar de riktige valgene.   

Dette er en bok om naturkjærlighet, prydet med hans slående fotografier. Det er også et opprop mot en kritikkverdig norsk natur- og viltforvaltning, som munner ut i en sterk og engasjert lesning om naturen og oss

.

6. Økotopia: på sporet av en ny naturforståelse, utgitt 2024 av Andrew P. Kroglund

Vil Norge bli et mer økosentrisk demokrati, for å redde naturen vår? Foreløpig går vi i motsatt retning. Vi dyrker vekst og nedbygging av natur, og vi drømmer om å gjøre oss frie fra vår dyriske kropp, og dermed fornekte vår jordiske tilhørighet. 

Vi trenger derfor et nytt og økosentrisk livssyn. Det krever mye av oss, og vi må alle delta i samtalen om de mange vanskelige valgene og dilemmaene vi nå står overfor. Tanken på hva det vil si å være et menneske er i endring. Det er også tanken på hva det vil si å være borger i et større samfunn. Skal vi stå på vår rett og være et forbruker-«jeg», eller skal vi heller bli del av et større «vi», som økologiske borgere?

Vår overlevelse som art henger sammen med evnen vi har til å inngå en ny «kontrakt» med det som finnes utenfor oss selv, det mer-enn-menneskelige. Det haster med å få på plass et nytt natursyn, før klimakrisen og naturtapet blir uoverkommelig. 

Gjennom 16 kapitler tar Kroglund oss med på en reise inn i norsk kultur, politikk og natur, både i fortid, nåtid og i en tenkt fremtid. Denne boka har potensiale til å endre vårt syn på naturen og menneskets plass i den. Leve økotopia!

.

7. Det umistelige – fra global ensretting til et nytt mangfold, Av Thomas Hylland Eriksen, utgitt 2024

Det er alvor nå. Det er fremtiden vår som står på spill.

Både kulturelt og biologisk mangfold er truet i en globalisert verden på høygir. I Det umistelige viser Thomas Hylland Eriksen at begge deler er nødvendig – og som regel umulig å skille fra hverandre.
Boken begynner før Columbus og slutter med den siste smarttelefonen. Underveis blir det klart at vi har utryddet sykdommer og hungersnød, men også arter og særegne kulturer. Urskog og villmark blir til plantasjer og betongørkener, små språk forsvinner og lokal kunnskap blir glemt.
Denne ensrettingen er prisen vi betaler for menneskehetens fremgang. Vi har alle – fra Norge til Seychellene, fra Australia til Amazonas – lært oss å være forbrukere på omtrent de samme måtene. Resultatet er at mer og mer blir likt over alt.
Samtidig er det lys i enden av tunnelen, og boken peker på både motkrefter og forsøk på å gjenskape mangfold i kultur og natur. Det er mer avgjørende enn noen gang å vise at alternativene fremdeles finnes, lyder det overbevisende argumentet. For variasjonsrikdom er viktig, og det skapes ikke med gjerder og grenser, men gjennom åpenhet og kreativitet der impulser møtes.

.

8. På ville veier – hvorfor Norge burde hatt en samferdselspolitikk. av Eivind Trædal, utgitt 2024

I en like kontroversiell som fengslende tekst viser politiker og statsviter Eivind Trædal hvordan norsk samferdsespolitikk ikke er resultat av strategisk langtidsplanleggning til befolkningens og klodens beste, men heller et sammensurium av kompromisser mellom forskjellige pressgrupper der bil- og fly-lobbyene er de sterkeste. Forfatteren viser gjennom enkelteksempler og statistikk hvordan dette fører til en situasjon der politikerne snakker pent om grønne valg og klimabevissthet, men likevel legger stadig mer av landet under asfalt og legger til rette for mer fly og cruisetrafikk, mindre tog og grønne alternativ.

.

9. Ukjent territorium, Av Anders Dunker, utgitt 2024,

Anders Dunker i samtale med Noam Chomsky, Judith Shapiro, Yifei Li, Dag O. Hessen, Michael E. Mann, Anne Sverdrup-Thygeson, Naomi Oreskes, Amitav Ghosh, George Monibot, Jeremy Rifkin, Bronwyn Lay, Stephen J. Pyne, Helen Scales, Adam Welz, Nicolai Schultz, Dorion Sagan og Yuk Hui.

Ukjent territorium, ukjent farvann: Slike formuleringer maner frem en farlig del av en reise, et tokt eller en utforskning, en nervepirrende del av historien: Øyeblikk der den oppdagelsesreisendes kano glir inn i en ukjent sideelv, punktet der forskerens eksperiment kommer ut av kontroll, stedet der en fortropp kommer over en åskam og ser et helt nytt panorama: fiendens leir, et landskap i ruiner, en brann, en storm eller en ørken. Kanskje også, må vi kunne føye til, et bedre sted, et frodig land i det fjerne. Før vi kommer så langt må vi gi oss stormene i vold. Det ukjente territoriet betegner ikke bare jordsystemenes nye ustabilitet, men også et nytt politisk landskap der natur, klima og ressurser er i ferd med å bli til en uoversiktlig kampsone.

Samtalene i denne boken byr på vitenskapelige forklaringer, personlige erfaringer fra havdyp, storbranner og flommer, samt miljøperspektiver fra ulike fagområder. Den rommer også ansatser til nye visjoner for sivilisasjonen og menneskenes fremtid. Samlet utgjør en rekognosering og en rapport fra striden mot artstapet og klimaendringen – og tanker om hvordan vi kan holde sammen, holde ut og holde håpet oppe i det vi går inn i en svimlende omveltningstid.

.

10. En grønn livsstilsguide, 111 leksjoner for en daglig grønn og miljøvennlig. av Nasser Karami, utgitt 2024

Hvordan blir mennesker miljøbevisste? Noe handler om å vite hva man kan gjøre. Hvordan kan vi leve grønnere og renere i hverdagen med billige og enkle og tilgjengelige metoder?

I denne boken lærer vi hvordan vi kan beregne vårt økologiske fotavtrykk og gjøre det mindre og mindre dag for dag. Å være grønn er en moralsk egenskap. Kanskje kan man si at mennesker naturlig kan ha mer eller mindre tilbøyelighet til grønnisme. En streng fatalist ville sagt at enten er man født miljøbevisst eller ikke. Og slik er det også med andre egenskaper som det å snakke sant, handle selvoppofrende, føle forpliktelse og lojalitet; viktigere enn hva vi lærer på skolen eller hjemme er det om vi har det i oss eller ikke. Uten dermed å si at opplæring ikke har effekt, og selvfølgelig kan omgivelsene våre påvirke oss til å bli bedre eller dårligere mennesker. Uansett er det slik at dersom kjærlighet og tro ikke er en del av det, så vil heller ikke de tiltakene som er beskrevet i boka være særlig nyttige. Sånn er det også på den globale arenaen; fordi kjærlighet og tro ikke har vært en del av det så har ikke klimaavtalene ført frem til det ønskede resultat.

Boken forklarer enkelt filosofien om grønnisme i hverdagen og viser også måter som kan gjøre deg mer etisk grønn. Kjærlighet og tro er ditt bidrag inn i dette. Denne lille boken er en kort guide som I 111 prinsipper gjør deg kjent med virkemidler og fremgangsmåter for å leve miljøbevisst. Miljøbevissthet som i menneskets viktigste plikt og ansvar i den moderne verden.

.

11. Gå grønt48 turer og 100 tips til et mer bærekraftig friluftsliv, av Heireng, Hege Schultz, Heireng, Stine Schultz, utgitt 2023

Bli med på veien til et grønnere friluftsliv med store opplevelser og små avtrykk. Har du sett det enorme stjernemylderet fra UFO-hytta i Hessdalen? Har du opplevd den intense stillheten i Finnskogen? Visste du at du kan overnatte i over 80 fyr langs norskekysten? Hvorfor reise verden rundt når du har ville fjell, blå fjorder, eksotiske hytter og eventyrskoger i din egen bakgård? Gå grønt gir deg tips til over 40 turdestinasjoner i verdensklasse. Her er urskog, høyfjell, brelandskap og smaragdgrønt vann. Hit kan du reise med litt bedre samvittighet og likevel få uforglemmelige opplevelser. Boken beskriver spektakulære steder du kan nå til fots fra togstasjonen, og unike overnattingsplasser du aldri glemmer. Du får også råd om gode bruktkjøp, reparasjon av turutstyr og kunsten å elske den nære naturen.

.

12. Jordlivet i jorda og livet på jorda, av Bøe, Lina, utgitt 2023,

Jordsmonnet er et univers som yrer av liv. Det er hjem til utallige arter, gir oss mat, lagrer karbon, filtrerer forurensning, renser luft og holder ferskvann i omløp. Denne boka tar oss med på reise gjennom naturens og samfunnets historie siden jordsmonnets spede begynnelse. «Jord» forklarer hva som står på spill når jordsmonn går tapt, men retter også blikket mot veien fremover, mot løsninger og livssyn der mennesker tilhører jorda like mye som jorda tilhører oss.

.

13. En kort introduksjon til klimahistorie – menneskene og klimaet etter siste istid, Av Eivind Heldaas  Seland, Kikki Flesche Kleiven, del av serien En kort introduksjon, utgitt 2023

Skiftende klima har påvirket levekår og samfunnsutvikling så lenge det har vært mennesker på jorda. I denne boka følger vi dette samspillet fra istidsjegerne og det første jordbruket, via de eldste sivilisasjonene, varmeperioden i middelalderen og den lille istiden som fulgte, til menneskeskapt oppvarming og dagens situasjon. Vi viser hvordan klimaendringer i noen perioder har ført til problemer og kriser, men andre ganger til innovasjon, tilpasning og vekst, samt hvordan vitenskapen og verdenssamfunnet ble klar over og har forsøkt å møte den globale oppvarmingen.
Boka er skrevet av en historiker og en klimaforsker i samarbeid. De forklarer naturlige klimavariasjoner og menneskeskapte klimaendringer, hvordan klimaet var i fortida og grunnlaget for å vite noe om det, samt hvordan klimaendringer og samfunnsendringer henger sammen og hvorfor dagens situasjon er dramatisk annerledes fra det vi kjenner tidligere i historien.
.

14. Etikk og bærekraftet psykologisk perspektiv, av Arnestad, Mads Nordmo, utgitt 2023,

Etikk og bærekraft – et psykologisk perspektiv er en annerledes lærebok om etikk, samfunnsansvar og bærekraft. Den skiller seg fra andre bøker om temaet på to måter: For det første handler den først og fremst om klimakrisen. For det andre brukes innsikter fra psykologifaget som inngang til diskusjoner om etikk, ansvar og bærekraft. Kan psykologien lære oss noe om klimakrisen? Boken er skrevet for å være pensum i universitets- og høyskoleemner i etikk, samfunnsansvar og bærekraft. Med utgangspunkt i vår tids store bærekraftsutfordring, klimakrisen, diskuterer boken hvordan vi som mennesker og samfunn forholder oss til en slik krise. Mads Nordmo Arnestad (f. 1984) er førsteamanuensis ved Institutt for ledelse og organisasjon, Handelshøyskolen BI. Han er utdannet psykolog fra Universitetet i Bergen, og har PhD fra Norges Handelshøyskole (NHH). Arnestad forsker blant annet på organisasjonspsykologi, moralpsykologi, teknologi og beslutninger. Han er en populær foredragsholder, engasjert foreleser og har vunnet studentenes foreleserpris både ved NHH og BI.

.

15. Synlig reparasjon, av Kittelsen, Eva. utgitt 2023,

Synlig reparasjon – det vil si å fikse ødelagte klær med lekre og kreative reparasjoner – har blitt en trend de siste åra, og det er ikke så rart. Ikke bare er det gøy og ser stilig ut, det er også en aktivitet som inviterer til å hoppe av forbrukskarusellen og se klærne for hva de egentlig er verdt. Eva Kittelsen er Norges fremste ambassadør for synlig reparasjon. I denne boken gir hun en enkel innføring i de viktigste teknikkene, som lapping, stopping og broderi. Hun viser hvordan du reparerer hullete sokker og kamuflerer flekker på skjorta, men også hvordan du kan omgjøre gamle klær til små kunstverk, ved hjelp av nye vrier på tradisjonelle håndarbeidsteknikker. Med bakgrunn i egne erfaringer viser hun dessuten hvordan reparasjon kan hjelpe oss til å føle takknemlighet og mestringsglede i hverdagen, ettersom vi lærer å ta bedre vare på det vi er glade i – enten det gjelder klær eller oss selv.

.

16. Å bite seg i halen, hvordan menneskeskapte klimaforandringer og miljøkatastrofer påvirker oss, av Dietrichs, Erik Sveberg, utgitt 2023,

I vår del av verden snakker vi ofte om klimaproblemene som noe som ligger i framtida. Men for millioner av mennesker er store klimaendringer allerede en realitet. Mange av miljøproblemene menneskene kjemper mot, er forårsaket av oss selv. Samtidig som vi slåss mot konsekvensene, fortsetter vi å ødelegge vårt eget livsgrunnlag. På samfunnsnivå merker vi endringene ved at steder blir ubeboelige, mennesker drives på flukt, og antall naturkatastrofer øker. Men konsekvensene er også merkbare på individnivå. Å bite seg i halen er en reise gjennom elementene, gjennom verden, og gjennom menneskekroppen.

.

17. Grønne tariffavtaler, av Bjergene, Jon Olav Hagen, Inger Marie, utgitt 2020,

Tariffavtalen er den grunnleggende reguleringsmekanismen i norsk arbeidsliv. Denne mekanismen må tas i bruk i det grønne skiftet. Samarbeid mellom arbeidslivets parter er helt avgjørende for at de nødvendige tiltakene for å håndtere klimakrisen kommer i gang. Tiltakene må være demokratisk forankret, rettferdige og effektive. Her må fagbevegelsen ta ansvar. Tillitsvalgte på alle nivåer – fra hovedorganisasjonene og ned til tillitsvalgte på arbeidsplassen – må sette miljø på dagsorden og invitere arbeidsgiver til en diskusjon om hvilke tiltak som må iverksettes. Boken gir innspill til hvordan en slik felles dugnad kan organiseres gjennom grønne bestemmelser i dagens tariffavtaler. Første del av boken gir bakgrunnsinformasjon om den norske arbeidslivsmodellen, mens del to presenterer aktuelle krav. Noen av kravene handler om de tillitsvalgtes rolle, andre er krav som hører hjemme i overenskomster og lokale avtaler. Alle kravene vil ha miljøeffekt, men det er bare når det gjelder transportkrav, at det har vært mulig å gjennomføre estimat på utslippsreduksjoner. Noen av kravene kan stilles allerede nå, mens andre trenger videreutvikling og konkretisering. Håpet er at boken vil stimulere til at dette arbeidet starter opp.

.

18. Den grønne visjonenpå vei til et medmenneskelig samfunn i økologisk balanse, av Svae, Per Hjalmar, utgitt 2022,

Første kapittel presenterer den grønne visjonen og den store omstillingen det innebærer å gjennomføre dette. Andre kapittel beskriver omstillingen fra fossil til fornybar energi og fra vekstøkonomi til sirkulær økonomi, samtidig som vi opprettholder velferdsstaten. Slik videreutvikler vi sosialdemokratiet til å bli et sosialøkologisk demokrati. I det tredje kapittelet beskrives det hvordan en firedimensjonal blandingsøkonomi er i ferd med å skapes der vi i større og større grad får en etisk ansvarlig markedsøkonomi. Politikk og praktiske initiativer for å fremme dette omtales. I det fjerde kapittelet beskrives en vei videre til høyere livskvalitet, uten høyere levestandard, forbruk og miljøbelastning.

.

19. Introduksjon til miljøplanlegging, av Movik, Synne, Stokke, Knut Bjørn, utgitt 2022,

Naturområder er under press, og naturmangfoldet er truet. Klimaendringene gir villere og våtere vær, og urbanisering medfører håndtering av store mengder overvann på stadig mer kompakte flater. Hvordan skal vi takle disse utfordringene samtidig som vi legger til rette for god folkehelse? Planlegging for bærekraftig arealbruk er et viktig verktøy i møtet med vår tids store utfordringer. For å få til dette på en god måte må vi forstå hvordan beslutninger fattes, hvem som tar dem, hva slags kunnskap de baseres på, og sannsynlige konsekvenser av å gjennomføre dem. I Introduksjon til miljøplanlegging definerer forfatterne miljøplanlegging som arealplanlegging på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå som påvirker naturmiljø og folkehelse. De loser leseren gjennom det norske plansystemet etter plan- og bygningsloven, og diskuterer temaer som medvirkning, kunnskap og helhetlig forvaltning. Boken trekker veksler på nyere forskning og belyser både dilemmaer og utfordringer knyttet til miljøplanlegging. Boken er skrevet for studenter i miljø og planlegging, men alle som har interesse for planlegging og miljøspørsmål, vil kunne dra nytte av den.

.
20. Grønnere familieklimatiltakene som faktisk fungerer, av Kleve, Marie L. utgitt 2020,

Svarene på hvordan du og familien din kan leve mest mulig miljøvennlig i hverdagen. Det er en jungel av motstridende klimaråd der ute. Noen mener vi bør kjøpe emballasjefri mat i løsvekt, andre mener plastinnpakkede varer likevel er best, fordi maten holder seg lenger og vi unngår svinn. Hvilke tiltak er det som faktisk har noen effekt? Og hvordan kan vi som enkeltpersoner og husholdninger leve mest mulig klima- og miljøvennlig i hverdagen? Trebarnsmor og journalist Marie Kleve har gått systematisk til verks for å gjøre familien sin grønnere, og gir oss ekspertenes fasit på hva som virker og hvordan vi enklest mulig kan få en mer bærekraftig livsstil. «gjev eit handfast og matnyttig bidrag til eit nødvendig kunnskapsløft.» Dagbladet

.

17. Ut, kunsten å leve et enkelt og eventyrlig liv uten å knekken på kloden, av Bølstad, Mikkel Soya,  utgitt 2020,

Jordas bæreevne har vært overskredet siden 1970-tallet, og rovdriften øker stadig. Dersom hele jordas befolkning hadde hatt et levevis som oss nordmenn, ville vi trengt bortimot tre og en halv jordkloder for å bære forbruket. Vi må med andre ord legge om livsstilen markant. Det høres kjedelig ut, men behøver det egentlig å være det? I «Ut» møter vi en familie på fire som bestemmer seg for å dra Norge på tvers fire ganger – på sykkel, til vanns, til fots og på ski. De pakker med seg det aller mest nødvendige, fyller sekken med mat, kutter navlestrengen til hverdagslivet og lever som vagabonder. Ikke for alltid, men lenge nok til at reisens iboende logikk for en stund blir normalen. Lenge nok til at spørsmålene om oss selv og samfunnet vi lever i melder seg. Er det vår egen biologi som gjør det så vanskelig å leve bærekraftig? Og er det likevel nettopp vår biologiske arv som redder oss ut av miljøkrisen? I boka smelter friluftsliv, biologi, psykologi og filosofi sammen til en inspirerende kjærlighetserklæring til det enkle livet. En egen faktadel gir deg nyttige tips til kunsten å dra på langtur og leve et enkelt og eventyrlig liv – uten å ta knekken på kloden.

.

18. Jordnært, enkle tips til en mer miljøvennlig hverdag, Bastviken, Anette Bastviken, Susanne, utgitt 2019

I Jordnært deler forfatterne enkle råd, erfaringer og tips til hvordan du kan ta bedre vare på deg selv og miljøet. Søstrenes visjon er å gjøre det gøy og enkelt å være miljøvennlig, selv for deg som føler du ikke har tid eller overskudd. Anette og Susanne er alltid på leting etter inspirerende mennesker, produkter og mat som er i tråd med verdiene de ønsker å leve etter. I boka deler de sine egne erfaringer, gir deg enkle oppskrifter og tips til en mer miljøvennlig hverdag. Søstrene Anette Bastviken (28) og Susanne Bastviken (27) er grunnleggerne av bloggen og bedriften Radical Broccoli. De er alltid på jakt etter ny inspirasjon som kan gjøre havet renere og jorda vår til et bedre sted. De har for eksempel forsøkt å leve en hel måned uten å bruke plast.

.

19. Vi er klimaet, brev til verden, De Wever, Anuna Gantois, Kyra Olyslaegers, Jeroen, utgitt 2019,

Først var det bare én: Svenske Greta Thunberg startet sin skolestreik for klimaet med en hjemmelaget plakat høsten 2018. Belgiske Anuna De Wever og Kyra Gantois lot seg inspirere. I januar 2019 samlet de elever til en protest mot dagens klimapolitikk. Det var ikke plass nok på torget til de 3000 elevene som dukket opp. En uke senere var de 12 500, neste uke 35 000. Anuna og Kyra ble ansiktene til en protestgenerasjon som ikke lenger finner seg i å bli avist av politikere med beroligende ord. Siden har klimastreiken spredd seg til hele verden, også til Norge. I Vi er klimaet henvender de to unge klimaktivistene seg til hver og en av oss: til politikere og beslutningstakere, til foreldre og besteforeldre og til sine jevnaldrende. Og de gir seg ikke før klimapolitikken er blitt drastisk endret. Dette er deres manifest for framtida. Med forord av Anja Bakken Riise, Framtiden i Våre Hender.

.

20. Klima, energi og miljø, utgitt 2023 av Arne Myhre

Menneskeskapte klimaendringer er vår tids største globale utfordring. Hvordan vi håndterer disse i årene som kommer vil påvirke natur, miljø og menneskets vilkår på denne jorda i generasjoner framover. Det er helt nødvendig med solid faglig kunnskap om hva som styrer klimaprosessene for å ta gode avgjørelser og sette inn effektive tiltak.

Klima, energi og miljø er en lærebok som er skrevet for studenter uten realfaglig fordypning fra videregående skole. Den er brukt som pensum for lærerstudenter og natur- og miljøstudenter, samt i andre videreutdanninger og kurs i klima- og miljøproblematikk. Boka gir en innføring i temaer som globale sirkulasjonsmønstre, drivhusgasser, naturlige klimavariasjoner, menneskeskapte klimaendringer, mulige tiltak og fornybare energikilder.

Denne tredje utgaven er gjennomgående revidert i henhold til kunnskap, forskning og teknologi som har kommet til siden forrige utgave fra 2015. Særlig viktig er det at den er oppdatert i tråd med den siste rapporten fra FNs klimapanel i 2021.

.

21. Ethics for a Full World: Or, Can Animal-Lovers Save the World? utgitt 2017, av Tormod V. Burkey,

The global emergencies facing the inhabitants of our planet―climate change, diminishing biodiversity, ocean acidification, overfishing, land degradation, and more―are symptoms of a common problem: the world is full. Humanity has already exceeded several planetary boundaries. The situation is without precedent and its manifestations are numerous. Ethics for a Full World argues that our dominant culture of anthropocentrism―our human-centric thinking―is an underlying cause of the world’s problems, threatening life as we know it.

Many today, especially those who care about other species, experience the blights that endanger our planet as deeply personal tragedies. Why are we not acting to save the world? Some say that humans won’t do anything until we feel the repercussions ourselves, but by then it will be too late. This book takes an uncompromising view of our culture, our democracy, and humankind, examining why it is so difficult to save the world from ourselves.

In a globalized world, the most urgent issues are those that exhibit tipping points, as they may soon be too late to fix. Burkey argues that non-anthropocentric ethics, and those who adhere to them, could be the key to turning the tide. In a cry for meaningful and effective engagement, the author proposes a concrete first step to connect concerned individuals. This is a book for people who want to be part of the solution and who are not fooled by the feeble attempts for change that have been made so far.

.

.

22. Reality Blind: Integrating the Systems Science Underpinning Our Collective Futures, utgitt 2021 av NJ Hagens (Author), 

.

23. Natur i Norge, Variasjon satt i system, utgitt 13.mars 2024,

Norge har svært stor naturvariasjon. Landet strekker seg fra Lindesnes i sør til Rossøya på Svalbard i nord, og rommer landskap fra det dypeste havdyp (Molloydypet, 5569 muh.) til den høyeste fjelltopp (Galdhøpiggen, 2469 moh.). Vi har undersjøiske fjellkjeder, dyphavssletter, eikeskoger, barskoger, vidstrakte vidder og store breer mellom spisse tinder. Natur i Norge (NiN) er det offisielle systemet som er utviklet for å beskrive og kartlegge denne enorme naturvariasjonen.

Systemet Natur i Norge ble oppdatert i fjor, lanseres nå læreboka. Her finner du over 400 sider med kunnskap om naturens kompleksitet og variasjon, satt i system. Bilder, kart og illustrasjoner levendegjør kunnskapen slik at boka er brukervennlig på tvers av fagområder og sektorer.

.

24. Lettkledd; velkledd med lite miljøbelastning, utgitt 2020, Forfatter: Ingun Grimstad KleppTone Skårdal Tobiasson

Lettkledd er en bok om klær og miljø. Den handler om hvordan vi både kan forstå debatter rundt klær, miljø og klima bedre og alltid selv kan ha gode klær tilgjengelig, uten å belaste kloden unødvendig. Den er skrevet for unge og gamle, menn og kvinner med ulike klesvaner og livsstil, men med det til felles at de ønsker å ha klær som passer sine og planetens liv. Det viktigste vi alle kan gjøre for å redusere miljøbelastningene, er å kjøpe færre nye klær. Da må de klærne vi kjøper være i bedre kvalitet. Men hva er det? Kvalitet har både med klærne å gjøre, deres tekniske egenskaper og hvordan vi tenker om og bruker dem. Hva som passer og hva det passer til. Lettkledd er bok to i en triologi som til sammen vil gi kunnskap om klær og miljø samtidig som de inspirerer til bærekraftig klesforbruk.

.

25. Kan det fikses? – hvordan Norge kan bli et reparatørsamfunn, Av Marte Rostvåg Ulltveit-Moe, utgitt 2024,

Har du ringt til en vaskemaskinreparatør og fått beskjed om at det ikke lønner seg å reparere? Har du prøvd å finne noen som kan fikse brødristeren din og irrirtert deg over at du til slutt måtte kjøpe en ny? Har du lurt på hvorfor sko slites raskere enn før og hvorfor sykkellykter går så fort i stykker?
Reparatørene i Norge er undervurdert og oversett. De passer ikke inn i dagens økonomiske system, der flere og flere av tingene vi omgir oss med, ikke er produsert for å vare.
I denne boka kommer skomakeren i Flekkefjord, hvitevarereparatøren på Askøy, mobilfikseren på Hamar og sydama i Kristiansand til orde. Reparatørene skryter ikke, reklamerer sjelden og fører ikke klimaregnskap. De jobber ofte i bortgjemte lokaler, og mange av dem uorganisert og underbetalt. Men sånn trenger det ikke å være. Dette er historien om hvordan vi kan forvandle sløselandet Norge til et reparatørsamfunn.

.

26. Climate Capitalism – Winning the Global Race to Zero Emissions Av Akshat Rathi, utgitt 2023

THE TIMES BEST SCIENCE AND ENVIRONMENT BOOK OF THE YEAR

»AN IMPORTANT READ FOR ANYONE IN NEED OF OPTIMISM» BILL GATES

»DAZZLING AND DEEPLY REPORTED» DAVID WALLACE-WELLS
»HIGHLY READABLE . . . ENGAGING STORIES OF PEOPLE BEHIND SOME OF THE MOST IMPORTANT ADVANCES IN RECENT DECADES» PILITA CLARK, FINANCIAL TIMES
It»s now cheaper to save the world than destroy it.
Our age will be defined by the climate emergency. But contrary to the doomist narrative that»s taken hold, the world has already begun deploying the solutions needed to deal with it.
On a journey across five continents, Climate Capitalism tracks the unlikely heroes driving the fight against climate change. From the Chinese bureaucrat who did more to make electric cars a reality than Elon Musk, to the Danish students who helped to build the world»s longest-operating wind turbine, or the American oil executive building the technology that can reverse climate damages, we meet the people working to scale technologies that are finally able to bend the emissions curve.
Through stories that bring people, policy and technology together, Akshat Rathi reveals how the green economy is not only possible, but profitable. This inspiring blend of business, science, and history provides the framework for ensuring that future generations can live in prosperity and that the wheels of progress don»t falter.

.

.

27. Bright Green Lies – How the Environmental Movement Lost Its Way and What We Can Do About It Av Derrick Jensen, Max Wilbert, Lierre Keith, utgitt 2021,

“This disturbing but very important book makes clear we must dig deeper than the normal solutions we are offered.”—Yvon Chouinard, founder of Patagonia Works
«Bright Green Lies exposes the hypocrisy and bankruptcy of leading environmental groups and their most prominent cheerleaders. The best-known environmentalists are not in the business of speaking truth, or even holding up rational solutions to blunt the impending ecocide, but instead indulge in a mendacious and self-serving delusion that provides comfort at the expense of reality. They fail to state the obvious: We cannot continue to wallow in hedonistic consumption and industrial expansion and survive as a species. The environmental debate, Derrick Jensen and his coauthors argue, has been distorted by hubris and the childish desire by those in industrialized nations to sustain the unsustainable. All debates about environmental policy need to begin with honoring and protecting, not the desires of the human species, but with the sanctity of the Earth itself. We refuse to ask the right questions because these questions expose a stark truth—we cannot continue to live as we are living. To do so is suicidal folly. ‘Tell me how you seek, and I will tell you what you are seeking,’ the German philosopher Ludwig Wittgenstein said. This is the power of Bright Green Lies: It asks the questions most refuse to ask, and in that questioning, that seeking, uncovers profound truths we ignore at our peril.”—Chris Hedges, Pulitzer Prize-winning journalist and author of America: The Farewell Tour

.

28. Climate Denial in American Politics #ClimateBrawl, By Gerald Kutney, utgitt 2024

Climate Denial in American Politics is a detailed examination of the rise within American politics of climate denialism, the counter movement which challenges the accepted science of climate change.

Organized around the administrations of American presidents from Roosevelt to Biden, this book provides an unprecedented account of climate denial within both the White House and Congress, and the ‘climate brawls’ that followed. This volume is a rebuke to discredit the climate denier, their propaganda, and their sources. Gerald Kutney examines the evolution of American political thought on climate change and provides a comprehensive survey and analysis of the sordid history of the propaganda which has promoted climate denial and corrupted politicians in America. He uses direct quotes from primary sources, such as government records, to show the extreme and pervasive nature of anti-science opinions made by political climate deniers and limit any misinterpretation that might result from paraphrasing. Weaving the account of climate denialism in American politics with anecdotes from Kutney’s own decade-long experience of challenging climate deniers on Twitter using #ClimateBrawl, this book provides a valuable insight into the world of climate obstruction.

Climate Denial in American Politics will be of great interest to students and scholars of climate change, environmental politics and American politics more broadly.

.

29. Naturparadokset. Om naturen vi mister og hvordan vi kan få den tilbake, av Marit Beate Kasin, utgitt 2024 

Har nordmenns hyttedrøm blitt naturens mareritt? For når man bygger en hytte så ødelegger man jo samtidig den uberørte naturen man ønsker å oppleve. I denne boka utforsker forfatter Marit Beate Kasin nettopp slike naturparadokser.

Leseren blir med Kasin til fjells og observerer hvordan hyttebygging, nye alpinanlegg og veier fortrenger villreinen fra dens områder – det er snart ikke noe villmark igjen i Norge. Et annet dilemma er hvordan vårt overforbruk av naturressurser har ført oss inn i klimakrisen, som vi nå forsøker å løse ved å forbruke enda mer natur – som ved å bygge vindkraftanlegg i uberørte områder. Forfatteren tar oss med inn i skogen og deler sine opplevelser og refleksjoner rundt naturtapet som der finner sted. Selv om man har lovfestet skogenes unike artsmangfold så hugges de verneverdige trærne ned og antallet rovdyr holdes på et kritisk lavt nivå. Men er det mulig å restaurere den tapte naturen? Hennes rørende møte med fjellrevvalpene viser at den tidligere utrydningstruete arten nå er tilbake i norsk natur.

Naturparadokset er en vandring i interessemotsetninger og truet natur. Kasin gransker gapet mellom samfunnets erklærte intensjoner om å beskytte og bevare naturen, og den faktiske praksisen der naturtapet fortsetter.

.

30. Antropocen. Menneskets tidsalder, av Marius Timmann Mjaaland, Thomas Hylland Eriksen, Dag O. Hessen, utgitt 2024

Menneskets påvirkning på klima, atmosfære og natur er blitt så dyptgripende at vi har gått inn i en ny epoke i jordas historie, som kalles antropocen – menneskets tidsalder.

Menneskelig aktivitet fører til endringer som får store konsekvenser for livet på kloden, ikke minst for oss selv, og med ringvirkninger langt frem i tid. Tidligere var det et mål å kontrollere og utnytte naturen. Nå må vi lære oss å leve i naturen på en ny måte. Dette får også konsekvenser for måten vi tenker om mennesket og vår plass i økologien på.

I denne antologien forklarer forskere fra ulike fag den nye sammenhengen mellom menneske og natur som kjennetegner antropocen. De viser hvor viktig tverrfaglig samarbeid er for å forstå menneskets rolle i den nye situasjonen, og for å bidra til bærekraftige løsninger.

Bidragsytere i alfabetisk rekkefølge: Thomas Hylland Eriksen, Gunnar Gjermundsen, Mette Halskov Hansen, Christian Palacios Haugestad, Dag Hessen, Nina Hoel, Laura Hultberg,  Simone Kotva, Ole Jacob Madsen Marius Timmann Mjaaland, Christina Nadeau, Karine Nyborg, Trude Storelvmo, Arne Johan Vetlesen

.

31. Antologien Seier eller svik? 30 år i kamp for en bærekraftig verden er utgitt i anledning Forum for utvikling og miljø (ForUM) sitt 30-årsjubileum. Her kan du lese om og bestille antologien. (en samling litterære tekster), utgitt 2023

Bærekraft har blitt et av politikkens viktigste og mest aktuelle prosjekt. Men hva er egentlig bærekraft og hvordan kan det oppnås? Hva er Norges rolle, og hvordan kan norsk sivilsamfunn bli en enda sterkere og mer strategisk kraft for endring? For å ta de valgene som fører oss mot global rettferdighet og bærekraft i tide, er vi nødt til å tenke større og mer strategisk. Vi må lære av historien og av hverandre. Forum for utvikling og miljø (ForUM) sitt 30 års-jubileum gir oss en slik anledning. Derfor denne antologien.

Gjennom ulike bidrag kaster Seier eller svik? 30 år i kamp for en bærekraftig verden et nytt lys over bærekraftskampen og norske organisasjoners rolle i den. Tekstene står for den enkelte forfatters regning og representerer ikke nødvendigvis ForUMs synspunkter. Boka er utgitt med støtte fra Fritt Ord og Norad.

Bidragsytere:

  • Aili Keskitalo/Biehttár-Heaikka Elle Máreha Áili, politisk rådgiver i Amnesty International Norge
  • Ajay K. Jha, direktør for Centre for Community Economics (CECOEDECON)
  • Andrew P. Kroglund (redaktør), forfatter, sakprosakritiker og generalsekretær i Besteforeldrenes klimaaksjon
  • Arne Johan Vetlesen, professor i filosofi ved Universitetet i Oslo
  • Arnfinn Nygaard, diverse stillinger i RORG-samarbeidet 1992-2021
  • Boris Tadiwanashe, leder for Zimbabwes nasjonale studentorganisasjon ZINASU
  • David R. Boyd, FNs spesialrapportør for menneskerettigheter og miljø
  • Dag Olav Hessen, professor i biologi ved Universitetet i Oslo
  • Diego Alexander Foss, politisk rådgiver i Redd Barna
  • Djatougbe Akouvi Aziaka, president for Welfare Togo
  • Elin Enge, tidl. leder for Felleskampanjen og første leder i ForUM
  • Espen Barth Eide, utenriksminister
  • Fedness Chifundo Thole, klimaaktivist
  • Gunhild Ørstavik, tidl. rådgiver i ForUM
  • Hannah Sigriddatter Ander (redaktør), kommunikasjonsrådgiver i ForUM
  • Henrik Syse, filosof, forfatter og forsker ved PRIO
  • Ida Åkerstedt, kommunikasjonsrådgiver i ForUM
  • Irene Elise Hamborg, grunnlegger av Meningsfull Medvirkning
  • Ingrid Rostad, seniorrådgiver i ForUM
  • Julie Rødje, daglig leder i SLUG – Nettverk for rettferdig gjeldspolitikk
  • Kathrine Sund-Henriksen, generalsekretær i ForUM
  • Maja Lunde, forfatter
  • Milla Søreide Charbaut, Miljøagent
  • Mitzi Jonelle Tan, klimaaktivist
  • Naja Amanda Lynge Møretrø, tidl. leder i Changemaker
  • Nikolai Hegertun, seniorrådgiver i Norad
  • Nina Sofie Pedersen, daglig leder i Nei til Atomvåpen
  • Titus Tenga, leder for internasjonale programmer i Strømmestiftelsen
  • Tuva Krogh Widskjold, koordinator for Den internasjonale kampanjen for å avskaffe atomvåpen (ICAN) i Norge
  • Xiomara Acevedo, klima- og rettighetsaktivist, naturverner og sosial entreprenør

Antologien koster 200 kr + porto, og bestilles ved å sende en e-post til ida.svendsen@forumfor.no. Antologien kan også hentes i deres lokaler.

.

32. Ecological Democracy, Caring for the Earth in the Anthropocene By Odin Lysaker, utgitt 2024,

Ecological Democracy offers an original, thought-provoking, and engaging treatment of why and how democracy should be re-imagined in reaction to today’s ecological crisis. The book explains that one need to re-imagine both the view on nature and democratic ideals within the same framework in the Anthropocene, the present geological epoch of human-made instability in the Earth system and its planetary boundaries. This book proposes unique and challenging readings of green political theory and its development of ecological democracy in the last four decades. The book is the first to offer a systematic and detailed interpretation of the role of critical theory vis-à-vis green political theory through an update regarding current non-anthropocentric critical theorists and how they may contribute to the further development of ecological democracy. Ecological Democracy builds further on deep ecology, ecophenomenology, and animism by articulating an ecocentric view on nature which defends an intrinsic moral value of all existence as well as formulating the democratic principle of all ecologically affected parties.

This book provides a sophisticated, convincing, and accessible argument for how to re-imagine ecological democracy as ecocentrism in practice: ecological love. To love ecologically means caring for and encountering all existence on the Earth and in the cosmos. This book is multi-disciplinary and will be of great value to researchers as well as undergraduate and postgraduate students from many disciplines.

.

33. Den tause planeten, av Dave Goulson, utgitt 2022,

Insekter er små, men deres betydning for alt liv på jorden er enorm. Nå blir det stadig færre av dem – siden 1970 kan vi ha mistet over 75 prosent av verdens insekter. For hvert år har det blitt færre sommerfugler, færre humler – færre av nesten hele myriaden av små kryp. Vi nærmer oss en apokalypse. Hvis denne tilbakegangen fortsetter, vil det være skjebnesvangert for verden slik vi kjenner den.

Dave Goulson har vært fascinert av insekter hele livet, og er i dag en av verdens ledende forskere på feltet. I Den tause planeten formidler han all sin kunnskap og sitt lidenskapelige engasjement gjennom en kjærlighetserklæring til naturen og insekter – i form av en bok som både er en alarmklokke og et manifest for et grønnere og mer insektvennlig samfunn. For selv om tiden er i ferd med å løpe fra oss, er det ennå ikke for sent. De fleste artene er fremdeles ikke utryddet, og hvis vi gir dem litt bedre betingelser, kan bestandene vokse igjen. Vi må bare være oss å leve som om vi er en del av naturen, ikke noe utenfor den. Og første skritt på veien er å begynne å ta vare på insektene, disse små skapningene som får verden til å gå rundt.

.

34. Slik skaper vi en bærekraftig verden, Av Jens-André P. Herbener, utgitt 2023

«Det vi gjør de neste 20 årene, vil avgjøre fremtiden for alt liv på jorden.»
– David Attenborough, BBC, 2019

Vi mennesker er bare én av rundt 8,7 millioner arter på jorden.

Likevel oppfører vi oss som om den er vår eiendom.

• Materialer som betong og plast veier nå mer enn all levende natur
• Vi rydder 30 fotballbaner med tropisk skog hvert minutt
• Hvert år kaster vi 300–400 millioner tonn avfall i havet
• De siste tretti årene har vi sluppet ut mer CO2 enn vi gjorde de 240 foregående årene

Listen er lang og tiden er knapp. Det haster mer enn noensinne å finne løsninger.

Albert Einstein uttalte at vi ikke kan løse problemer med det samme tankesettet som skapte dem. I denne boken viser Jens-André P. Herbener hvordan et økosentrisk livssyn kan omsettes til den nye samfunnsmodellen økokrati. Dette innebærer en grønn transformasjon av menneskenes samfunn, verdenssyn og verdier, og kjennetegnes av både økologisk og sosial rettferdighet.

Boken presenterer et forslag til en visjonær 7-punkts handlingsplan og en rekke konkrete løsningsforslag til hva både enkeltindividet, organisasjoner og myndigheter kan gjøre. Herbener oppfordrer til et grønt folkeopprør for å sikre en fremtid for våre barn, barnebarn og alle former for liv på vår blågrønne planet.

Til syvende og sist gir boken svar på det viktigste spørsmålet i vår tid:
Hva skal egentlig til for å redde livet på jorden?

.

35. Det ville Norge Av Ole Mathismoen, utgitt 2023, Dette er en flott bok om naturmangfold.

En praktbok for hele familien! Naturen i Norge er helt spesiell. Ingen andre har et dyre- og planteliv som oss i Norden. Det lever få arter her, sammenlignet med regnskoger, tropiske korallrev og afrikanske savanner. Men mange av dyrene og plantene er blant verdens tøffeste, raskeste, smarteste og mest utholdende. De tåler kulde, varme, regn og snø. De klarer seg med lite mat og er gode til å gjemme seg. Bli med på en reise fra de høyeste fjelltoppene og de våte myrene til det dypeste havet og ned under gatene i byene. Bli bedre kjent med både sjeldne og vanlige dyr, planter og sopper. Få land har så mye urørt natur, så rent vann og så frisk luft som oss. Etter at du har lest denne boka, blir en tur i skogen, på fjellet, til stranden eller til byen aldri den samme. Illustrasjoner i verdensklasse av kunstner Esther van Hulsen, og med tekst av prisvinnende forfatter og journalist Ole Mathismoen.

.

36. Not the End of the World, How We Can Be the First Generation to Build a Sustainable Planet, av

Feeling anxious, powerless or confused about the future of our planet? This book will transform how you see our biggest environmental problems – and how we can solve them

 

 

.

.

37. Natur og folk – naturvern og forvaltning, Av Rune Sævre, utgitt 2023,

Naturen har sin egenverdi. Det gjør at folk kan oppleve identitet og tilhørighet. Det gir grobunn for naturvernet.
Vern av natur får et stadig sterkere fokus i natur og klimakrisen. Det skapes gjennom opplevelse og bevissthet
om både nærnatur og villmark.
Forvaltning av natur og arealer blir en stor utfordring for neste generasjon.
Om forfatteren, Rune Sævre:
Naturverner og biolog (hovedfag i botanikk), fastboende på Tromøya, Arendal i snart 40 år.
Ser egenverdien i biologiske mangfold og trusler for framtida.
Sævre har prinsippene: Forvalte – Formidle – Bevare.

.

.

38. Må vi slutte med olje? – en bok om alt det bra og alt det dårlige med norsk olje og gass, utgitt 2023, Utgiver Anne Karin Sæther,

I denne boka får du vite hvordan oljen ble oppdaget, hvordan vi henter den opp og hva vi bruker olje og gass til. Det er mye mer enn bensin til biler!
For oss i Norge har oljevirksomheten vært viktig, men vi vet samtidig at fossile brensler skaper store problemer for klimaet og mennesker.
Noen mener vi må slutte å hente opp olje så fort som mulig. Andre sier at det er helt umulig, og heller ikke særlig lurt.
Hvorfor er det så vanskelig å slutte med olje og gass?
De fleste er enige om at noe må gjøres, men hva?
En bok for nysgjerrige og engasjerte barn fra 9 år og oppover (og voksne helt opp til 99 år).
.

.
Ble anbefalt følgende bok om råvarer av en arbeidskolega:

39. Material World – A Substantial Story of Our Past and Future, av Ed Conway, utgitt 2023
»A compelling narrative of the human story» TIM MARSHALL, author of Prisoners of Geography

»Lively, rich and exciting… full of surprises» PETER FRANKOPAN, author of The Silk Roads
_____________

Sand, salt, iron, copper, oil and lithium. They built our world, and they will transform our future.

These are the six most crucial substances in human history. They took us from the Dark Ages to the present day. They power our computers and phones, build our homes and offices, and create life-saving medicines. But most of us take them completely for granted.

In Material World, Ed Conway travels the globe – from the sweltering depths of the deepest mine in Europe, to spotless silicon chip factories in Taiwan, to the eerie green pools where lithium originates – to uncover a secret world we rarely see. Revealing the true marvel of these substances, he follows the mind-boggling journeys, miraculous processes and littl.

.
40. Skogen – om trær, folk og 25 000 andre arter, Av Anne Sverdrup-Thygeson, utgitt 2023

Det nordlige barskogbeltet ligger rundt kloden som et grønt skjerf. Norges skoger utgjør en flik av dette; et rikt økosystem og en vesentlig del av vår identitet. For skogen er myldrende og magisk, rik på arter og myter, og løper som en barnålgrønn renningstråd gjennom hele vår historievev. Fortsatt trenger vi skogens råvarer. Men skogen skal også bevares som hjem for truet artsmangfold, som karbonlager og som et sted for inspirasjon og naturopplevelser. Hvordan skal dette forenes? Og hvordan har århundrer med hogst forandret det norske skoglandskapet, og hva betyr disse endringene – for artene og for oss? Sverdrup-Thygeson leter etter svar, både i de ørsmå og fascinerende detaljene i samspillet mellom arter, og i de store perspektivene.

I «Skogen» strekker fortellingen seg gjennom tid og rom, fra en tippoldefars flora til nåtid, og fra et insekts lille liv under en barkebit til de milevide skoglandskapene. Skog dekker førti prosent av Norge og er hjem for to tredjedeler av alle artene våre. Anne Sverdrup-Thygeson byr på underholdende kunnskap om skogen, om skogsartenes intrikate samspill og om skogens betydning for vår historie og kultur.

.

41. Drømmer for min datter, Av Hadia Tajik, utgitt 2023
Høsten 2022 ble det solgt et hus bare noen steinkast fra Hadia Tajiks barndomshjem. Huset var bygd på 40-tallet, og kjøperne var et spansk ektepar, som betalte langt over prisantydning. Årsaken: De ville vekk fra den spanske sommeren, fra hetebølger og 40 grader i skyggen. De er klimaflyktninger.Med huset som utgangspunkt skriver Tajik om klimaendringene, både de vi kan se i dag og de vi kan forvente oss. Hun tar særlig for seg to kontrakter med de kommende generasjonene, som både er tett forbundet, men også står i direkte konflikt med hverandre. For hvordan skal vi kunne utvikle norsk økonomi, og samtidig ta vare på planeten vår. Hvilke valg må vi ta i dag for å kunne se neste generasjon i øynene? Hvilke drømmer har vi for barna våre?
I DRØMMER FOR MIN DATTER skriver Hadia Tajik om hvordan vi best kan møte den aller største utfordringen i vår tid, og resultatet er en medrivende fortelling, som byr på overraskelser, advarsler og håp.
HADIA TAJIK (f. 1983) er en av Norges mest profilerte politikere. I 2020 ga hun ut den kritikerroste boken FRIHET, som skapte en omfattende debatt. DRØMMER FOR MIN DATTER er hennes andre bok.
.
Boken får topp anmeldelse i Stavanger Aftenblad.

.

42. Uten fugler blir ikke livet det samme, utgitt 2023, Forfatter: Martin Eggen

Uten fuglene vil vi ikke klare oss. Hva skjer med fuglene i Norge? Hvorfor blir det færre og færre av dem, hvorfor har noen forsvunnet helt enkelte steder, mens andre har blitt vanligere? Denne boka forteller om de store endringene som bare på noen få år har skjedd i fuglefaunaen. «Tro meg, uten kråker ville ikke livet være det samme», skrev dikteren Hans Børli. Det er også et hovedbudskap i Martin Eggens bok om fuglelivet i Norge, som er i stor endring. Gjennom fuglenes fortellinger og problemene de møter, får vi også et innblikk i vår egen sårbarhet. Med stor kjærlighet til fuglene viser forfatteren hvordan fuglenes forsvinning kan ses i sammenheng med verdens overordnede klima- og naturproblemer. Fuglene forteller oss om endringene, de påvirkes av endringene og påvirker selv verden – også hjertene til oss som har makt til å rydde opp.

.

43. Klimaet og kunstneren, av Weitze, Charlotte, utgitt 2022,

Ny Essaybog af Charlotte Weitze om klimaet som eksistentiel trussel Som skønlitterær forfatter har Charlotte Weitze gennem sine seneste værker skildret vores forhold til naturen og klimakrisen. I sit første store essay undersøger hun med udgangspunkt i sit eget liv, hvordan vi i mødet med kunsten kan reflektere over alt det uforudsigelige og irrationelle ved klimaforandringerne. For Charlotte Weitze går vejen til et dybere og bredere engagement i klimakampen hverken gennem forskningens benhårde facts eller politikernes moralske formaninger. Weitze undersøger, hvordan kunsten kan være et eksistentielt refleksionsrum – et sted, hvor vi kan finde vores egen måde at involvere os i klimaforandringerne på – tilpas følsomt uden at blive grebet af angst. Klodens klima i kunstens perspektiv Videnskabsfolk og politikere har sagt alt det rigtige, men uden den store effekt. Kunne det give mening at udtrykke sig ’forkert’ – i betydningen åbenlyst famlende, anderledes indfølende, kreativt undersøgende – og måske opnå en effekt ved at lade mennesker mærke efter og tænke selv? I en kunstners tilgang til klodens klima lægges der ikke skjul på al den tvivl, bekymring, angst og forvirring, der kendetegner et menneskes oplevelse af naturens voldsomme forandringer. Et forsøg på indlevelse med hud og hår Med essayet ser Weitze tilbage på sin barndoms oplevelse af naturen og frem til i dag, hvor hun sammen med sin familie har sat egne mål for et mere bæredygtigt liv. Det er en vandring gennem kunstværker fra 1970’ernes aktivisme til nutidens kunst, bl.a. af Olafur Eliasson og Karin Lorentzen. Forfatterens engagement er dog ikke privat, men personligt, i bogstaveligste forstand et forsøg på indlevelse med hud og hår. Charlotte Weitze er skønlitterær forfatter og dramatiker. Klimaaktivisme og en kunstnerisk interesse for natur løber som en rød tråd gennem hendes forfatterskab, i Rosarium (2021), i cli-fi-romanen Den afskyelige (2016) og ikke mindst her i hendes nye essay om Klimaet og kunstneren.

.

44. Not Too Late – Changing the Climate Story from Despair to Possibility, av Rebecca Solnit & Thelma Young Lutunatabua, utgitt 2023

An energizing case for hope about the climate, from Rebecca Solnit (“the voice of the resistance”New York Times), climate activist Thelma Young Lutunatabua, and a chorus of voices calling on us to rise to the moment.

Not Too Late brings strong climate voices from around the world to address the political, scientific, social, and emotional dimensions of the most urgent issue human beings have ever faced. Accessible, encouraging, and engaging, it»s an invitation to everyone to understand the issue more deeply, participate more boldly, and imagine the future more creatively.

.
45. Den tause våren, av Rachel Carson utgitt 2023,

Den tause våren regnes som en av de mest innflytelsesrike bøkene i det tyvende århundre. Med denne boken avdekket Rachel Carson ødeleggelsen av dyre- og planteliv gjennom den omfattende bruken av plantevernmidler som utviklet seg etter den andre verdenskrig. Til tross for fordømmelse i presse og fra politikere i kongressen og forsøk fra kjemisk industri på å forby boken, lyktes Rachel Carson i å skape bevissthet om miljøet hos det brede lag av befolkningen i USA og bidro ved det til etableringen av den økologiske bevegelsen. Det er takket være denne boken, og hjelpen fra mange miljøvernere, at skadelige plantevernmidler som DDT ble forbudt i bruk over store deler av verden. Dessverre er det fortsatt en lang vei å gå fra industrilandbruket til en bærekreftig mat.produksjon og Den tause våren fremstår fortsatt som skremmende aktuell.

.

46. Naturfilosofi, Av Sigurd Hverven, utgitt 2018,
Har en ulv egenverdi? Er det galt å utrydde blåhvalen? Dette er noen av spørsmålene som besvares i Sigurd Hvervens nye bok. Boken introduserer naturfilosofi for et bredt norsk publikum. I et tilgjengelig språk tas leseren til kjernen av tenkningen til kjente navn som Peter Singer og Arne Næss. I tillegg introduseres mindre kjente filosofer, som Holmes Rolston, for første gang på norsk. Singer og andre mener det kun er individer som teller i etikken. Hverven forsvarer en mer helhetlig miljøetikk: Hele det levende fellesskapet på jorda har egenverdi. Men dersom naturen er verdifull i seg selv, hvordan skal en slik tanke omsettes i praksis? Boken undersøker også hvordan ulike natursyn er styrende for våre praksiser overfor, og moralske vurderinger av, naturen. Hverven viser begrensningene ved et menneskesentrert syn på verden, der naturen betraktes som en samling «ressurser». Tenkemåten hjemsøkes av spøkelser fra 1600-tallets naturvitenskap. Hverven tar til orde for å anerkjenne at naturen rommer mange ulike verdifulle livsprosjekter, som mennesker bør respektere. Naturen er full av liv, den består ikke bare av mekaniske ting. Boken er skrevet for å kunne leses av folk som ikke har studert filosofi, og et mål med boken er å etablere «naturfilosofi» som navnet på den typen tenkning boken tar til orde for.

.

47. Sannhet til salgs – et forsvar for den frie forskningen, Av Dag O. Hessen, utgitt 2018

De fleste har hørt om fake news, men i dag har også fake science blitt et problem. Dag O. Hessen mener forskerlivet minner om et rotterace der tiden går med til å skrive søknader om penger til prosjekter som må oppfylle stadig strengere krav til kortsiktig nytte. Samtidig øker den kommersielle innflytelsen over akademia, mens politikere flere steder i verden ser bort fra vitenskapelige innsikter. Dermed trues verdiene som ligger til grunn for det moderne vestlige samfunnet: Sannhetssøken, opplysning og en vitenskapelig tenkemåte. Sannhet til salgs er en beretning fra et universitetsliv der det har blitt stadig vanskeligere å forsvare slike viktige dannelsesidealer. Konsekvensene kan bli store dersom de forvitrer. Derfor er universitetenes uavhengighet og forskningens frihet avgjørende. I siste instans angår det demokratiet selv.

.

48. Energy and Human Ambitions on a Finite Planet, av Thomas W. Murphy, UC San Diego, utgitt 2021,
Er vi alle energiblinde petroholikere? Følgende bok tar opp de litt større perspektivene for menneskehetens utfordringer vi bør være beviste, om vi ønsker å styre mot en bedre fremtid.
Boken kan lastes ned gratis fra nettsiden.
Bokens hovedkapitler:

  • I. Setting the Stage: Growth and Limitations
  • II. Energy and Fossil Fuels
  • III. Alternative Energy
  • IV. Going Forward

.

49. I skogens dype, stille ro – jakten på den norske urskogen, av Mikkel Soya Bølstad, utgitt 2019

Om den verdifulle skogen vi er i ferd med å miste

Vi hører ikke skogen. Den bare står der. I skyggen av fjellene. For i Norge er det fjellene som løper med oppmerksomheten. Det har sin pris. Gammelskogen har blitt så sjelden at mange av oss ikke lenger vet hvordan den ser ut. Og urskogen? Den urørte, ville skogen? Den er nesten borte. Men bare nesten.
Med nysgjerrighet og kjærlighet til skogen som drivkraft drar forfatteren på jakt etter historien til den norske urskogen i bortgjemte raviner, under bergvegger, oppå øde åsrygger og i juv, der sola aldri skinner. Underveis oppdager han at de som har ansvaret for å ta vare på skogen kanskje ikke er så flinke som de gir inntrykk av, og før han vet ordet av det befinner han seg midt i kampen om Norges mest verneverdige skoger. Ikke bare langt unna, i fjerntliggende ødemarker, men rett utenfor byen. I denne personlige fortellingen vi er med forfatteren rundt i den norske skogen. Underveis lar han oss oppleve gleden ved å oppdage urgamle krokfuruer og sjeldne arter som huldrestry, samtidig som vi lærer om betydningen av å ta vare på den gamle skogen. Forfatterens egne opplevelser flettes sammen med populærvitenskapelig fagstoff til en unik bok om skog.

.

50. How the World Really Works, utgitt:  2022, Forfatter: Vaclav Smil

We have never had so much information at our fingertips and yet most of us don’t know how the world really works. This book explains seven of the most fundamental realities governing our survival and prosperity. From energy and food production, through our material world and its globalization, to risks, our environment and its future, How the World Really Works offers a much-needed reality check – because before we can tackle problems effectively, we must understand the facts.

In this ambitious and thought-provoking book we see, for example, that globalization isn’t inevitable and that our societies have been steadily increasing their dependence on fossil fuels, making their complete and rapid elimination unlikely. Drawing on the latest science and tackling sources of misinformation head on – from Yuval Noah Harari to Noam Chomsky – ultimately Smil answers the most profound question of our age: are we irrevocably doomed or is a brighter utopia ahead?

.

51. What’s the Worst That Could Happen?: A Rational Response to the Climate Change Debate, 2009, av Greg Craven 

Takk til Thomas som anbefalte denne boken, og skrev følgende: «fysikklæreren som lagde en av de første virale videoklipp om klima. // I boken går han gjennom de vanligste argumentene i klimadebatten og prøver oppriktig å se begge sider. // Her er videoen som startet det hele: https://www.youtube.com/watch?v=zORv8wwiadQ Den fikk mange kommentarer og spørsmål, som Greg Craven besvarte i en hel serie oppfølgingsepisoder. Samtidig ble det (tror det også var Craven) opprettet et forum der Klimadiskusjon var tema. De ivrigste bidragsyterne på forumet, «The Manpollo Project» deltok i arbeidet med boken, med innspill, fakta og tilbakemeldinger.

Det tragiske er at argument som ble ettertrykkelig motbevist og skulle vært lagt bort i 2009, de brukes flittig fremdeles…»

The globe is warming! or The globe is not warming.
We’re the ones doing it! or It’s a natural cycle.
It’s gonna be a catastrophe! or It’ll be harmless.
This is the biggest threat to humankind! or This is the biggest hoax in history.

.

52. Økokritisk håndbok, utgitt 2023, Natur og miljø i litteraturen, av Sissel Furuseth og Reinhard Hennig

Hvilke kritiske forbindelser er det mellom natur, miljø og litteratur?
Hva vil det si å lese tekster økokritisk?
Hva er økokritikk?
Den litterære naturarven blir lest og fortolket på stadig nye måter i takt med en økende innsikt om at verden er rammet av menneskeskapte miljøkriser. Slike økologisk orienterte analyser omtales ofte som økokritiske, men økokritikk forstås og praktiseres forskjellig i ulike kontekster.Lesere kan ha delte meninger om hvordan natur og miljø bør representeres litterært. Får skogen for mye oppmerksomhet på bekostning av havet, skrives det for mye om dyr og for lite om planter, er det for mye romantikk og for lite realisme, for mye nostalgi og for lite humor, for mye klimafokus og for lite om artsmangfold, eller kanskje tvert om? Mens noen finner håp og trøst i å lese klimalitteratur og økopoesi, kan andre oppleve de samme tekstene som dystre, for aktivistiske og naive. Økokritikk behandler slike spenningsfelt der økologiske, politiske og estetiske problemstillinger møtes.Økokritisk håndbok gir for første gang på norsk en bred innføring i begreper, retninger og konflikter innenfor internasjonal og skandinavisk økokritikk de siste tiårene. Med støtte i et rikt utvalg eksempler får leseren ta del i hvordan fagfeltet vokser fram. Boka er et hendig oversiktsverk, samtidig som den byr opp til viktige prinsippdiskusjoner om blant annet tverrfaglighet, fagspråk i akademia og forholdet mellom forskning og aktivisme.
.

53. En klimabok du orker å lese!, av Hauk Are Fjeld, Julie Fusdahl, Julie Marie Følstad, utgitt 2023

Har du lyst til å utgjøre en forskjell, men er usikker på hvordan? Er du nysgjerrig på klima, men vet ikke helt hvor du skal starte? Er du allerede klimaengasjert, men savner en nyansert oversikt over fakta og løsninger?
En klimabok du orker å lese går rett på sak. Den er lettlest, oppløftende og viser hvordan vi sammen kan løse klimautfordringen. Forfatterne Julie, Julie og Hauk har holdt over tusen foredrag om klima og fått uttalige spørsmål. I denne boka svarer de på det viktigste mange lurer på.
All fakta i boka er basert på forskning og er nøye revidert etter innspill av forskere og andre eksperter. Første del gir deg en grunnleggende forståelse av selve utfordringen, andre del presenterer løsninger både du og myndighetene kan gjennomføre, og tredje del handler om hvilke barrierer vi må overkomme og hvordan.Den dårlige nyheten er at det haster å handle. Den gode er at det ikke er for sent, og at vi har løsningene som trengs for å få oss på rett kurs.
.
Her kan du lese evaluering av boken av Besteforeldreaksjonen: For unge lesere
.
Anbefales for generell innføring:

54. Klimaboka, Forfatter Greta Thunberg, utgitt 2022

Denne boken består av over 400 sider med fullpakket med kunnskap i en godt forståelig form.  Boken får topp anmeldelse(Dagbladet).

Vi har fortsatt tid til å forandre verden. Fra verdens ledende klimaaktivist, Greta Thunberg, kommer den essensielle håndboken for å få det til. Du tror kanskje det er en umulig oppgave å sikre en trygg fremtid for livet på jorden. Men det er håp – hvis vi lytter til vitenskapen før det er for sent. I Klimaboka har Greta Thunberg samlet kunnskapen til over hundre eksperter – geofysikere, oseanografer og meteorologer; ingeniører, økonomer og matematikere; historikere, filosofer og urfolksledere – for å gi oss alle kunnskapen vi trenger for å bekjempe klimakatastrofer. Sammen med dem deler hun sine egne historier om å demonstrere og avdekke greenwashing rundt om i verden. Hun viser at dette er en av våre største utfordringer, men også vår største kilde til håp. Når vi har sett hele bildet, hvorfor handler vi ikke? Og hvis et skolebarns streik kunne sette i gang en global protest, hva kan vi få til sammen? Vi lever på et avgjørende tidspunkt i menneskehetens historie. Sammen kan vi få til det tilsynelatende umulige. Men det må være oss, og det må være nå.

.

55. Earth for All: A Survival Guide for Humanity, utgitt 2022 av Sandrine Dixson-Decleve (Author), Owen Gaffney (Author), Jayati Ghosh  (Author), 3 more

Earth4All is publishing its findings in September 2022 in the form of a book that will be available in English and German. Chinese, Japanese, Korean and Italian versions will be available soon.

The book is a survival guide to help steer humanity away from ecological and social catastrophe.

The book is the result of collaboration between the 21st century Transformational Economics Commission and systems analysts and modelling teams. The full list of contributors can be found here.

“An extraordinary book at an extraordinary time”  – Ban Ki-moon, 8th Secretary General of the United Nations

“Essential reading” – Thomas Piketty, author of “Capital in the Twenty-First Century”

“A must-read for any policymaker who values our future” – Teresa Ribera, Deputy Prime Minister for the Ecological Transition, Government of Spain

.

56. Bærekraft i praksis, utgitt av Robert Mjelde Flatås i 2022,

Skole og SFO skal oppmuntre elevene til å reflektere og handle etisk og miljøbevisst, vise solidaritet og ta veloverveide valg. Aktivitetene og øvelsene i denne boka er med på å fremme elevenes verdier og holdninger, og gir elevene en forståelse for at handlingene og valgene til hver enkelt har betydning.

«En bærekraftig utvikling er en utvikling som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge mulighetene for at kommende generasjoner skal få tilfredsstille sine behov.»

Verdenskommisjonen, 1987.

.

Anbefales for generell innføring:

57. Verden på vippepunktet hvor ille kan det bli? av Dag O. Hessen, utgitt 2020,
Dette er første boka til å motta to Bragepriser.

En saklig og god bok, om et ellers så komplisert og betent tema. Dette er en god bok å starte med. for innføring i temaet Klima.

Dag Hessen viser på s 230 i boka til et «kort manifest» i Wall Street Journal januar 2019 av «en gruppe prominente amerikanske økonomer bestående av 27 nobelprisvinnere og fire tidligere sentralbanksjefer om innføring av «en betydelig karbonskatt» og «refordeling av inntektene fra karbonskatten til folk flest», altså KAF-liknende(Klimabelønning).

Hvorfor forbanne mørket, om du kan tenne et lys og lese en bok? .

.
Anbefales for å sette ting i perspektiv:

58. Den store klimaguiden av Thomas Horne, utgitt 2020,
Boka som hjelper deg å regne ut klimaavtrykket av hverdagen din – og viser deg hvilke valg som virkelig nytter.

Er det egentlig klimavennlig med elbil? Hvor ille er den flyturen til New York i den store sammenhengen? Og hva er klimaeffekten av å vente et år med å kjøpe ny mobil? Nå trenger du ikke å lure lenger: Den store klimaguiden har svaret. Med massevis av informasjon, instruktive og lettfattelige illustrasjoner og svar på nesten tusen små og store klimaregnestykker, gir denne boka deg all kunnskapen du trenger for å ta gode klimavalg.

Ingen kan redde klimaet alene: Skal vi løse klimakrisen, kreves kollektive tiltak og strukturelle endringer. Men alle kan gjøre en forskjell. Alle som ønsker å leve mer klimavennlig, sender viktige signaler til politikere, næringsliv og omgivelsene rundt seg. Likevel er det lett å bli forvirret i møte med stadig nye råd og tips i forskjellige retninger. Hva er det som egentlig nytter? Det gir Den store klimaguiden svar på.

I boka har forfatter Thomas Horne samlet oppdatert informasjon om hvordan livene våre påvirker klimaet, enten vi snakker om bolig og hytte, transport og feriereiser, eller klær og kosthold. Gjennom tekst, tabeller og illustrasjoner får du hjelp til å forstå effekten av de forskjellige hverdagsvalgene dine. Du vil kunne regne på eget klimaavtrykk og sammenlikne ulike tiltak og grep. Og du vil få massevis av klimasmarte tips og viktig informasjon underveis. Den store klimaguiden er en bok mange har ventet på: En nyttig og lærerik veiviser til en mer klimavennlig hverdag.

.

Anbefales for økonomisk vinkling:

59. Grønn vekst – en sunn økonomi for det 21. århundre av Per Espen Stoknes, utgitt 2020
Nå har eg lest ferdig boka «Grønn vekst». Den starter litt faglig og tørt, om økonomi og grafer. Men det er nødvendig, for å skape troverdighet.

Boken blir bare bedre og bedre frem til en mer optimistisk slutt. Selv om #Klimabelønning ikke er beskrevet over mange sider, tør eg påstå at den er en del av fundamentet og løsningene som henger sammen i hverandre, og således hele boken.

Anbefales, og i god sirkulær økonomis ånd, låner eg den videre.

På side 320 i boka «Grønn vekst» er Klimabelønning (KAF) og CCL omtalt som gode løsninger.

.

60. De beste intensjoner – oljelandet i klimakampen, Anne Karin Sæther, utgitt 2019,

De beste intensjoner forteller om mektige interesser, politiske nettverk og klimamål som drukner i oljepenger.
Gjennom levende historiefortelling, dyptpløyende analyser og intervjuer får vi historien om hvordan Norge har prøvd å være både oljeland og et ledende klimaland på samme tid. Boken setter lys på oljens makt i norsk politikk – fra de første funn på norsk sokkel og frem til i dag.

.

.

Anbefales for innsyn i norsk petroleumspoletikk:
61.
 Det svarte skiftet: vår 30 år lange reise fra lederskap til sinke i klimapolitikken av
Eivind Trædal, utgitt 2018, 
Utrolig velskrevet, saklig og informativ bok om et ellers så dystert tema. Dette er boka som forklarer hvordan Norge gikk fra å være et foregangsland på det grønne skiftet på 80-tallet, til å bli en av nasjonene med høyest andel klimafornektere(Sammen med Saudi-Arabia og USA). Kanskje våre barnebarn skal si at det var den viktigste boken bestefar og hans generasjon leste for at de skal få en akseptabel fremtid. La oss bli en del av det grønne skiftet.

Om du ønsker innsikt i norsk klimapolitikk fra 80-tallet og frem til i dag, så anbefales denne boken på det sterkeste.

Vi ville fått en mye enklere og smidigere overgang til fornybart, om vi hadde startet for 30 år siden. Men vi gjorde det ikke,… Hvorfor?

.

62. Peeking at Peak Oil, utgitt 2012, Forfatter: Kjell Aleklett,
Hva skjer når verdens største oljefelt er uttømt? Må EU og USA begynne med rasjonering? Vil oljeproduserende land begrense eksporten? Innebærer Peak Oil slutten på økonomisk vekst? Begrepet ‘Peak Oil’ betegner den situasjonen hvor toppen av oljeutvinning er nådd, og slutten på oljen er innen rekkevidde. Det har vært diskutert om det ennå er for tidlig å snakke om en slik situasjon, men den svenske fysikkprofessoren Kjell Aleklett mener Peak Oil er høyst reelt, og han forklarer her hvorfor og hva det impliserer.

.

.

63. SuperFuel: Thorium, the Green Energy Source for the Future, utgitt 2013
Min kommentar: Dette er en bok om Thorium. Sør for Oslo har vi en stor forekomst av Thorium, og vi kan håpe å få til et Thoriumkraftverk en gang i fremtiden. Men det vil nok ta minst 30 år. I mellomtiden må vi løse klimautfordringene. 


A riveting look at how an alternative source of energy is revoluntionising nuclear power, promising a safe and clean future for millions, and why thorium was sidelined at the height of the Cold War

In this groundbreaking account of an energy revolution in the making, award-winning science writer Richard Martin introduces us to thorium, a radioactive element and alternative nuclear fuel that is far safer, cleaner, and more abundant than uranium.

At the dawn of the Atomic Age, thorium and uranium seemed to be in close competition as the fuel of the future. Uranium, with its ability to undergo fission and produce explosive material for atomic weapons, won out over its more pacific sister element, relegating thorium to the dustbin of science.

Now, as we grapple with the perils of nuclear energy and rogue atomic weapons, and mankind confronts the specter of global climate change, thorium is re-emerging as the overlooked energy source as a small group of activists and outsiders is working, with the help of Silicon Valley investors, to build a thorium-power industry.

In the first book mainstream book to tackle these issues, Superfuel is a story of rediscovery of a long lost technology that has the power to transform the world’s future, and the story of the pacifists, who were sidelined in favour of atomic weapon hawks, but who can wean us off our fossil-fuel addiction and avert the risk of nuclear meltdown for ever.

.

64. Klimaglede, Forfatter: Brita Helleborg, utgitt 2022
Bjørn H. Samset har kvalitetssikret det klimafaglige i boka. Linda Hildegard Bergersen har kvalitetssikret at det som står i boka om hvordan hjernen fungerer, stemmer med det som forskningen har funnet ut.

«Jeg vil anbefale boka til alle som føler at klimakrisen er for overveldende til å ta inn over seg, eller som synes at debatten ofte blir for teknisk eller skremmende. Hun går både vitenskapelig og folkelig til verks i sin tilnærming, særlig ved å gjøre de komplekse sidene ved klimaendringene forståelige, men også ved å vise at mange ofte er mer klimavennlige enn de er klar over. Jeg håper hennes og lignende utgivelser kan inspirere mange flere til å bidra i den nødvendige dugnaden med glede.» fra Jorun Husdal

.
.

65. Grønt Manifest, av Svein Hammer, utgitt 2022

Vi lever i den grønne omstillingens tid. Klimaendringer, tap av naturmangfold, overforbruk, forsøpling og andre miljøtemaer har plassert oss på kanten av et stup. Spørsmålet er ikke lenger om endring er nødvendig, men hva vi skal gjøre, hvor raskt og med hvilke avveininger.

I dette landskapet har Svein Hammer etablert seg som den grønne politikkens forfatter. I bøkene Fra evig vekst til grønn politikk (2016) og Framtidens Norge (2018) lar han ulike tanker brynes mot hverandre, med sikte på å skape bedre grunnlag for viktige diskusjoner.

Med Grønt manifest inntas en tydeligere posisjon. Tiden er inne for å problematisere vår måte å tenke og leve på, og forme en helhetlig samfunnsvisjon. Boka belyser grønne verdier, sirkulær økonomi og politiske styringsgrep, og strekker seg fra lokal bærekraft til jordsystemet som helhet.

Her er omtale i Avisa Hemnes.

.

66. Klimapsykologi – bærekraft i vekst, Forfatter Ragnhild Nilsen,utgitt 2022

Verdens ledere har blitt enige om 17 felles bærekraftsmål for å ta vare på en klode som står overfor en trussel om ødeleggelse – ikke av farlige utenomjordiske romvesener, men av oss selv. Det er på tide å finne levedyktige svar på spørsmålene: Hva betyr bærekraft i praksis? Hvordan kan vi sammen skape en sunn grønn vekst? Hvordan kan du og jeg bidra? Klimapsykologi – bærekraft i vekst er en levende innføring i et nytt fagfelt. Boken gir smakebiter fra tverrfaglig forskning på bærekraft og forfatterens eget klimapsykologiske arbeid. Den gir gode oppskrifter og verktøy til hvordan vi kommer fra preik til praksis, fremmer friskhet, nytenkning og samskapende relasjoner i en verden og et næringsliv i endring. Boken er rettet mot lærere, ledere, medarbeidere, studenter innen ulike profesjoner, politikere, psykologer, coacher og folk som er opptatt av å gjøre en forskjell.
Forfatteren tilbyr også kurs i klimapsykologi.

.

67. Hva er klima, Paasche, Øyvind Kolstad, Erik, Hefte utgitt 2022,

Klimaet påvirker livsvilkårene for all levende natur på jorden. Det er et sammensatt system som inkluderer alt fra vinder som kan snu på sekundet til istider som dukker opp med 100 000 års mellomrom. hva er KLIMA gir en engasjert og tilgjengelig introduksjon til dette livsviktige temaet, og nå kommer den endelig i en oppdatert annen utgave. Forfatterne tar leseren med fra det helt nære og daglige, til de langsomme, store endringene – fra norsk sommersol til isen som har dekket Antarktis i mange millioner år. Nøkkelen til å forstå fortidige, nåtidige og fremtidige endringer i klima, er nettopp disse komplekse samspillene over tid og sted. Klimaet er i endring, og dette er en av de absolutt største utfordringene i vår tid. hva er KLIMA gir leseren innsikt i klimaprosessene, hva vi vet, hvordan vi kan vite det og hvor vi går herfra. Erik Kolstad (f. 1974) og Øyvind Paasche (f. 1973) er forskere ved Bjerknessenteret for klimaforskning. Kolstad har tidligere gitt ut boken «Uvær» og begge har lang erfaring fra formidling i aviser og på nett.

.

68. Fremtiden er nå. klimaendringenes tider av Bjærke, Marit Ruge Kverndokk, Kyrre, Hefte av 2022

Klimaendringer handler om utslipp og tørke, om smeltende is og voldsomme stormer. Men når utslippene øker, er det mer enn bare klimaet som endres. Det gjør også vår forståelse av tid. Når klimaforskere bruker kunnskap fra geologisk fortid til å modellere fremtidens klima, politikere vedtar utslippsreduksjoner for å trygge våre barn og barnebarns fremtid og klimaaksjonister roper på øyeblikkelig handling, blir det tydelig at det inngår ulike tidsforståelser i hvordan vi snakker om, forholder oss til og forsøker å håndtere klimaendringene. Fremtiden er nå undersøker noen av klimaendringenes rytmer, tempoer, tidsrammer og tidsskalaer. Boken tar også opp hvordan forestillinger om en klimaendret fremtid endrer forholdet vårt til nåtid og fortid, og hvordan ulike tidsforståelser kan påvirke hvordan vi forholder oss til klimaendringene.

.

69. I hverandres verden, 11 samtaler om klima, natur, aktivisme, politikk og menneskerettigheter, av Penelope Lea, utgitt 2021

Penelope Lea er en ung og sterk stemme i klimadebatten både i Norge og internasjonalt. Hun har sittet i styret for Miljøagentene, ledet Barnas Klimapanel, holdt en rekke appeller og er nå valgt som UNICEF-ambassadør – i en alder av 17. Gjennom sitt arbeid har Penelope truffet mennesker med ulike innfallsvinkler til hva vi kan gjøre for klimasaken, og boken er en samling av disse møtene. Intervjuene gir en bred forståelse av klimasaken, sammen med en gjennomgående, personlig fortelling fra Penelopes arbeid som klimaaktivist.

Om I hverandres verden sier Penelope følgende:

«Menneskene jeg møter i arbeid mitt får meg til å se verden og meg selv på nye måter. Denne boken er en samling av samtaler jeg ikke vil glemme

Kristian Hammerstad har laget illustrerte portretter av alle intervjuobjektene.

Dette er boken for den samfunnsengasjerte 12 – 18 åringen.

.

70. Klimapsykologi, av Roepstorff, Solveig, utgitt 2022, Dansk

Vi ved i dag, at det er vores egen adfærd og livsstil, der har presset klodens klimasystemer i en grad, så vi nu står i en global nødsituation. Og vi ved, at det vil kræve radikale ændringer i den måde, vi lever, arbejder og bor på, at bremse den alvorlige udvikling. Hvorfor fortsætter de fleste af os alligevel vores liv, som om intet var hændt? Netop fordi vi er mennesker, forklarer psykolog Solveig Roepstorff i denne nye bog, som beskriver den vifte af automatiske reaktioner og adfærdsmønstre, som nyheder om klodens tilstand aktiverer i os, og som– desværre – får os til at gøre alt andet end at handle. I en blanding af indsigter fra internationale studier, klimaaktivister, klientcases og refleksioner, forfatteren selv blev tvunget til at gøre sig, da klimakrisens alvor pludselig kom tæt på, viser denne bog, hvordan optimistiske pointer fra klimapsykologien kan bruges til at løfte os selv og hinanden ud af bekymring og apati og ind i det handlende fællesskab, der kan redde både vores verden og os selv.

.

71. Snø, is og klima. Serie: Dyreliv i Arktis 4, av Kirsti Blom og Jan-Gunnar Winther , utgitt 2018

Et snøkrystall faller til jorda. Fnugget har form som en ørliten, glitrende stjerne. Maken til iskunst finnes ikke i hele verden. Sammen med isen på ferskvann, havisen, permafrosten i bakken og isbreene er det lille snøkrystallet med på å bestemme hvordan klimaet skal bli. Når menneskene slipper ut for mye karbondioksid og forurenser lufta, blir det varmere i været. Da smelter snø og is, havet stiger og jorda kan bli overopphetet. Hvert eneste snøfnugg gir sitt verdifulle bidrag til å avkjøle kloden.

.

72. Det store klimasøksmålet, Saken som tok livet av Grunnlovens miljøbestemmelse, av Marius Gulbranson Nordby, utgitt  2021

I boken setter forfatter Marius Gulbranson Nordby lyset på det norske klimasøksmålet, saken der Grunnlovens miljøbestemmelse stod mot utvidelsen av det norske oljeeventyret, og tapte. Forfatteren argumenterer for hvorfor dommen bestod av svak virkelighetsforståelse og dårlig jus, og at Høyesterett hverken tok Grunnloven eller klimakrisen på alvor. Dette er også en historie om maktfordeling, om demokrati og om statsmaktens yttergrenser.

Kvelden 14. februar 2017 gir NRK ordet til en mager mann med lyst, bustete hår. Mannen er regjeringsadvokat i Norge; det er hans kontor som representerer staten i domstolene når staten blir saksøkt. Det er uvanlig at han fører saker personlig, men denne gangen er det annerledes. Fredrik Sejersted forbereder seg på å gå i retten. Om saken sier han:

«Søksmålet er et forsøk på å rettsliggjøre denne prosessen og flytte den vekk fra de demokratiske politiske prosesser og over til domstolene.»

Tonen er satt for en av de viktigste sakene som har gått i norske domstoler siden krigen.

.

73. Restart, 7 veier til bærekraftig business, av Jørgensen, Sveinung, Pedersen, Lars Jacob Tynes, utgitt 2017,

Er din forretningsmodell rustet for fremtiden? Denne boken gir deg et veikart i syv deler til hvordan du kan gi en bedrift en slik RESTART, enten du er leder, entreprenør, rådgiver eller student. Boken gir deg verktøyene til å designe bærekraftige forretningsmodeller som tjener penger på nye teknologier, digitalisering og den sirkulære økonomien. Gi din bedrift en RESTART i dag. Boken har syv hoveddeler, som hver er representert ved én av de syv bokstavene i ordet RESTART. Hver av dem beskriver en endring som er nødvendig på veien mot bærekraftig business: Redesign fremfor stillstand Eksperimentering fremfor helomvending Sirkulasjon fremfor linearitet Tjenestelogikk fremfor produktlogikk Allianser fremfor sololøp Resultat fremfor avlat Tredimensjonalitet fremfor endimensjonalitet I tillegg inneholder boken en praktisk verktøykasse kalt Din RESTART, med visuelle hjelpemidler som kan benyttes for ledere, entreprenører, rådgivere eller studenter som arbeider med å designe bærekraftige forretningsmodeller. Les mer om boken på www.RESTART.business.

.

74. Nye forretningsmodeller i handeleninnovasjon for en bærekraftig fremtid, av Gramstad, Camilla Skjelsbæk,  Helland, Sigrid, Saebi, Tina, utgitt 2017,

Digitalisering. Bærekraft. Forbrukermakt. Myndighetskrav. Norsk handel er i endring og etablerte forretningsmodeller utfordres. Denne boken viser hvordan innovasjon i forretningsmodeller kan være en kilde til konkurransekraft og, ikke minst, hvordan bærekraft kan bli lønnsomt. Sentrale spørsmål som forfatterne besvarer er: * Hva er status på innovasjon i handelen? * Hvordan ser nye forretningsmodeller i handelen ut? * Hvordan kan man implementere nye forretningsmodeller? * Hvordan ser fremtiden til handelen ut? Redaktører for boken er Camilla Skjelsbæk Gramstad, Sigrid Helland og Tina Saebi. Andre bidragsytere er Sunniva Adam, Tor W. Andreassen, Kristin Bentsen, Christian Bücker, Samuel Desguin, Valeria Duml, Erlend Aas Gulbrandsen, Sveinung Jørgensen, Silje Sørfonn Moe, Lars Jacob Tynes Pedersen, Per Egil Pedersen, Anna Soler Perlacia, Kristin Ringvold, Anna Christina Rosenquist, Birgit A. A. Solem og Nicolai Madsen Vaage. «En høyaktuell og relevant bok som utfordrer, og skaper økt forståelse for hvordan vi i handelen kan utvikle bærekraftige forretningsmodeller for fremtiden. Boken er inspirerende og inneholder mange gode eksempler på innovasjon og nyskapning». Marius Varner – Varnergruppen «The landscape of retailing is changing at a fast pace and consumers are in the lead. Only those who embrace digitalization, sustainable development, and a customer-centric behaviour will be successful. This book provides a toolkit on how to move your business to be fit for the future». Clare Rodgers – Administrerende direktør IKEA Norge «Mer forskning på nye forretningsmodeller i handelen er viktig og riktig. Denne boken forklarer og analyserer sentrale temaer for fremtidens handelsnæring. Spekket med gode eksempler er den også en inspirasjonskilde for alle som driver med bærekraftig forretningsutvikling og innovasjon i praksis». Runar Hollevik – Konsernsjef NorgesGruppen

.

75. The Story of More: How We Got to Climate Change and Where to Go from Here, Forfatter: Hope Jahren,  utgitt 2020,

The essential pocket primer on climate change that will leave an indelible impact on everyone who reads it. «Hope Jahren asks the central question of our time: how can we learn to live on a finite planet?» (Elizabeth Kolbert, author of The Sixth Extinction).

«Hope Jahren is the voice that science has been waiting for.» –Nature

Hope Jahren is an award-winning scientist, a brilliant writer, a passionate teacher, and one of the seven billion people with whom we share this earth. In The Story of More, she illuminates the link between human habits and our imperiled planet. In concise, highly readable chapters, she takes us through the science behind the key inventions–from electric power to large-scale farming to automobiles–that, even as they help us, release greenhouse gases into the atmosphere like never before. She explains the current and projected consequences of global warming–from superstorms to rising sea levels–and the actions that we all can take to fight back. At once an explainer on the mechanisms of global change and a lively, personal narrative given to us in Jahren’s inimitable voice, The Story of More is «a superb account of the deadly struggle between humanity and what may prove the only life-bearing planet within ten light years» (E. O. Wilson).

.

Over the last 11,700 years, during which human civilization developed, the earth has existed within what geologists refer to as the Holocene Epoch. Now science is telling us that the Holocene Epoch in the geological time scale ended, replaced by the onset of a new, more dangerous Anthropocene Epoch, which began around 1950. The Anthropocene Epoch is characterized by an “anthropogenic rift” in the biological cycles of the Earth System, marking a changed reality in which human activities are now the main geological force impacting the earth as a whole, generating at the same time an existential crisis for the world’s population.
What caused this massive shift in the history of the earth? In this comprehensive study, John Bellamy Foster tells us that a globalized system of capital accumulation has induced humanity to foul its own nest. The result is a planetary emergency that threatens all present and future generations, throwing into question the continuation of civilization and ultimately the very survival of humanity itself. Only by addressing the social aspects of the current planetary emergency, exploring the theoretical, historical, and practical dimensions of the capitalism’s alteration of the planetary environment, is it possible to develop the ecological and social resources for a new journey of hope.

Kommentar fra norsk leser: John Bellamy Foster går utvetydig inn for KAF i sin viktige og nye bok av året, Capitalism in the Antroposcene. Ecological Ruin or Ecological Revolution, se s. 79, og da som eksempel på radikale/strukturelle reformer som fortest mulig må inngå i den økodemokratiske fasen av kampen for økologisk revolusjon, som i sin tur må bane vei for den økososialistiske fasen.

Sentralt i analysen står ellers hans – og Marx! – begrep om stoffskiftet mellom menneske og natur, og hvordan kapitalismen skaper brudd i dette stoffskiftet, slik det industrielle landbruket var eksempel på allerede på Marx tid, behørig omtalt både i Kapitalen og andre steder, brudd som under dagens globale kapitalisme innebærer at syv av jordas planetære grenser, inkludert klima, er i ferd med å overskrides (jfr Rockström og Stockholm Resilience Centre).

Fosters bok anbefales som et viktig og relevant marxistisk bidrag til forståelsen av den økologiske krisa og veien ut av den.

.

77. Glade dyr og levande jordkorleis bøndene kan bidra til klimaløysinga av Bendz, Marit , utgitt 2022,

Det er eit stille bondeopprør på gang. Bønder står i skvis mellom kravet om å bli større og meir effektive, og forventningane om rein og lokal mat, betre dyrevelferd og biomangfald. No går stadig fleire bønder nye vegar for å produsere mat på lag med naturen, med omsyn og kjærleik til både dyra, miljøet og dei som skal kjøpe og ete maten. Dei vil ha levande jord og glade, friske dyr. Marit Bendz og fotograf Oddleiv Apneseth portretterer i denne boka femten bønder frå Lofoten i nord til Jæren i sør, som med kunnskap og rein viljestyrke vågar å tenkje annleis. Saman utgjer dei eit nytt håp for eit klimasmart og miljøvenleg norsk landbruk.

.

78. Fjelløkologi, klimaeffekter på vegetasjon og flora i fortid nåtid og fremtid, av Odland, Arvid , utgitt 2021,

Boken oppsummerer kunnskaper om endringer i isbreer og klimaforhold i Skandinavia siden istiden og hvordan dette har påvirket vegetasjonen i fjellet. Kunnskap om forholdene i fortiden er en forutsetning for å forstå dagens økologiske forhold for planter i fjellet. Hvordan de pågående klimaendringene vil påvirke floraen i fremtiden diskuteres også i boken.

.

.

.

79. En hyllest til sauen – fortellinga om det lille dyret som bygde landet, av Anna Blix, utgitt 2018.

Se for deg et gjengrodd Norge. Der hytta på fjellet ikke har utsikt lenger, fordi bjørkekrattene har vokst seg opp til takmønet. Et Norge der sauefjøsene like gjerne kan ligge i Polen, fordi dyrene ikke går ute, og fôret uansett importeres. Et Norge der det ikke lenger går an å få tak i strikkegarn av norsk ull og der fenalåret kommer fra Namibia. Et Norge der sauekjøttet er så billig at vi gir det til hundene våre – ikke til gjestene på julaften. Er det et realistisk scenario? I En hyllest til sauen forteller biolog Anna Blix den norske sauens fascinerende historie. Gjennom 5000 år har den vært en hjørnestein i bygde-Norge. I dag er den del av et marginalisert norsk jordbruk. Hva har vi mistet på veien? spør Blix. Og ikke minst: Kan dette lille dyret bli redningen vår i en framtid med klimaendringer og befolkningsvekst? Denne boka er for deg som er interessert i landbruk, men kanskje ikke vet hva en fôrenhet er. For deg som er opptatt av bærekraft, for deg som strikker, for deg som spiser mat. Og for deg som liker ulv – eller hater den.

.

80. Climate Change, av Romm, Joseph, Digital bok av 2022, Engelsk

«This is, for my money, the best single-source primer on the state of climate change.» – New York Magazine»The right book at the right time: accessible, comprehensive, unflinching, humane.» – The Daily Beast»A must-read.» – The GuardianClimate Change: What Everyone Needs to Know is the essential primer on what will be the defining issue of our time. Newly updated with the latest in climate science from COP26 and beyond, this third edition offers user-friendly, scientifically rigorous answers to the most difficult (and commonly politicized) questions surrounding climate change. Drawing on the author’s decades of experience as one of the country’s most influential communicators on climate science and solutions, this authoritative guide highlights the following topics:· Key updates from the 2021 United Nations Climate Change Conference in Glasgow· Insights into changes in the political landscape, such as COVID-19 and Donald Trump’s presidency, and what these have meant for climate action in the United States and internationally· Contemporary implications of the clean energy revolution, from solar and wind power to batteries and electric cars

.

81. Water and Climate Change, Sustainable Development, Environmental and Policy Issues, av Trevor M. Letcher,  utgitt 2022

Water and Climate Change: Sustainable Development, Politics and Social Issues focuses on climate change and global warming, sustainable development and social and political issues surrounding water. Throughout the book, global contributors provide an outlook on the possible future of the world if climate issues continue to increase. In this regard, readers will become fully aware of the dangers of climate change and global warming. To counterbalance, the book also provides an outlook to the possible future of the world if changes are made and emissions are reduced.

Water shortages and water pollution are real and are beginning to affect the lives of every one of us on the planet. We are rapidly reaching a point of no return. If we do nothing about water shortages and water pollution, many of the catastrophes mentioned in this book will come to pass. As such, this reference is a must-read resource for environmental scientists and engineers, water resource experts, agriculturalists, social scientists, earth scientists, geographers and decision-makers in government and water management.

.

82.Diary of a Young Naturalist, av
WINNER OF THE WAINWRIGHT PRIZE FOR NATURE WRITING 2020

WINNER OF BOOK OF THE YEAR, NARRATIVE NON-FICTION BRITISH BOOK AWARDS 2021

Rediscover the natural world with the multi-award winning phenomenon and youngest ever major literary prize winner in UK history.

‘Miraculous memoir . . . profoundly moving’ Observer

‘Dara is an extraordinary voice and vision: brave, poetic, ethical, lyrical’ Robert Macfarlane

‘It’s a diary but essentially timeless . . . It’s really, really special’ Chris Packham

.

83. Gud og miljøet, Hva sier Bibelen? av Kjell Arne Norum, utgitt 2019

Bibelen kan inspirere oss til å få sunne holdninger og motivere til handling for å ta vare på miljøet. Kjell Arne Norum belyser både gleden og alvoret ved et særdeles aktuelt tema.

.

.

.

84. Etikk i klimakrisens tid, Forfattere Arne Johan Vetlesen (university Of Oslo, Norway), Jan-olav Henriksen utgitt 2022.

Hvorfor reiser vi fremdeles på ferie til Thailand, når vi vet at flyreiser gir store utslipp av CO2? Hvorfor fortsetter Norge med oljeutvinning, selv om alle vet at bruk av fossil energi fører til global oppvarming? Dette er vår tids store moralske utfordring, mener de to forfatterne Arne Johan Vetlesen og Jan-Olav Henriksen: Vi vet hva som kan motvirke klimakrisen, men vi gjør likevel ikke det som trengs. Vetlesen og Henriksen inspirerer til å tenke annerledes om natur og samfunn og til å reflektere rundt de etiske og moralske valg vi alle må ta. Sammen må vi finne en måte å leve på som er bærekraftig for alle levende vesener i dag og for fremtidige generasjoner. Etikk i klimakrisens tid er et kritisk og konstruktivt bidrag til debatten om vår tids største utfordring.

.

85. Geriljahagen, av Kari Gåsvatn, utgitt 2019

En selvdyrket reddik er et bitte lite stykke motmakt. Selv om vi ikke riktig får sving på dyrkingen, begynner vi å stille spørsmål: Hvor kommer maten fra, hva er den tilsatt, og hvem tjener penger på den?

I denne boka reiser Kari Gåsvatn en rekke livsviktige spørsmål: om avvikling av insektvennlig landbruk, om fôrimport fra land der sprøyting fra fly forgifter befolkningen, og om hvordan en ny generasjon miljøvernere kan bli bondens beste venn.

Boka inspirerer urbane dyrkere, bønder og miljøbevegelsen til å stå sammen om å bevare mikrolivet i jorda og forankre maten i lokale landskap. Et naturnært og regenerativt landbruk kan stabilisere klimaet og sårbare økosystem.

.

86. Hvem kan løse klimakrisen? – klima og lederskap i en krevende tid, Forfatter Jørgen M.b. Grønneberg, utgitt 2020.

Hvorfor har vi et klimaproblem når mulighetsrommet for å unngå det er stort nok? – Boken gir svaret, eliminerer proppene og gir løsningene.

.

.

.

.

87. Under overflaten på klimaproblemet, av Ole Andreas Øren, utgitt 2016

Den kanskje største trusselen menneskeheten i vår tid står overfor er global oppvarming og andre klimaendringer, som følge av menneskers utslipp av drivhusgasser.

Boka fyller et tomrom i dagens informasjonsstrøm om menneskeskapte klimaendringer. I motsetning til det aller meste av den informasjonen som gis, går boka i dybden. Den fokuserer på hvorfor, ikke på hva, og gir en intuitiv forståelse av alle sider av problemet. Dette inkluderer de fysiske mekanismene bak klimaendringer, hva som driver utslippene av drivhusgasser og ulike måter å løse problemet på. Gjennom denne vinklingen belyses også mange viktige sider ved klimaproblemet som er lite omtalt andre steder.

Leserne vil få overraskelser og a-ha-opplevelser, samt et mye bedre grunnlag for å vurdere den trusselen vi står overfor, hva som er sikkert og usikkert, og hva vi kan gjøre for å redde det som reddes kan av klimaet.

Boka henvender seg til alle som er opptatt av menneskeskapte klimaendringer, uansett hvilken holdning til dette emnet de måtte ha. Den er kort-fattet, enkel og lettfattelig, slik at den kan leses av alle, og slik at det ikke tar lang tid å lese den. Men samtidig er den vitenskapelig velfundert. Her kan du lese Besteforeldreaksjonen sin evaluering.

.
.

88. Klima, uår og kriser i Norge gjennom de siste 1000 år, utgitt i 2016 av Audun Dybdahl

Boken gir en utførlig fremstilling av klimaendringer og uværsperioder i Norge gjennom de siste 1000 år, og ser på hvordan dette har påvirket befolkningen til ulike tider. Forfatteren trekker veksler på et variert og til dels lite kjent kildemateriale, som inkluderer både naturvitenskapelige målinger, kirkebøker og litterære beskrivelser.

I sentrum for fremstillingen står «klimatiske sjokk» av en viss varighet som førte til alvorlige kriser av både økonomisk og menneskelig art. Selv om klimaendringer og uvær i seg selv ikke forårsaket at folk sultet i hjel, så ble uår ofte fulgt av utbrudd av epidemiske sykdommer som kostet mange liv.

Klima, uår og kriser i Norge gjennom de siste 1000 år er myntet på alle som interesserer seg for klimatiske langtidstrender og den rollen klima og vær har spilt for menneskers levekår i Norge.

.

Mot 2030 skal utslipp av klimagasser reduseres vesentlig, både globalt og i Norge. For å møte denne oppgaven er det utviklet et omfattende internasjonalt og nasjonalt regelverk, og nye saker kommer for domstolene. Gjennom 26 kapitler gir denne boken for første gang en samlet og ajourført behandling av dette nye rettsområdet.

Bokens første del redegjør for framveksten av internasjonal klimarett, FNs klimakonvensjon med Kyotoprotokollen, Parisavtalen, ozonkonvensjonen samt klima og menneskerettigheter, og urfolk og klima. Det er egne kapitler også om skog, luftfart og skipsfart i klimaregelverket, om klimarisiko og selskapers klimarapportering og om «grønne obligasjoner».

Andre del behandler hovedtrekkene i EUs klimarett og energirett og Norges klimaavtale med EU.

Den tredje delen behandler norsk rett på klimafeltet med utgangspunkt i klimaloven og gjeldende miljølovgivning anvendt på klimaproblemet. Grundige kapitler behandler klimatilpasning, klimakvotesystemet og handel med klimakvoter, karbonfangst og -lagring, elsertifikatordningen, reglene om vindkraft på land og til havs, relevante regler om veitrafikk og om rett og plikt til informasjon om klimaegenskaper ved virksomheter og produkter.


.

90. Ild og is – en kort innføring i klimaets historie, Forfatter Reidar Müller,  utgitt  2022

Jordens klima har aldri vært stabilt. Kloden har vekslet mellom å være et drivhus og et ishus. Går vi 55 millioner år tilbake, var planeten vår over fem grader varmere enn i dag, mens den for «bare» 20 000 år siden var fire grader kaldere. Utfordringen i vår tid er at klimaet endres så ekstremt raskt. Nå er vi igjen på vei inn i drivhuset – i full fart og for egen maskin. Reidar Müller tar for seg jordens dype klimahistorie og spør også hva den kan fortelle oss om fremtiden. Hvordan så verden ut da CO2-nivåene var like høye som i dag? Når vokste det skoger i Antarktis? Hva skjedde forrige gang Golfstrømmen kollapset? I historisk tid har klimaet bidratt til sivilisasjoners vekst og fall. I denne boken, som er krydret med overraskende fakta, vitenskapshistorie og ny forskning, får vi bakgrunn for å forstå vår tids største utfordring.

Omtale i Dagsavisen. 
.
.

91. “No Planet B” – is a beautiful coffee table-size educational book laying out the largest assignment of our time – the United Nations Global Goals for Sustainable Development. Utgitt 2021

Together with the 17 SDGs, it will also present other important issues of our time, like COVID-19 and vaccines, the far-right movement, Trumpism and White Supremacy, BREXIT, and the weakening of institutions and corruption in politics, fake news and the power of negativity in social media.

The book will have 42 chapters based on the 1000 articles featured on Bergensia.

Please do preorder by mail to jante@bergensia.com.
.

.

93. Klimatrusselen – krise for demokratiet?, Forfatter Jon Naustdalslid,  utgitt  2022

Klimatrusselen. Krise for demokratiet? tar for seg dagens klimakamp. Aktivistar går til meir eller mindre populistisk «krig» mot klimapolitikken. Dei vil ha raske og dramatiske kutt i utsleppa. Aukande polarisering truer demokratiet. Denne boka er eit forsvar for dei demokratiske prosessane i klimakampen. Jon Naustdalslid, fødd i 1945 i Naustdal i Sunnfjord, er statsvitar og fagbokforfattar. Han har bak seg ei lang yrkeskarriere frå høgskulesystemet og den samfunnsvitskaplege instituttsektoren, mellom anna som mangeårig leiar for Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR). Han har publisert ei rekke artiklar og bøker om samfunnsstyring, klima og miljø.

..

Anbefales:

94. 2070, alt du lurer på om klimakrisen, og hvordan vi kan komme oss forbi den, av Bjørn H. Samset, utgitt 2021
Boken får 5 i terningkast i Stavanger Aftenblad.

Lasse med twitterkonto @Neverfjord har gitt følgende evaluering:
«Om du er ute etter en bok som både tar for seg hvordan vi har havnet i dagens situasjon og hvordan vi kan komme oss ut av den på best mulig måte, så er klimaforsker Bjørn H. Samsets 2070 en innholdsrik bok.

Den inneholder med mye fakta om hva klimakrisen er, hvordan den påvirker oss, hvordan vi havnet her og hvordan fremtiden ser ut, og ikke minst en del ideer til hva vi bør gjøre for å få en best mulig fremtid.

Boken består av veldig mye fakta, og forholdsvis gode forklaringer på det meste innen klima, klimaendringer, klimamodeller og scenarioer.

Bjørn Samset ble i 2018 med i FNs klimapanel og regnes som en av de dyktigste forskerne vi har i Norge, og det kommet godt frem i boken. Det jeg likte godt med boken er at den ikke skisserer en undergang, men kommer med håp. Selv om løsningene han skisserer i boken krever store endringer både politisk samfunnsmessig, så sitter en igjen etter å ha lest den med mye kunnskap om klimaendringer og ikke minst et inntrykk at vi klarer dette om vi bare tar inn over oss at handling må til nå og at løsningene er der. Anbefales»

.

Anbefales:
95. Termostat: Hvordan klimaet former oss, forandrer samfunnet og forvandler fremtiden av Andrew P. Kroglund,  utgitt  2020
Klimaendringer skapte oss.
De kan ødelegge oss.
Men de kan også være veien inn til et nytt og bedre liv.

Dette er en fyldig og god bok, som tar for seg temaet Klima, og har mange sidehistorier av personer som er engasjert. I begynnelsen er det en del som folk kjenner til fra før av, mens slutten av boken blir bedre. Fra side side 437 til 439 omtales Klimabelønning og New Green Deal.

I tillegg har forfatter 10 forutsigelser om klimaet de kommende årene, fra side 477 – 479;
Nr. 9 lyder som følger: «Den enkeltstående beslutningen som ettertiden siden mener bidro mest til det grønne skiftet i Norge, blir innføringen av «karbonavgift til fordeling» (KAF) i 2023. Ordningen, som først ble innført i Canada i 2019, fungerer godt. EU, inspirert av Norge, innfører hele ordningen i 2027. De gule vestene er knapt synlige lenger. Bompengepartiet legges ned i 2023.»

.

96. Grønn markedsføringsledelse, om bærekraftig entreprenørskap, strategi og markedsføring, av Nygaard, Arne, utgitt 2019,

Grønn markedsføringsledelse er den første norske læreboka som handler om bærekraftig entreprenørskap, strategi og markedsføring. Vi håper den skal bidra til å endre praksis i næringsliv og i organisasjoner. De viktigste endringsaktørene i norsk økonomi er bedriftene, og det er derfor viktig at kunnskapen om strategier, metoder og instrumenter som kan bidra til et grønt entreprenørskap, er på pensumlistene til dem som i fremtiden skal bidra til positive endringer. Boka gir en oversikt over de viktigste elementene for å skape bærekraftige endringsprosesser, som igjen krever at både sosiale, miljømessige og økonomiske resultater vektlegges. Den klassiske bedriftsøkonomiske modellen med en snever forståelse av økonomiske resultater må endres til å forankre bedriftenes strategier mot bærekraftig virksomhet. I den nye, «grønne» modellen er dette resultatet tredelt. Beslutninger må knytte sosiale og relasjonelle forhold til miljødimensjoner og økonomiske resultater. Det er synergieffektene mellom disse tre resultatdimensjonene som skaper fremtidig bærekraft. Derfor handler denne boka om hvordan strategier og beslutninger kan stimulere til å øke de bærekraftige resultatene. Videre ser vi på hvordan bedriftene kan bidra til å endre forbruksmønsteret og det fysiske miljøet. Studentene skal lære hvordan koplingen er mellom bærekraft og forbruk i ulike næringer, forsyningskjeder og sektorer, og hvilke effekter bærekraft kan ha på måten organiseringen av økonomisk aktivitet skjer på. Bedriftenes ansvar stopper ikke lenger ved handledisken i butikkene. Avanserte innhentings- og avfallssystemer bidrar til å utvikle bærekraftige livssykluser for produkter, som igjen bidrar til at bedrifters image, brands og tillit i markedet endres. Studenter som har lest denne boka, skal bli i stand til å identifisere «grønne» verdier og segmenter og omsette disse i strategier, planlegging og beslutninger samt kunne rapportere bærekraftige resultater til ulike interessenter (eiere, ansatte, kunder osv.). Arne Nygaard er professor ved Høyskolen Kristiania. Nygaard har publisert mer enn 50 vitenskapelige artikler, syv bøker, samt kommentarer og artikler om bedriftsøkonomiske temaer i populærpresse og aviser.

.

97. Good DisruptionRedefining Growth in the Twenty-First Century, av Stuchtey Martin,  Enkvist Per-Anders, Zumwinkel Klaus, utgitt 2016,

A Good Disruption describes how disruptive technology can be used to combat the economic challenges of our age and sets out an inspirational vision of a more effective and sustainable growth model. Disruptive technology is one of the defining economic trends of our age, transforming one major industry after another. But what is the true impact of such disruption on the world’s economies, and does it really have the potential to solve global problems such as low growth, inequality and environmental degradation? The provocative answer is that such disruption could indeed solve many of these issues, but that it won’t… at least, not on its current trajectory. A Good Disruption highlights some of the huge costs that are at stake, and argues that managing such disruption will be the defining business challenge of the next decade. In order for us to meet that challenge, the book sets out a bold and inspirational vision for a more robust and sustainable economic model. Rich in relevant case studies, and incorporating industry examples from around the world, A Good Disruption accomplishes the remarkable feat of synthesizing key contemporary trends into a coherent world view of how to seize the potential of our collective futures. This is essential reading for policy makers, politicians, business executives and social scientists, as well as anyone who wants a deeper understanding of the impact of disruptive technology and how it can be transformed into a major force for the global good.

.

98. Dyp glede, med Arne Næss inn i dypøkologien, utgitt 2008 av Forfatter Per Ingvar Haukeland

Arne Næss (96) gikk av som professor i filosofi for snart 40 år siden for å vie sitt liv til det inderlig gledesfulle, til lek, klatring, Hallingskarvet, hytta Tvergastein og kjærlighet til naturen. Han grunnla den dypøkologiske bevegelsen, som engasjerer tusener verden over. I Norge er det få som kjenner til hva bevegelsen går ut på. Boken samler for første gang på norsk utdrag fra de mest sentrale av Næss’ dypøkologiske og økosofiske tekster. Dette er en inspirasjonsbok for folk flest. Den voksende klimatrusselen gjør dypøkologien mer aktuell enn noensinne. Boken er delt i fire hoveddeler med fem underdeler, krydret med bilder, sitater og inspirasjonsrammer. Den viser hvordan Næss’ tanker er utviklet gjennom en åpen og nysgjerrig holdning til egne erfaringer. Per Ingvar Haukeland har tidligere samarbeidet med Næss om bestselgeren Livsfilosofi (1998), og hans glitrende pedagogiske form går igjen i denne boken. Han har også forsket og undervist i økofilosofi og har doktorgrad fra Berkeley- universitetet i California.

.

99. Livsfilosofi, Et personlig bidrag om følelser og fornuft, av vitenskaps- og økofilosofen Arne Næss, utgitt 2005

Arne Næss ønsker større bevissthet om den avgjørende rolle som følelsene faktisk spiller i menneskenes tanker og handlinger. Han mener at svært mange reflekterer altfor lite over sitt liv og sin tilværelse. Eller de begynner med det for sent. Det er stor forskjell på å fungere som menneske og å være bevisst om at det er akkurat nå du lever. «Livsfilosofi» er en bok der spørsmålene er flere og viktigere enn svarene.

«Næss rager himmelhøyt over de øvrige deltagerne i dagens norske livsfilosofimarked»
(Lars Svendsen, Dagsavisen)

«Næss’ bok er blitt en suksess helt og holdent av egen kraft, uten fiffige kampanjestrategier»
(Rune Slagstad, Aftenposten)

.

100. Drawdown – The Most Comprehensive Plan Ever Proposed to Reverse Global Warming Av Paul Hawken, utgitt 2018

New York Times bestseller 

The 100 most substantive solutions to reverse global warming, based on meticulous research by leading scientists and policymakers around the world

“At this point in time, the Drawdown book is exactly what is needed; a credible, conservative solution-by-solution narrative that we can do it. Reading it is an effective inoculation against the widespread perception of doom that humanity cannot and will not solve the climate crisis. Reported by-effects include increased determination and a sense of grounded hope.” —Per Espen Stoknes, Author, What We Think About When We Try Not To Think About Global Warming 

“There’s been no real way for ordinary people to get an understanding of what they can do and what impact it can have. There remains no single, comprehensive, reliable compendium of carbon-reduction solutions across sectors. At least until now. . . . The public is hungry for this kind of practical wisdom.” —David Roberts, 
Vox

“This is the ideal environmental sciences textbook—only it is too interesting and inspiring to be called a textbook.” —Peter Kareiva, Director of the Institute of the Environment and Sustainability, UCLA

.

101. Ecology, Community and LifestyleEngelsk,  utgitt 1990, Forfatter: Arne Naess

The basic thesis of the work is that environmental problems are only to be solved by people – people who will be required to make value judgements in conflicts that go beyond narrowly conceived human concerns. Thus people require not only an ethical system, but a way of conceiving the world and themselves such that the intrinsic value of life and nature is obvious, a system based on ‘deep ecological principles’. The book encourages readers to identify their own series of such parameters – their own ecosophies. Ecology, Comunity and Lifestyle will appeal to philosophers, specialists working on environmental issues, and the more general reader who is interested in learning some of the foundational ideas of the rapidly expanding field of environmental philosophy.

.

102. The Ministry for the Future – PocketEngelsk, 2021, Forfatter: Kim Stanley Robinson

Omtale: «Fantastisk bok, anbefales på det sterkeste»
ONE OF BARACK OBAMA’S FAVOURITE READS OF THE YEAR

‘If I could get policymakers and citizens everywhere to read just one book this year, it would be Kim Stanley Robinson’s The Ministry for the Future’ Ezra Klein, Vox

The Ministry for the Future is a masterpiece of the imagination, using fictional eyewitness accounts to tell the story of how climate change will affect us all. Its setting is not a desolate, postapocalyptic world, but a future that is almost upon us. Chosen by Barack Obama as one of his favorite books of the year, this extraordinary novel from visionary writer Kim Stanley Robinson will change the way you think about the climate crisis.

‘A novel that presents a rousing vision of how we might unite to overcome the greatest challenge of our time’ TED.com

‘A breathtaking look at the challenges that face our planet in all their sprawling magnitude and also in their intimate, individual moments of humanity’ Booklist (starred review)

‘Gutsy, humane . . . a must-read for anyone worried about the future of the planet’ Publishers Weekly (starred review)

‘A sweeping epic about climate change and humanity’s efforts to try and turn the tide before it’s too late’ Polygon (Best of the Year)

‘Steely, visionary optimism’ Guardian

.

103. Rambunctious Garden – Saving Nature in a Post-Wild World, Av Emma Marris, utgitt 2013,

»Remarkable … Emma Marris explores a paradox that is increasingly vexing the science of ecology, namely that the only way to have a pristine wilderness is to manage it intensively» The Wall Street Journal»Ms Marris»s book is an insightful analysis of the thinking that informs nature conservation» – The Economist»What may be the most important book about the environment in a generation» – Idaho Statesman______________A paradigm shift is roiling the environmental world. For decades people have unquestioningly accepted the idea that our goal is to preserve nature in its pristine, pre-human state. But many scientists have come to see this as an outdated dream that thwarts bold new plans to save the environment and prevents us from having a fuller relationship with nature. Humans have changed the landscapes they inhabit since prehistory, and climate change means even the remotest places now bear the fingerprints of humanity. Emma Marris argues convincingly that it is time to look forward and create the «rambunctious garden,» a hybrid of wild nature and human management.In this optimistic book, readers meet leading scientists and environmentalists and visit imaginary Edens, designer ecosystems, and Pleistocene parks. Marris describes innovative conservation approaches, including rewilding, assisted migration, and the embrace of so-called novel ecosystems.Rambunctious Garden is short on gloom and long on interesting theories and fascinating narratives, all of which bring home the idea that we must give up our romantic notions of pristine wilderness and replace them with the concept of a global, half-wild rambunctious garden planet, tended by us.______________»Marris is a whip-smart writer . . . already being compared to the greatest environmental writers and thinkers of the past century, Rachel Carson and Aldo Leopold» – San Francisco Chronicle

.

.

104. How To Save Our Planet, The Facts, forfatter: Mark A. Maslin,  utgitt  2021

Omtale: «»Kort og konsist».
How can we save our planet and survive the 21st century? How can you argue with deniers? How can we create positive change in the midst of the climate crisis?
 Professor Mark Maslin has the key facts that we need to protect our future.

Global awareness of climate change is growing rapidly. Science has proven that our planet and species are facing a massive environmental crisis. How to Save Our Planet is a call to action, guaranteed to equip everyone with the knowledge needed to make change.

We need to deal with: climate change, environmental destruction, global poverty and ensure everyone’s security. We have the technology. We have the resources. We have the money. We have the scientists, the entrepreneurs and the innovators. We lack the politics and policies to make your vision of a better world happen.

This is your go-to handbook for saving our precious planet. From the history of our planet and species, to the potential of individuals and our power to create a better future, Maslin inspires optimism in these bleak times. It’s time to face the facts and save our planet from, and for, ourselves.
.

105. Losing Earth: A Recent History – HeftetEngelsk, 2022, Forfatter: Nathaniel Rich

Omtale: «En kort historie om klima»
By 1979, we knew nearly everything we understand today about climate change–including how to stop it. Over the next decade, a handful of scientists, politicians, and strategists, led by two unlikely heroes, risked their careers in a desperate, escalating campaign to convince the world to act before it was too late. Losing Earth is their story, and ours.The New York Times Magazine devoted an entire issue to Nathaniel Rich’s groundbreaking chronicle of that decade, which became an instant journalistic phenomenon–the subject of news coverage, editorials, and conversations all over the world. In its emphasis on the lives of the people who grappled with the great existential threat of our age, it made vivid the moral dimensions of our shared plight.Now expanded into book form, Losing Earth tells the human story of climate change in even richer, more intimate terms. It reveals, in previously unreported detail, the birth of climate denialism and the genesis of the fossil fuel industry’s coordinated effort to thwart climate policy through misinformation propaganda and political influence. The book carries the story into the present day, wrestling with the long shadow of our past failures and asking crucial questions about how we make sense of our past, our future, and ourselves.Like John Hersey’s Hiroshima and Jonathan Schell’s The Fate of the Earth, Losing Earth is the rarest of achievements: a riveting work of dramatic history that articulates a moral framework for understanding how we got here, and how we must go forward.

.

106. Madhouse Effect How Climate Change Denial Is Threatening Our Planet, Destroying Our Politics, and Driving Us Crazy av Mann, Michael Toles Tom

Innbundet / 2016 / Engelsk
The award-winning climate scientist Michael E. Mann and the Pulitzer Prize-winning political cartoonist Tom Toles have been on the front lines of the fight against climate denialism for most of their careers. They have witnessed the manipulation of the media by business and political interests and the unconscionable play to partisanship on issues that affect the well-being of billions. The lessons they have learned have been invaluable, inspiring this brilliant, colorful escape hatch from the madhouse of the climate wars. The Madhouse Effect portrays the intellectual pretzels into which denialists must twist logic to explain away the clear evidence that human activity has changed Earth’s climate. Toles’s cartoons collapse counter-scientific strategies into their biased components, helping readers see how to best strike at these fallacies. Mann’s expert skills at science communication aim to restore sanity to a debate that continues to rage against widely acknowledged scientific consensus. The synergy of these two climate science crusaders enlivens the gloom and doom of so many climate-themed books-and may even convert die-hard doubters to the side of sound science.

.

107. Being Ecological – utgitt 2018, Forfatter: Timothy Morton

«To read Being Ecological is to be caught up in a brilliant display of intellectual pyrotechnics’ P.D.Smith, Guardian

Why is everything we think we know about ecology wrong?
Is there really any difference between ‘humans’ and ‘nature’?
Does this mean we even have a future?

Don’t care about ecology? This book is for you. Timothy Morton, who has been called ‘Our most popular guide to the new epoch’ (Guardian), sets out to show us that whether we know it or not, we already have the capacity and the will to change the way we understand the place of humans in the world, and our very understanding of the term ‘ecology’. A cross-disciplinarian who has collaborated with everyone from Björk to Hans Ulrich Obrist, Morton is also a member of the object-oriented philosophy movement, a group of forward-looking thinkers who are grappling with modern-day notions of subjectivity and objectivity, while also offering fascinating new understandings of Heidegger and Kant. Calling the volume a book containing ‘no ecological facts’, Morton confronts the ‘information dump’ fatigue of the digital age, and offers an invigorated approach to creating a liveable future.

.
108. Det som går tapt, naturen som forsvinner og litteraturen som forteller om den av Bernhard Ellefsen, utgitt  2022,
Bakteppet for kritiker Bernhard Ellefsens bok er klima- og naturkrisen, men forfatteren er vel så opptatt av det vi står i fare for å overse i vår egen natur. Han skriver både om reiselitteratur og om litteratur som forholder seg til naturen.
Tilnærmingen er åpen og nysgjerrig, med hovedfokus på nordiske forfattere. Ellefsen gir oss friske blikk på både Fridtjof Nansen og Mikkjel Fønhus. Og han er dessuten innom samtidslitteraturens forhold til naturen, slik den viser seg hos forfattere som Kerstin Ekman, Casper André Lugg og Lars Monsen.
Forfatteren er heller ikke fremmed for sjangerlitteraturen, og skriver tankevekkende om Laura Ingalls Wilder, forfatteren av bøkene om «huset på prærien», og viser hvordan hun gir oss en bredere forståelse av naturmangfold og artstap.

.

109. En ny økomomi av Mariana Mazzucato, utgitt  2020

Eg anbefaler boken for alle som interesserer seg for politikk og hvilke oppgaver det offentlige kan gi et positivt bidrag til.

«Verden står ovenfor enorme utfordringer: Den rikeste prosenten eier 44% av verdens rikdom og klimakrisen endrer livet på jorda. Hvordan kan vi løse dette, spør Mazzucato? Vi må tenke større, sier hun, og bruke ressursene våre på en måte som er like dristige og inspirerende som månelandingen i 1969. Kapitalismen må rekontrueres fundamentalt – den må bli inkluderende og bærekraftig. det økonomiske systemet må være i stand til å løse konkrete problemer, fra den digatle kløften og livstruende pandemier til forurensningen i byene. Bedrifter, samfunn, myndigheter – alle – må samles om et felles mål».

.
110. OK boomer! – og andre ting du kan si til onkelen din om klima. Forfatter Nora Jungeilges Heyerdahl, utgitt 2021

Tar du med egen plastpose på butikken fordi du er opptatt av klima, men føler ikke helt at du klarer å vinne en diskusjon om norsk oljepolitikk i familieselskap? Vi har alle en onkel som mener at vegetarmat og bompenger er noe tull. Kanskje er han til og med klimafornekter. Han synes i alle fall ikke at Norge skal redde verden alene! Mange unge sliter med å vinne diskusjoner om klima mot akkurat ham. Nora Heyerdahl har møtt mange onkler i sin tid som klimaaktivist, og kjenner alle mytene de sprer om klimapolitikk. Hun gir deg et lynkurs i selvforsvar mot klimahersketeknikker, sånn at du også kan vinne din neste diskusjon om norsk olje, resirkulering og hvem som egentlig har skylden for klimakrisa.

.
.

111. Parterapi for oljefolk og klimaaktivister, av Magnus E. Marsdal,  utgitt  2021

Tillitsvalgt Atle Tranøy leder oljearbeiderne i Aker-konsernet. Klimaaktivist Anja Bakken Riise leder Framtiden i våre hender. Dette er historien om hva som skjedde da de begynte å lytte til hverandre.
Er det økonomisk mulig å fase ut industrier som står for nær 60 prosent av norsk vareeksport? Er det moralsk forsvarlig å ikke gjøre det, når FN har erklært «kode rød» for menneskeheten?

Forfatter Magnus E. Marsdal utforsker begges perspektiver i en polarisert konflikt der alt settes på spill. Må en av sidene tape? Finnes det en løsning som kan forene klimaaktivister og oljefolk?

.

112. Håp, en praktisk guide for klimaoptimister, av Petter Gulli, utgitt 2021

Trenger du HÅP? Har du dårlig samvittighet for at du ikke strekker til i det grønne skiftet? Her er løsningen!
I denne boka får du underlaget du trenger for å kunne diskutere klimautfordringene med kolleger, venner og bekjente. Du får stifte bekjentskap med grønne helter og grønn teknologi. Fordi det er HÅP! Du får grønne hverdagstips for dummies, ting som er enkle å gjennomføre for de fleste av oss, og som faktisk funker. I dag. Som å lage pannekaker. Som å slutte å kjøpe 3 for 2. Som å lage din egen brus.
Kort sagt: Det trenger kanskje ikke være så vanskelig å leve et mer klimavennlig liv likevel. Du kommer langt bare ved å bruke litt sunn fornuft og ikke gape over for mye av gangen.

.

113. Ideer for å utsette verdens undergang, Forfatter Ailton Krenak, utgitt 2021

Klima og miljø er vår tids viktigste kampsak og et stadig mer akutt tema for globale, regionale og nasjonale samtaler om handel, utvikling og samarbeid. Men disse samtalene har ekskludert erfaringer fra urfolks praksiser og andre mangfoldige livsformer. Urfolkslederen og økofilosofen Ailton Krenak er en viktig stemme for urfolk i Brasil og jobber utrettelig for å øke vår bevissthet om konsekvensene av det globaliserte forbruker- samfunnet i dag. Dersom menneskeheten virkelig ønsker å leve i harmoni med naturen, må vi stanse det tøylesløse forbruket og se til måten urfolk og mangfoldige småsamfunn i hele verden etablerer ekte, bærekraftige livsformer på. Det er nemlig fullt mulig å utsette verdens undergang, sier Krenak, men bare hvis alle deltar i samtalen. Ideer for å utsette verdens undergang er en øyeåpnende essaysamling som skapt for vår postpandemiske tid. Med etterord av Liisa-Rávná Finbog, som setter Ailton Krenaks tankegods i sammenheng med hennes egen oppvekst som del av det samiske urfolket i Norge.

.

«Å lese Ideer for å utsette verdens undergang gjør så avgjort inntrykk.»

114. Hvordan unngå en miljøkatastrofe, teknologien vi har og gjennombruddene vi trenger, av Bill Gates,  utgitt  2021

Bill Gates har det siste tiåret arbeidet med klimaspørsmål. Med hjelp fra verdens fremste eksperter innen fysikk, kjemi, biologi, statsvitenskap og økonomi har han laget en «masterplan» for hva vi må gjøre for å unngå katastrofen. I boken forklarer han hvorfor og hvordan vi må arbeide for å nå frem til nullutslippsmålet. Han gir oss en realistisk beskrivelse av utfordringene vi står overfor, og beskriver teknologien som eksisterer i dag. Han viser også hvilke teknologiske gjennombrudd vi er avhengige av for å nå målet om null utslipp.
Dette er en utfordring som må håndteres av hvert enkelt land og deres politikere, av alle typer organisasjoner og av oss som individer. Et unikt samarbeid kreves, men det hele må starte med kunnskap.

.

115. Bennmateteffekten, hvordan går det med naturen i Norge, av Lene Liebe Delsett, utgitt 2021

Den norske lundefuglbestanden har stupt fra 1,5 millioner par til 300 000. Blomsterenger er klassifisert som truet. Det er så lite torsk i Oslofjorden at det er forbudt å fiske. Mange kan et tall for hvor mye Amazonas-regnskog som forsvinner hver dag, hvor mye plast det er i Stillehavet, eller hvor mange fjellgorillaer som er igjen. Men hvordan sta.r det til med den naturen vi selv bor i, hjemme i Norge?

I denne boka vil Lene Liebe Delsett finne ut hvordan det egentlig går med den norske naturen. Selv om vi er sa. inderlig glade i den, er det mange av oss som ikke helt vet hva som skjer her. Noen steder kan vi observere at naturen forandrer seg. Va.rblomstene kommer tidligere, utsikten fra mange hytter er borte, og i noen turomra.der sta.r det plutselig en ny bygning. Men hvor ille er det?

.

116. Utdanning for bærekraftig utvikling, hva, hvorfor og hvordan? av Astrid T. Sinnes , utgitt 2021

Fagfornyelsen legger opp til at bærekraftig utvikling skal ha en større plass i skolen. Denne boken gir en innføring i hvordan undervisning kan legges opp for å fremme kompetansen elever trenger for å bidra til en bærekraftig utvikling.

Boken inneholder konkrete tips til undervisningsopplegg og henvisninger til litteratur og nettsteder der læreren kan finne oppdatert informasjon om problemstillinger knyttet til bærekraft. Denne reviderte utgaven er oppdatert i henhold til det fornyede læreplanverket og nyere forskning.

I en utdanning for bærekraftig utvikling er det viktig at teorien elevene tilegner seg, står i forhold til praksisen de opplever på skolen. Forfatteren gir konkrete tips til hvordan skoler kan sette seg egne bærekraftsmål og dermed legge om til en mer bærekraftig drift.

Boken er relevant for lærere, studenter og andre som er opptatt av hvordan skole og utdanning kan utruste elever til å imøtekomme bærekraftsutfordringer og kunne bidra til en mer bærekraftig utvikling.

.

117. You matter more than you think av KAREN O’BRIEN, utgitt 2022

You Matter More Than You Think introduces a radically different way of thinking about climate change and social change. Inspired by ideas from quantum physics and quantum social science, quantum social change describes a conscious, nonlinear, and non-local approach to the transformations needed right now to address multiple global crises. It is grounded in our inherent onenessrecognizing that we are entangled through language, meaning, and shared contexts. This perspective on “mattering” shows us that our deepest values and intentions are powerful sources of individual change, collective change, and systems change and can generate a future where all life can thrive.The book includes a Foreword by Dr. Christina Bethell and full-color original artwork by internationally-acclaimed artist Tone Bjordam.KAREN O’BRIEN is a Professor of Human Geography at the University of Oslo and co-founder of cCHANGE. She was named by Web of Science as one of the world’s most influential researchers of the past decade in 2019 and 2020, and in 2021 she was a co-recipient of the BBVA Foundation’s Frontiers of Knowledge award for climate change.«You Matter More Than You Think is more than just a book. It is an awakening, a how-to manual showing a new path to social and ecological regeneration.»
PAUL HAWKEN, author of Regeneration, Ending the Climate Crisis in One Generation.“This book offers us a new way of looking at – and then moving towards – the transformational social change we know we need for the future we keep saying we want.”
HEIDE HACKMANN, CEO, International Science Council
.
118. Varm is – når verden tiner og alt forandres av Ole Mathismoen.  utgitt  2021
Boken får 4 i terningkast i Stavanger Aftenblad

.
.

 

 

 

.

119. Mitt klimaregnskap, ved Anja Bakken Riise,  utgitt  2021
Boken får 5 i terningkast i Stavanger Aftenblad

 

.
.
.
.

 

.

120. Om tiden og vannet, beretningen om vår framtid, av Andri Snær Magnason,  utgitt  2021

Om tiden og vannet er en storslått skildring av det islandske samfunnet, det globale håpet som preger klimakampen og arbeidet som må gjøres for å sikre menneskenes fremtid.

Andri Snær Magnasons besteforeldre dro på bryllupsreise til en isbre på Island. Stedet de slo opp teltet sitt bærer fortsatt navn etter dem. Men hvor lenge? I 2019 måtte Magnason skrive minneord over en annen islandsk bre – den første som gikk tapt for klimaendringene.

«Folk lytter til fortellinger, ikke tall», fikk han høre. Han bestemte seg derfor for å skrive nært og sanselig om vår tids viktigste tema. Gjennom intervjuer, forskning og fortellinger gir Magnason en poetisk fremstilling av kloden vi lever på og må bevare.

Resultatet er en reiseskildring, en verdenshistorie og en personlig erindbringsbok. Forfatteren er håpefull, og har tilegnet boken til sine barnebarns barn.

«Om tiden og vannet» er virkelig en rik bok, og forfatteren beveger seg uanstrengt fra islandske slektskrøniker til intervjuer med Dalai Lama, hele tida uten å miste det overordna målet av syne. Her er vakre naturskildringer og eldgamle myter. Som forteller er han glimrende. I 2016 stilte Andri Snær Magnason i presidentvalget på Island. Jeg er glad han ikke vant, for da ville vi kanskje ikke fått bøker som Om tiden og vannet.» Mímir Kristjánsson, Klassekampen

.

121. Et Isbjørnliv alene mot en varmere klode, av Arne Egil Tønset, utgitt 2021

En spennende historie om isbjørnens kamp for å overleve og en enestående reise inn i isbjørnens ukjente rike. Et isbjørnliv er et ensomt liv. Når den ikke sover og hviler, vandrer eller svømmer den, på evig jakt etter mat. Opp mot tusen kilometer i året og flere hundre kilometer på svøm. Arne Egil Tønset målbærer mange menneskers sterke fascinasjon for isbjørnen i denne boken. Her får leserne et uforglemmelig møte med kongen av Arktis, verdens største rovdyr, og et nærbilde av isbjørnens barske livsbetingelser som gjør oss bedre i stand til å forstå sammenhenger og klimatiske endringer i det arktiske naturmiljøet. Boken formidler det nyeste av forskning om dyr og bestand, om forvaltning og livsgrunnlag. Men her er også rom for mytiske isbjørnhistorier og skjebnetunge møter mellom menneske og dyr. Boken er en spennende historie om isbjørnens kamp for å overleve og en enestående reise inn i isbjørnens ukjente rike.

.

122. Miljøgifter i Arktis, Kirsti Blom, Geir Wing Gabrielsen, utgitt 2022,

Helt oppe på Svalbard, hundrevis av mil fra nærmeste kjemiske fabrikk, foregår det et viktig detektivarbeid. Forskere fra mange land jakter på nye og gamle miljøgifter. De tar prøver av pels og fjær, blod og spekk.

Vinder fra sør frakter miljøgifter nordover mot Nordpolen. Når det regner og snør, faller de i havet og fester seg til små planteceller. Smådyr spiser dem. De blir mat for større dyr. Til slutt ender de opp i isbjørnen som er blitt et av de mest forurensede pattedyrene på landjorda.
Forskernes klatring i fuglefjell, båtturer ut til hvithval.okkene, nærkontakt med isbjørn og hvalross er deler av det store og viktige detektivarbeidet for å gjøre naturen renere og tryggere.

I denne boka får du se hvordan forskerne arbeider, og lære om hvordan forskerne arbeider, og lære om miljøgiftene som skadelige for mennesker og dyr.

.

123. Verda mi smeltar, å leve med klimaendringar på Svalbard, av Line Nagell Ylvisåker, utgitt 2020

I 2015 gjekk det eit digert snøskred midt i Longyearbyen. Ei jente og ein familiefar døydde. Hausten etter gjekk det fleire jordskred, før eit nytt snøskred rasa inn i eit hus i sentrum. Noko er gale på Svalbard. Sidan 1961 er øygruppa varma opp seks gonger raskare enn verdsgjennomsnittet.

Line Nagell Ylvisåker har bygd hus i Longyearbyen, fått to ungar der og kallar plassen for heime. Brått kjenner ho seg uroleg når det er varsla uvêr. Kva i alle dagar skjer med byen hennar?

På leit etter svar snakkar ho med skredvarslingsmeteorologen som sjølv vart gravlagd i snømassane i 2015. Ho oppsøker ein fangstmann med 40 overvintringar bak seg, reiser på tokt for å forstå havstraumane, jaktar fossil frå dei historiske Svalbard-skogane og støyter på tre isbjørnar på tur med ungane. Gjennom året følgjer ho òg arbeidet med å sikre Longyearbyen mot naturfarane.

Dette er ei forteljing om stigande uro og om å leve midt i klimaendringane.

.

124. Arbeiderbevegelsen og klimakrisen, splid eller handlekraft? Nils-Henning Hontvedt, utgitt 2021

På Arbeiderpartiets landsmøte i 1990 sa Gro Harlem Brundtland: «Kampen for klima, miljø og sysselsetting må være et felles ansvar for et samlet parti, for ungdomsbevegelsen og for fagbevegelsen. Det er ingen andre som kan ta ledelsen i dette arbeidet.»
Nils-Henning Hontvedt konstaterer i denne boka at klimakrisen tretti år senere er mer alvorlig enn noen gang, og mener arbeiderbevegelsen i dette spørsmålet hittil har vært preget mer av splid enn av handlekraft.
.

.

125. Landskap i endring, av Dag O. Hessen, utgitt 2021

Hva skjer med landskapet vårt, og hva skjer med oss? Det norske landskapet er i endring, på grunn av klimaendringer, menneskets inngripen og menneskets manglende inngripen.

Dag O. Hessen forklarer med smittende engasjement hva som er i ferd med å skje, estetisk og biologisk, på overflaten og i de skjulte detaljene. Han trekker linjene bakover til tidligere tiders variasjon, og ser fremover på hva vi har i vente. Våre fysiske omgivelser er annerledes nå enn de var da vi var barn, og våre barn vil vokse opp under andre forhold igjen. Men hva er det som går tapt når landskapet endrer seg? Er det kun nostalgi som gjør landskapet så viktig for oss? Og skal vi ta hensyn til nostalgien?

Med et nyskrevet forord av forfatteren.

.

126. Klimaspillet, En fortelling fra innsiden av FNs klimatoppmøter, Serie:  178, utgitt 2013,

Klimaspillet er ikke nok en bok om hvorfor klimaet er truet, eller hvilke tiltak som er nødvendige for å bremse de globale utslippene av klimagasser. Snarere er dette en innsiderapport fra de internasjonale klimaforhandlingene. Når «alle» er enige om at drastiske tiltak er påkrevd – hvorfor er det så liten framdrift i forhandlingene? Hvilke interessekonflikter åpenbarer seg når journalister og lobbyister er kastet på dør? Finnes det formelle og informelle «spilleregler» som står i veien for et reelt forhandlingsgjennombrudd?

Bård Lahn har fulgt forhandlingene om en ny internasjonal klimaavtale siden 2005; de siste årene også som medlem av den norske regjeringens offisielle forhandlings­delegasjon. Dette gir ham et unikt perspektiv på forhandlingsprosessen. Norsk presse har i liten grad evnet å formidle det politiske spillet i klimatoppmøtenes kulisser. Dels beror dette på kunnskapsløshet; dels på det faktum at de viktigste forhandlingene foregår bak lukkede dører. Når det kommer til stykket, er ikke internasjonale toppmøter på langt nær så «demokratiske» som man kunne ønske seg – selv om de rent faktisk foregår i FN-regi.

Nå starter en ny runde med forhandlinger om klimaet, og et nytt toppmøte i 2015 skal levere den avtalen som København-toppmøtet ikke klarte å frambringe. Bård Lahns siktemål er å åpne denne prosessen for norske lesere; å heve nivået på våre hjemlige klimadebatt ved å peke på klimaforhandlingenes realpolitiske kjerne.

.

127. A Vast Machine, Computer Models, Climate Data, and the Politics of Global Warming, utgitt 2010

The science behind global warming, and its history: how scientists learned to understand the atmosphere, to measure it, to trace its past, and to model its future.

Global warming skeptics often fall back on the argument that the scientific case for global warming is all model predictions, nothing but simulation; they warn us that we need to wait for real data, “sound science.” In A Vast Machine Paul Edwards has news for these skeptics: without models, there are no data. Today, no collection of signals or observations—even from satellites, which can “see” the whole planet with a single instrument—becomes global in time and space without passing through a series of data models. Everything we know about the world’s climate we know through models. Edwards offers an engaging and innovative history of how scientists learned to understand the atmosphere—to measure it, trace its past, and model its future.

.

128. Philosophy and Climate Science, av Winsberg, Eric, utgitt 2018,

There continues to be a vigorous public debate in our society about the status of climate science. Much of the skepticism voiced in this debate suffers from a lack of understanding of how the science works – in particular the complex interdisciplinary scientific modeling activities such as those which are at the heart of climate science. In this book Eric Winsberg shows clearly and accessibly how philosophy of science can contribute to our understanding of climate science, and how it can also shape climate policy debates and provide a starting point for research. Covering a wide range of topics including the nature of scientific data, modeling, and simulation, his book provides a detailed guide for those willing to look beyond ideological proclamations, and enriches our understanding of how climate science relates to important concepts such as chaos, unpredictability, and the extent of what we know.

.

129. Oppdragelse til livsmestring og bærekraft, av Per Schultz Jørgensen, utgitt 2021

I Per Schultz Jørgensens Oppdragelse til livsmestring og bærekraft møter vi åtte danske familier som tar utfordringen med å legge om sin livsstil på alvor. Utfordringen innebærer ikke minst å oppdra familiens barn til å godta og gå inn for familiens felles mål: En livsstil som bidrar til å styrke familiens, men først og fremst samfunnets bærekraft, og det på en måte som gir alle livsmot, med evne og vilje til livsmestring.

Dette er en bok om klimakrise og bærekraft hvordan barns nærmeste voksne kan framstå som forbilder hvordan foreldre kan praktisere en bærekraftig oppdragelse i hverdagen hvordan vi kan bidra til å stake ut en ny, grønn kursVåren 2020 fikk covid-19-viruset de fleste av oss til å innse at veien kan være kort fra en mer eller mindre overflatisk frykt til en fryktinngydende realitet. Den klimaendringen vi er inne i, med alt som følger med den, utgjør likevel en langt større fare for menneskeheten, både på kort og lang sikt.
Foreldre må gjennom egen livsstil demonstrere at de står for ansvarlighet og ærlighet. De må formidle budskap slik at det inkluderer barna på en klok måte – barna må innlemmes i familiefortellingen. Per Schultz Jørgensen underslår heller ikke at vår egen praksis må inkludere påvirkning av de politiske styresmaktene på alle nivåer.

Oppdragelse til livsmestring og bærekraft er skrevet for ansatte og fagfolk i barnehage og skole – og for alle foreldre.

Birgitte Fjørtoft har skrevet forordet i den norske utgaven.

.

130. Saving Us: A Climate Scientist’s Case for Hope and Healing in a Divided World Hardcover – September 21, 2021

Omtale: «Oppløftende» NATIONAL BESTSELLER

“An optimistic view on why collective action is still possible—and how it can be realized.” —The New York Times

“As far as heroic characters go, I’m not sure you could do better than Katharine Hayhoe.” —Scientific American

“It’s not an exaggeration to say that Saving Us is one of the more important books about climate change to have been written.” —The Guardian

United Nations Champion of the Earth, climate scientist, and evangelical Christian Katharine Hayhoe changes the debate on how we can save our future.

Called “one of the nation’s most effective communicators on climate change” by The New York Times, Katharine Hayhoe knows how to navigate all sides of the conversation on our changing planet. A Canadian climate scientist living in Texas, she negotiates distrust of data, indifference to imminent threats, and resistance to proposed solutions with ease. Over the past fifteen years Hayhoe has found that the most important thing we can do to address climate change is talk about it—and she wants to teach you how.

In Saving Us, Hayhoe argues that when it comes to changing hearts and minds, facts are only one part of the equation. We need to find shared values in order to connect our unique identities to collective action. This is not another doomsday narrative about a planet on fire. It is a multilayered look at science, faith, and human psychology, from an icon in her field—recently named chief scientist at The Nature Conservancy.

Drawing on interdisciplinary research and personal stories, Hayhoe shows that small conversations can have astonishing results. Saving Us leaves us with the tools to open a dialogue with your loved ones about how we all can play a role in pushing forward for change.

.

131. The Future We Choose: Surviving the Climate Crisis av Christiana Figueres og Tom Rivett-Carnac,  utgitt  2020
Som alle andre bøker som omhandler klimaet, starter også denne boken med noen bekymringsmeldinger som ender i konklusjonen om at vi bør endre vårt forbruk. De fleste av oss er allerede klar over de negative sidene, og heldigvis utgjør 2/3 deler av boken, forslag til løsninger. En flott bok som fokuserer på muligheter og ikke for mye på negative sider.

 

 

.

132. Hvordan tenke langsiktig – i en kortsiktig verden, Forfatter Roman Krznaric, utgitt 2021

Vi lever i en tid der det som skjer her og nå dominerer fullstendig, drevet frem av nyheter hele døgnet hele uken, den siste twitter-meldingen og kjøp nå-knappen. Når en slik desperat kortsiktighet er utgangspunktet for kriser i samtiden – fra klimaendring til global pandemi – vokser behovet for langsiktig tenking. Men hva er det? Har det noensinne fungert? Og kan vi i det hele tatt klare det? I «Hvordan tenke langsiktig» fordyper den ledende samfunnsfilosofen Roman Krznaric seg i historien og i menneskesinnet for å vise at menneskeheten alltid har hatt en iboende evne til å planlegge for kommende slekter. Vi har gjennomført tiltak som har gitt og vil gi ringvirkninger i mange tiår, århundrer eller til og med årtusener fremover, fra pyramidene til det offentlige helsevesenet. Hvordan tenke langsiktig presenterer seks metoder vi alle kan bruke for å utvide vår personlige tidshorisont og planlegge for ufødte generasjoner, blant annet gjennom såkalt «katedraltenkning». Krznaric presenterer inspirerende eksempler på «tidsrebeller», mennesker som gir oss en ny tilnærming til demokrati, kultur og økonomi slik at vi alle får mulighet til å bli gode forfedre og skape en bedre fremtid. «Den viktigste årsaken til at det skjer så lite, er øyeblikkets tyranni: Politikerne tenker på neste valg, kapitalistene på årsregnskapet, og du og jeg er mest opptatt av neste avdrag eller ferieplanene. Krznaric bok er det beste jeg har lest om tid på mange år, og han forklarer hvorfor vi må, og hvordan vi kan, tenke og handle langsiktig. Alternativet er at våre etterkommere skammer seg over å ha oss til forfedre og formødre.» – Thomas Hylland Eriksen

.

133. 21 Lessons for the 21st Century av Yuval Noah Harari, utgitt 2019

Eg vil først starte med å anbefale boka Sapiens: A Brief History of Humankind av samme forfatter. Denne boken og Guns, Germs, and Steel: The Fates of Human Societies av Jared Diamond gir oss en god innføring i hvorfor og hvordan mennesker klarte å ta kontroll over naturen.

21 Lessons for 21st Century forteller i det store bildet, om hvor vi står og ulike veier vi kan velge for fremtiden. Boken fyller ut gapet mellom boken Sapiens, som forteller om fortiden, og boken Homo Deus, som forsøker å beskrive fremtiden. I denne boken ser Harari på hvor vi står teknologisk og politisk, og forsøker forsøker å avmystifisere og foreslår hvordan vi kan bekjempe fake news og folks manglende kunnskap eller manglende tillitt til kunnskap.

.

134. This Changes Everything: Capitalism vs. The Climate av Naomi Klein,  utgitt  2014
Dette er en omfattende bok om global oppvarming, og forslag til å løse problemet med drastiske tiltak. NB! Boken ble lest og evaluert av meg i 2016.

Etter å ha lest boken, har eg laget min personlige ønskeliste:
a) FN må innføre Klimabelønning for fremme av raskere overgang til fornybart samfunn, samtidig med sosial utjevning og at dette kan danne grunnlaget for en bedre fremtid med Borgerlønn for alle.
b) Den norske regjering må kreve at Oljefondet holder seg vekke fra fracking, oljesand og kullkraft. Dette vil være med på å trekke kapital ut av CO2 produserende industri, og således fremskynde styrkeforholdet og et grønt skifte.
c) Støtte lokaldemokratiet og krav om lokal forankring for næringslivet. Dette for å sikre større grad av lokal tilpasning og ansvar for miljøet. Men naturvern bør også forankres på et høyere nivå.

…. eg er ingen ekspert, men tenker at det er bedre å mene noe og så korrigere senere.

.

135. Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed (Civilizations Rise and Fall #2) av Jared Diamond, utgitt 2013

Denne boken er forfatterens oppfølger til boken Guns, Germs, and Steel: The Fates of Human Societies (som eg absolutt anbefaler alle som liker historie).

Collaps beskriver ulike samfunn i tidligere historie, fra vekst til fall. Vi kan ikke se in i fremtiden, men gjennom fortiden kan vi gjøre kvalifiserte gjetninger om fremtiden.

Hvor står vi i dag, hvor skal vi i fremtiden og hvordan skal vi komme oss dit?

Våre politikkere bør ha som mål å styre mot en bedre fremtid på kort og lang sikt, for oss og resten av skaperverket. Hvordan vi tar ansvar, vil også definere oss og vår fremtid.

.
Anbefales:

136. Den sjette utryddelsen: En unaturlig historie av Elizabeth Kolbert (Goodreads Author),  utgitt  2014
I løpet av de siste 500 millioner år har det vært fem masseutryddelser—perioder hvor jordens artsmangfold plutselig og på dramatisk vis ble betraktelig lavere. Forskere over hele verden overvåker nå den sjette utryddelsen, som spås å bli den mest ødeleggende slike hendelsen siden asteroiden som utryddet dinosaurene. Denne gangen er det vi som står for katastrofen.

Med en fortellerstil som samtidig er både ærlig, underholdende og svært velinformert, forteller den prisbelønnede vitenskapsjournalisten Elizabeth Kolbert oss her hvorfor og hvordan mennesker har endret livet på jorden på måter som ingen annen art noensinne har gjort. Hun vever sammen forskning gjort i et titalls fagfelt, beskrivelser av fascinerende arter som allerede er gått tapt, og historien bak utryddelse som begrep. Resultatet er en fengslende beretning om det ubegripelige tapet av mangfold som inntreffer like foran øynene på oss. “Det er nesten for galt å si at man blir glad av å lese en bok om artsutryddelse,” skriver den kjente biologen Dag Hessen i sitt begeistrede forord til den norske utgaven, “men Den sjette utryddelsen er en slik bok—på tross av budskapet.” Kolbert viser at den sjette utryddelsen med all sannsynlighet vil bli menneskehetens mest varige arv, og får oss til å se på verden—og hva det innebærer å være menneske—med nye øyne.

.

137. Framtidens Norge – på sporet av et grønnere samfunn av Svein Hammer,  utgitt  2018

I rommet mellom Arne Næss, Erik Dammann og mange flere, og med budskap om at vår tids miljøkriser krever at grønne tanker tenkes på nytt, utvikler Svein Hammer en faglig og politisk posisjon for formingen av framtidens norske samfunn.

Der debutboka Fra evig vekst til grønn politikk ble skrevet i faglig balansert tone, preges Framtidens Norge av et mer personlig og engasjert språk. Teksten har politisk kraft, glir tidvis over i det poetiske, og er like fullt solid forankret i sakprosaen.

Vi inviteres inn i et mangfoldig landskap uten entydige konklusjoner. Gjennom lesingen øker vår forståelse av grå-grønne tanker, med tilhørende inspirasjon til å tenke videre – slik at vi med kraft kan delta i debatten om norske veivalg.

Boka bør leses av politisk engasjerte i alle partier og med alle fargenyanser, pluss av alle med samfunnsfaglig engasjement for omstillingen til en grønnere framtid.

Mer info om boken på Svein Hammers blogg: https://sveinhammer.blog/2018/09/24/f… (less)

.

138. Bærekraftig utvikling, en ide om rettferdighet, Erling HoldenKristin Linnerud , utgitt 2021,

Omtale fra Norli Bokhandel: FNs bærekraftsmål har satt bærekraftig utvikling på dagsorden. Men hva er ideen som målene hviler på? Hvilke verktøy har vi for å omsette målene til handling?

Ideen om bærekraftig utvikling er eldre enn bærekraftsmålene og er tett vevd sammen med ideen om rettferdighet: rettferdighet mellom oss som lever i dag og framtidige generasjoner, mellom oss som bor i den rike delen av verden og de fattige, og mellom mennesker og naturen rundt oss.

I denne boka gir forfatterne et innblikk i ideens historie og teoriene som fyller ideen med innhold. De presenterer fortellinger som viser hvordan bærekraft kan realiseres, og de gir en oversikt over hvilke verktøy som står til rådighet når politikere, bedrifter og individer vil gi sine bidrag til en bærekraftig utvikling.

Skal vi nå bærekraftsmålene, må vi gjennomføre grunnleggende omstillinger av hvordan vi organiserer samfunnene våre og hvordan vi tenker om bærekraft. Her må alle bidra med sine verktøy.

Til slutt minner forfatterne om at bærekraft er noe vi bør strekke oss etter. Det er ingen som tvinger oss – vi kan velge en annen vei, en annen idé. Eller kan vi det?

Erling Holden er professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Kristin Linnerud er professor ved Høgskulen på Vestlandet, og forsker ved CICERO, senter for klimaforskning.
.

139. Green Logistics – Imporoving the Environmental Sustainability og Logistics, av McKinnon, Prof Alan Browne, Professor Michael Whiteing, Dr Anthony,  utgitt 2015

Leading the way in current thinking on environmental logistics, Green Logistics provides a unique insight on the environmental impacts of logistics and the actions that companies and governments can take to deal with them. It is written by leading researchers in the field and provides a comprehensive view of the subject for students, managers and policy-makers. Fully updated, the 3rd edition of Green Logistics has a more global perspective than previous editions. It introduces new contributors and international case studies that illustrate the impact of green logistics in practice. There is a new chapter on the links between green logistics and corporate social responsibility and a series of postscripts examining the effects of new developments, such as 3D printing, distribution by drone, the physical internet and the concept of peak freight. Other key topics examined include: carbon auditing of supply chains; transferring freight to greener transport modes; reducing the environmental impact of warehousing; improving the energy efficiency of freight transport; making city logistics more environmentally sustainable; reverse logistics for the management of waste; role of government in promoting sustainable logistics. The 3rd edition of Green Logistics includes indispensable online supporting materials, including graphics, tables, chapter summaries, and guidelines for lecturers.

.

140. Factfulness: Ten Reasons We’re Wrong About the World – and Why Things Are Better Than You Think av Hans Rosling, Ola Rosling og Anna Rosling Rönnlund. Utgitt 2018
Ei viktig bok om å forstå og holde seg til fakta. Qanon, kreasjonister og klimadebattens avsporing er fra fakta gjør boken viktig.

 

 

.

141. Klimaopprøret – kunsten å hamle opp med tafatte politikarar, klimafornektande gubbar og andre nettroll som  øydelegg framtida di av Gaute Eiterjord,  utgitt  2021
Dette er en liten og grei bok om klimaopprøret. Boken er skrevet på en lettfattelig måte, slik at det kan være en god start for de som er unge. Men boken ga også meg som er 49 år noen nye tanker.

 

 

.

 

.

.

142. Borgerlønn – Ideen som endrer spillet, ved Ingeborg Eliassen og Sven Egil Omdal
Flott og velskrevet bok om Borgerlønn. Utgitt 2019
Kunne tenkt meg litt mer om borgerlønn i et miljøperspektiv, da eg tror borgerlønn i kombinasjon med redusert arbeidstid vil gi mindre forbruk og mer tid til å reparere.

Fattige vil ikke bli tvunget in i yrker de ikke ønsker. Kvinner vil ikke måtte gifte seg med en de ikke ønsker.
Fattige vil kunne familieplanlegge istedenfor å få mange barn som pensjon, … som fattige også valgte i Norge for 100 år siden.

.

143. Jakten på den grønne lykken, tanker fra sykkelsetet, av Bjørn Stærk,  utgitt  2018
Dette er en bok om økologi og lykke. Om å leve gode liv som også gjør verden bedre.

Bjørn Stærk hevder at det er noe umenneskelig ved måten vi lever på. Vi reiser, bor og jobber på måter som skader oss selv og andre. Vi kjøper ting vi ikke vet hvor kommer fra og ikke vet hvor ender opp. Forbruket vårt tærer på naturressurser som ikke kan erstattes, og øde-legger livene til mennesker langt borte.

Med sykkelen som utgangspunkt utforsker han grønne ideer om lykke og ansvar. Hvorfor er gleden ved å sykle forskjellig fra gleden ved å kjøre bil? Hvordan ble byene våre som de er? Hvem sydde klærne dine, og hvor.for er det vanskelig å reparere mobiltelefonen din?

Stærk hevder at nøkkelen til et godt liv er å tenke i en mindre skala, å sette grenser for grådigheten vår, og å ta ansvar for naturen og menneskene vi er avhengig av.

.

144. The new climate war: The fight to take back our planet, av Michael E. Mann, utgitt 2021
Anmeldelse fra Goodreads:
“Doomerism” is one of the strategies Mann claims fossil fuel companies utilize to mitigate the renewable transition.
This instantly made me think of r/collapse which has become —relatively— mainstream as of recent given the shit show unfolding before our very news feeds.

Mann explains how doomerism is a way of preventing renewables progress by planting a feeling of helplessness in the public. It’s just one of the many mechanisms he explains that FF supporters use but Mann definitely makes a lot of good points that I had never considered.

The book did not relieved my hunch for the “impending collapse of society as we know” (fuck’s sake. I have turned into one of those people) but it definitely made me —dare I say it— a little more hopeful? He only touches on climate change among the host of other challenges coming to a future near you and in no way minimizes the horror warming will bring. That being said, there are many compelling arguments made on how policy changes might improve our situation and I’m more than open to a little hopium these days.
If you suspect you’re becoming a doomsayer this may be the driving force to question your beliefs.

.

145. Kloden brenner. Hva gjøres? av Heikki Eidsvoll Holmås,Utgitt  2021
Omtaler:
«Boken er full av gode råd om mulige politiske tiltakt, og den fremhever viktigheten av samarbeid mellom myndigheter og næringsliv» – Arne Øgaard Pengevirke

«Et krafttak for nullutslipsmålet» – Iril Kolle, Ny Tid

«Holmås fremstår som en dyktig pedagog, og dette er intet minus når til dels komplisert stoff skal behandles. Ærlig nok nevnes eksempler på hvor svak hans egen miljøkunnskap var for noen år siden, og gjennom data og annen kunnskap deler han nyervervet innsikt med leserne. Mest snedig kommer dette til uttrykk når han i bokens første bolk «gjør om» kloden til et «klimabadekar» […] En av forfatterens gode metoder i boken er å la sentrale ressurspersoner og politiske motstandere bli intervjuet. Slik supplerer viktige aktører hans egen kunnskap.» – Bjørn Johannessen, Bistandsaktuelt

«Å blande argumenterende sakprosa med intervjuer, slik boka gjør, er jeg i utgangspunktet skeptisk til. Men formen fungerer forbausende godt. Forfatterens tydelige engasjement brytes mot andres synspunkter, også fra politiske motstandere som Vidar Helgesen (H).» -Tom Egil Hverven, Klassekampen

.

146. Drivhuseffekten – klimapolitikken som forsvant, av Erik Martiniussen, utgitt 2013

Denne boka tar deg bak politikernes retorikk. Den tar deg med bak kulissene i fns klimaforhandlinger og gir deg svar på hvor de norske kvotemilliardene havner. Hva er Norges rolle i internasjonal klimapolitikk? Stemmer glansbildet, og fungerer egentlig kvotekjøpene som de skal? Denne boka handler om det som ikke fungerer i norsk klimapolitikk, om hvorfor det ikke fungerer – og om det som faktisk fungerer.

.

147. Togeventyret, av Bjørn Stærk, utgitt 2021
Ikke helt klima, men mer om klimavennlig reisemåte.
Det finnes forøvrig en god fb-side: Togferie

Bli med på togeventyr til Barcelona og Istanbul, langs rivieraen, på den transsibirske jernbanen – og til nabobyen din. Etter at lavprisflyene kom, sluttet Bjørn Stærk å dra på ferie med tog. Det gjorde de fleste andre også, med noen få, sære unntak. Snålinger som tar toget til Barcelona og har brukt opp halve ferien innen de kommer til Hamburg. Einstøinger som tar med barna på interrail. Nå er togferien på vei tilbake igjen. Kanskje var det gærningene som hadde rett likevel? Storfornøyde med feriene sine er de iallfall. I denne boka møter du folk som mener at det beste reiseeventyret får du ved å holde deg på bakken. Og det går helt fint å ta med barna og bestemor. For å utforske togferien har Bjørn Stærk reist med kona og sønnen på tog til Skottland, Middelhavet og Alpene. Det ble de fineste feriene familien har hatt. Men hva var det egentlig som var så bra? Med denne boka får du svar – og lyst til å reise mer med tog selv.

.

Brageprisvinneren er tilbake med fortellingen om løsningene vi kan ta i bruk for å redde jorda fra klimakrisen. Hvilke muligheter har vi til å unngå de mest katastrofale konsekvensene av klimaendringene? Tida begynner å renne ut for å nå målet om å holde den globale oppvarmingen under to grader. Derfor er det viktigere enn noen gang at vi gjør de riktige valgene. Vår tids største problem krever store løsninger, som alle vil kreve mye av oss. Nå gjelder det å holde hodet kaldt og veie konsekvensene mot hverandre. Brageprisvinnende fysiker, Anja Røyne, forteller hvordan vi kan rydde opp i klimarotet vårt ved å fjerne klimagasser fra atmosfæren, eller til og med å lage en global solskjerming for hele planeten. Muligheter som inntil nylig bare fantes som tankeeksperimenter og science fiction er i ferd med å bli realiteter. Hvor realistiske er egentlig disse løsningene, og hva vil de kreve av oss?
.

149. Kyrkje, miljø og bærekraft, ein studie av miljøfrasegnene i dei store kyrkjesamfunna i perioden 1969 – 2019 og ein detaljanalyse av korleids Den norske kyrkja har arbeidd med det grønne skiftet gjennom 50 år, av Tom Sverre Tomren, Serie: Presteforeningens studiebibliotek 51, utgitt 2020

Tom Sverre Tomren (f. 1966) er førsteamanuensis ved Høgskulen på Vestlandet/ Western Norway University of Applied Sciences. Han foreleser òg fast ved Det teologiske instituttet i Meiganga (Kamerun), The Protestant University of Central Africa i Yaunde (Kamerun) og Al Mowafaqa Institute ecumenical de theology (Rabbat, Marokko). Tomren forskar hovudsaklig på Religion, teologi og livstolking samt miljø og berekraft. Han har tidlegare stått bak utgivingar som «Økoteologi» (2007), og «Grøn Postill- økoteologi og kirkehverdag» (2001).

Denne boka gir ei grundig innføring i miljøetikken, økoteologien og arbeidet med grøn berekraft hos dei store kyrkjesamfunna slik det kjem til uttrykk gjennom offisielle fråsegner. Dei første kapitla er vigd til Anglikansk, Reformert, Luthersk, Katolsk, Ortodoks, og internasjonal økoteologi. Resten av boka gir ei historisk innføring og ein etisk analyse av Den norske kyrkja sitt arbeid med miljø gjennom meir enn 50 år. Boka gir eit unikt innblikk i kyrkjene sitt arbeid med miljø i frå 1969 til 2019! Alle som underviser i KRLE, teologi og berekraft eller som jobbar som prester, pastorar og leiarar i kristne kyrkjelydar bør lese denne boka! Professor dr. theol. Idar Kjølsvik, Nord universitet, p.t. Princeton Theological Seminary

.
.

Det er det ultimate paradokset: Jo mer fakta vi har om global oppvarming, jo mer bestrides de samme faktaene. Det har ikke vært målt høyere andel av klimagassen CO2 i atmosfæren på mer enn 800 000 år, men likevel polariseres debatten, og lite skjer. Er det slik at mennesker har en hjerne som uunngåelig tenker kortsiktig – og hvordan kan vi kommunisere om klima på en slik måte at vi handler mer langsiktig i hverdag og politikk? I Det vi tenker på når vi prøver å ikke tenke på global oppvarming viser psykolog og økonom Per Espen Stoknes oss fem grunnleggende psykologiske mekanismer som hindrer oss i å handle i klimasaken. Og ikke nok med det: Han gir oss nye strategier for hvordan vi kan snakke om global oppvarming på en måte som skaper positive løsninger og meningsfulle handlinger.

Med talende og relevante eksempler – fra ditt og mitt dagligliv så vel som fra industrien og politikken – viser Stoknes veien mot en ny klimapsykologi, der klimavennlige handlinger ikke er så vanskelige som vi tror.

.
151. Postapokalypse nå! håndbok i overlevelse, av Andreas Kumano-Ensby, Anne Linn Kumano-Ensby
Bok fra 2014 som fortsatt er verdt å lese: Ville du overlevd hvis en katastrofe lammet samfunnet og du måtte klare deg selv? Se for deg at en solstorm slår ut strømnettet, et vulkanutbrudd begraver landet vårt i aske, eller en terrorhandling jevner byen du bor i med jorda. Hvordan finner du trygg mat i forurensede områder? Hvordan holder du deg tørr og varm? Og hvor mange bruksområder har egentlig torvmose? Dersom du knapt nok kjenner til en eneste spiselig plante, sliter med å tenne i peisen, selv med fyrstikker, tørr ved og avispapir, og ikke vet hvor, når eller hvordan du søker tilflukt fra norsk vintervær eller radioaktivt nedfall, vil Postapokalypse nå! gi deg et lite overtak. En «fighting chance». Ferdighetene du lærer vil ikke bare være til nytte når samfunnet, slik vi kjenner det, er utradert. De kan også være til glede og nytte i livet du lever nå. Og kanskje vil en større forståelse og respekt for naturen og utfordringene vi møter ved å takle den, utsette undergangen.

.

152. Klimapraten, 25 spørsmål. To tenåringer. En mor, av Beate Nossum ; Kristine Hovda (Innledning), utgitt 2020

To helt vanlige tenåringer. En litt uvanlig mor. Og et høyst aktuelt tema. Dette er boken du skal lese når klimautfordringene når middagsbordet. Enten du er ung og vil engasjere foreldrene dine. Eller du er voksen og trenger kunnskap for å svare de unge. Spørsmålene er mange: Hvorfor kutter vi ikke bare oljen? Hjelper det å klimastreike? Er det mulig å erstatte plast? Hva kan jeg gjøre?

Og ja, det finnes løsninger. Mange av dem finner du i denne varme, underholdende og kunnskapsrike boken.

Beate Nossum er Norges fremste ekspert på klima- og endringskommunikasjon. Hun leder Fo°tprint Consulting. Et klimarådgivningsbyrå som jobber midt i det grønne skiftet, med aktører som på ulike måter bidrar til raskere bærekraftig omstilling. Beate er tidligere journalist, redaktør og kommentator. Kristine Hovda har intervjuet Hennie og Martha, forfatterens døtre. De har delt sine tanker rundt spørsmål mange av oss søker svar på. Kristine er journalist, musiker og forfatter. Hun har jobbet som featurejournalist for blant annet Dagbladet, NRK og Dagens Næringsliv.

.

153. Derfor sørger jorden, klimatrusselen og Kristushåpet, av Peter Halldorf ; Andreas Kristiansen (Oversetter), utgitt 2020

Hvordan skal kristne forholde seg til at klimaet forandrer seg og jorden lider? Hvilken betydning har troen og hva kan kirken bidra med i denne situasjonen? Peter Halldorf ser på klimatrusselen med de bibelske profetenes visjonære blikk. En rød tråd i boken er spenningen mellom de to bibelske utsagnene om at «himmel og jord skal forgå» – og at vi «venter på en ny himmel og en ny jord, hvor rettferdighet bor». Skal vi bare vente på slutten for planeten vi bor på, eller skal vi aktivt arbeide for en ny jord med rettferdighet? Derfor sørger jorden er først og fremst en bok som gir oss et språk for håpet. «Håpet er ute» var det fortvilte ropet fra folket i eksil i Babylon på 500-tallet f.Kr. Det samme ropet kan vi høre i dag. Peter Halldorf viser i denne boken hvordan troen på Kristus gir håp, også i møte med dagens klimatrussel.
.
154. Silent Earth, Forfatter: Dave Goulson, utgitt 2021(norsk utgave Den tause planeten kommer snart)
.THE SUNDAY TIMES BESTSELLER
‘Compelling, penetrating, devastating – Silent Earth is a wake-up call for the world.’ — Isabella TreeWe have to learn to live as part of nature, not apart from it. And the first step is to start looking after the insects, the little creatures that make our shared world go round.Insects are essential for life as we know it. As they become more scarce, our world will slowly grind to a halt; we simply cannot function without them. Drawing on the latest ground-breaking research and a lifetime’s study, Dave Goulson reveals the shocking decline of insect populations that has taken place in recent decades, with potentially catastrophic consequences. He passionately argues that we must all learn to love, respect and care for our six-legged friends.Eye-opening, inspiring and riveting, Silent Earth is part love letter to the insect world, part elegy, part rousing manifesto for a greener planet. It is a call to arms for profound change at every level – in government policy, agriculture, industry and in our own homes and gardens. Although time is running out, it is not yet too late for insect populations to recover. We may feel helpless in the face of many of the environmental issues that loom on our horizon, but Goulson shows us how we can all take simple steps to encourage insects and counter their destruction.
.
155. Stein på stein, av Henrik Svensen, utgitt 2018
Jorden for 252 millioner år siden: En planet i krise. Enorme vulkanutbrudd. Dyr og planter som bukker under, et ødelagt ozonlag og et surt og livløst hav. Slik har det vært her. På jorden. Før oss. Men hvordan vet vi det?
Forfatteren av denne boken samler stein, studerer steinene i mikroskop og leter etter noe som kan løse et av de aller største spørsmålene innen vitenskapen i dag: Hvorfor forsvant 90 prosent av livet på jorden den gangen, under den største av alle masseutryddelser? I sin jakt etter svar på store og små spørsmål møter forfatteren akademiske kjendiser og akademiske fiender, uforutsigbare russere, sørafrikanske gårdeiere og en pågående dobbeltgjenger. Fortidens hendelser nøstes opp, millioner av år komprimeres til noe håndgripelig, til noe som kan gi svar på hva som kan skje med en planet som står på terskelen til antropocen, vår egen tidsalder.
.
.

156. Istider i Norge, Landskap formet av istidens breer, av Bjørn G. Andersen, utgitt 2000

Istider i Norge handler om hvordan istidsbreene formet det norske landskapet, og om forskernes arbeid med å avdekke hendelsesforløpet. Norges fjorder, tinder, skjærgårder og vann er hovedsakelig resultater av breaktiviteten, og istidsavsetningene . kler . landet og utgjør naturgrunnlaget for en betydelig del av menneskelige aktiviteten. Denne gjennomillustrerte boken er skrevet som en innføring i Norges istidshistorie for studenter ved universiteter og høgskoler, men bør også engasjere andre naturinteresserte lesere.

.
.
.
157. The Goldilocks Planet: The 4 billion year story of Earth`s climate, By (author)  Jan Zalasiewicz , By (author)  Mark Williams, utgitt 2013

Climate change is a major topic of concern today, scientifically, socially, and politically. It will undoubtedly continue to be so for the foreseeable future, as predicted changes in global temperatures, rainfall, and sea level take place, and as human society adapts to these changes.

In this remarkable new work, Jan Zalasiewicz and Mark Williams demonstrate how the Earth’s climate has continuously altered over its 4.5 billion-year history. The story can be read from clues preserved in the Earth’s strata – the evidence is abundant, though always incomplete, and also often baffling, puzzling, infuriating, tantalizing, seemingly contradictory. Geologists, though, are becoming ever more ingenious at interrogating this evidence, and the story of the Earth’s climate is now being
reconstructed in ever-greater detail – maybe even providing us with clues to the future of contemporary climate change

.

158. Wether, Climate and Climate Change, av Forfatter: O’Hare GregJohn SweeneyWilby Rob, utgitt 2004

A timely and accessible analysis of one of the most crucial and contentious issues facing the world today – the processes and consequences of natural and human induced changes in the structure and function of the climate system.

Integrating the latest scientific developments throughout, the text centres on climate change control, addressing how weather and climate impact on environment and society.

.

159. Climate Change Scinence: Causes, Effects and Solutions for Global Waarming, by  David K. Ting , by  Jacqueline A. Stagner, utgitt 2021

Climate Change Science: Causes, Effects and Solutions for Global Warming presents unbiased, state-of-the-art, scientific knowledge on climate change and engineering solutions for mitigation. The book expands on all major prospective solutions for tackling climate change in a complete manner. It comprehensively explains the variety of climate solutions currently available, including the remaining challenges associated with each. Effective, complementary solutions for engineering to combat climate change are discussed and elaborated on. Some of the more high-risk proposals are qualitatively and quantitatively compared and contrasted with low-risk mitigation actions to facilitate the formulation of feasible, environmentally-friendly solutions.

.

160. The Climate Chrisis, av Archer DavidRahmstorf Stefan, utgitt 2009
An incredible wealth of scientific data on global warming has been collected in the last few decades. The history of the Earth’s climate has been probed by drilling into polar ice sheets and sediment layers of the oceans’ vast depths, and great advances have been made in computer modelling of our climate. This book provides a concise and accessible overview of what we know about ongoing climate change and its impacts, and what we can do to confront the climate crisis. Using clear and simple graphics in full colour, it lucidly highlights information contained in the Intergovernmental Panel on Climate Change reports, and brings the subject completely up-to-date with current science and policy. The book makes essential scientific information on this critical topic accessible to a broad audience. Obtaining sound information is the first step in preventing a serious, long-lasting degradation of our planet’s climate, helping to ensure our future survival.
.
161. Principles of Planetary Climate, By Raymond T. Pierrehumbert, utgitt 2013
This book introduces the reader to all the basic physical building blocks of climate needed to understand the present and past climate of Earth, the climates of Solar System planets, and the climates of extrasolar planets. These building blocks include thermodynamics, infrared radiative transfer, scattering, surface heat transfer and various processes governing the evolution of atmospheric composition. Nearly four hundred problems are supplied to help consolidate the reader’s understanding, and to lead the reader towards original research on planetary climate. This textbook is invaluable for advanced undergraduate or beginning graduate students in atmospheric science, Earth and planetary science, astrobiology, and physics. It also provides a superb reference text for researchers in these subjects, and is very suitable for academic researchers trained in physics or chemistry who wish to rapidly gain enough background to participate in the excitement of the new research opportunities opening in planetary climate.

.

162. C – Karbon – en uautorisert biografi, av Forfatter Dag O. Hessen, utgitt 2015
I C får Karbon nå sin første uautoriserte biografi, og det er gode grunner til det. Karbon er livets sentrale element, og det meste av livsprosessene i oss og omkring oss involverer karbon i eller annen form. C i ren form kan være både blyantens grafitt og diamant. Samtidig er C utgangspunkt også for det meste av det syntetiske som utgjør det moderne liv. Essensen i Dag O Hessens fortelling er likevel karbonets livsløp eller kretsløp, den store balansen mellom fotosyntese og celleånding, mellom det som bygger og det som brenner. C er en førsteelsker blant atomene, ifølge Hessen, og av de mest intense og skjebnesvangre forhold C går inn i er trekanten med to O-er. CO2 er livets og dødens gass, og for å forstå klimaforandringer – i fortid og framtid – må vi også forstå karbonets runddans og hvordan vi påvirker den. Boken C gir oss grunnlaget vi trenger for denne forståelsen. Det er en uformell, kunnskapsrik og personlig engasjert bok fra landets kanskje beste formidler av forskning og vitenskap.
.
163. The Physics of Glaciers, Cuffey, Kurt M.; Paterson, W. S. B. Utgitt 2010,
Now in its 4th Edition, this classic text covers the physical principles underlying the behavior of glaciers — terrestrial ice bodies originating as accumulations of snow — including mountain glaciers, small ice caps, ice sheets, and shelves. New material on climate change includes interactions between ice sheets and the ocean and atmosphere, paleoclimate reconstruction using ice cores, Quaternary climate history and the ice ages, and sea level rise. The book also explores topics of interest to geologists and geophysicists, including glacial connections to geomorphology, sedimentation, isostasy, and tectonics. -Completely updated and revised, with 30% new material including climate change -Accessible to students, and an essential guide for researchers -Authored by preeminent glaciologists.
.

The award-winning book is now revised and expanded.  utgitt  2008

In 2001 an international panel of distinguished climate scientists announced that the world was warming at a rate without precedent during at least the last ten millennia, and that warming was caused by the buildup of greenhouse gases from human activity. The story of how scientists reached that conclusion-by way of unexpected twists and turns-was the story Spencer Weart told in The Discovery of Global Warming. Now he brings his award-winning account up to date, revised throughout to reflect the latest science and with a new conclusion that shows how the scientific consensus caught fire among the general world public, and how a new understanding of the human meaning of climate change spurred individuals and governments to action.

.

165.  Økologisk økonomi – Et perspektiv fra fremtiden, av Ove Jakobsen, utgitt 2019


Et av tidens viktigste spørsmål er hvilket samfunn vi i fremtiden vil leve i. Ove Jakobsen argumenterer for at den grønne økonomiens symptomdempende tiltak ikke er tilstrekkelig for å løse dagens utfordringer knyttet til økonomi, samfunn og miljø.

Med referanser til mer enn 40 sentrale forskere innenfor mange fagområder, fra øst og vest, kvinner og menn, innenfor en tidsperiode på mer enn 100 år, argumenterer forfatteren for at en endring forutsetter en ny politisk plattform der styrkeforholdet mellom liberalisme, marxisme og anarkisme er grunnleggende forskjellig fra det som kjennetegner dagens kapitalistiske system.

Økologisk økonomi er inspirert av mange ulike retninger, for eksempel bioøkonomi, evolusjonistisk økonomi, ny økonomi, fredsøkonomi, assosiativ økonomi, feministisk økonomi, buddhistisk økonomi, delingsøkonomi, sirkulær økonomi, kretsløpsøkonomi og solidaritetsøkonomi.

En rekke fellestrekk ved de ulike perspektivene er brukt som grunnlag for å utvikle en utopi for et samfunn forankret i økologisk økonomi. Utopien er dynamisk og har som formål å ta vare på og utvikle potensialet for utvikling hos den enkelte og i fellesskapet. «Utopia is not about the impossible, the impossible is to carry on as we are!»

.

166. Doughnout economics – seven ways to think like a 21st-century economist av Kate Raworth, utgitt 2018
Economics is broken. It has failed to predict, let alone prevent, financial crises that have shaken the foundations of our societies. Its outdated theories have permitted a world in which extreme poverty persists while the wealth of the super-rich grows year on year. And its blind spots have led to policies that are degrading the living world on a scale that threatens all of our futures.

Can it be fixed? In Doughnut Economics, Oxford academic Kate Raworth identifies seven critical ways in which mainstream economics has led us astray, and sets out a roadmap for bringing humanity into a sweet spot that meets the needs of all within the means of the planet. En route, she deconstructs the character of ‘rational economic man’ and explains what really makes us tick. She reveals how an obsession with equilibrium has left economists helpless when facing the boom and bust of the real-world economy. She highlights the dangers of ignoring the role of energy and nature’s resources – and the far-reaching implications for economic growth when we take them into account. And in the process, she creates a new, cutting-edge economic model that is fit for the 21st century – one in which a doughnut-shaped compass points the way to human progress.

Ambitious, radical and rigorously argued, Doughnut Economics promises to reframe and redraw the future of economics for a new generation.

.

167. Liv. System. Helhed – Dansk bok, Forfatter: Fritjof Capra og Pier Luigi Luisi, utgitt 2016

I denne bog tager Capra og Luisi et opgør med en af videnskabens grundantagelser – at verden er som én stor maskine, vi kan splitte i stumper og stykker. Siden den videnskabelige revolution, hvor denne mekanistiske verdens- og livsforståelse blev grundlagt, har vi forsømt at erkende livet på kloden som ét sammenvævet system.

Med det systemiske syn på liv følger en dyb økologisk bevidsthed og en sans for den fundamentale gensidige afhængighed, der er mellem alle fænomener i verden. Det gamle adskillelsesparadigme er ved at falde fra hinanden, og det giver håb om en ny og bedre fremtid.

Selvom bogen primært er skrevet til studerende, henvender den sig også til alle, der er interesseret i en forståelse af den nye systemiske livsopfattelse og dennes betydning for en bred række fagligheder – fra politik og filosofi til medicin, psykologi og biologi.

FRITJOF CAPRA er stifter af Center for Ecoliteracy i Berkeley, Californien. Han er fysiker og systemteoretiker og har beskæftiget sig med en systematisk undersøgelse af videnskabens filosofiske og sociale implikationer i de sidste 35 år.
PIER LUIGI LUISI er professor i biokemi ved universitetet i Rom. Han er kemiker og stod bag de interdisciplinære Cortona-uger, og han beskæftiger sig med eksperimentelle og filosofiske aspekter ved livets oprindelse.

.

168. Det går til helvete. Eller? Kjærlighet, sorg og raseri i natur- og klimakrisens tid, av Knut Ivar Bjørlykhaug (Redaktør) ; Arne Johan Vetlesen (Redaktør), utgitt 2020

Verden med våre relativt unge sivilisasjoner har historisk sett alltid forholdt seg til endringer i naturen og klimaet. Nå står vår sivilisasjon overfor en natur- og klimakrise, på tross av – eller på grunn av – våre fremskritt som art.
Dette er ikke en bok som kommer med entydige svar på kompliserte spørsmål. Boka utforsker først og fremst de kompliserte følelsene knyttet til natur- og klimakrisen. Den er et forsøk på å skrive fra hjertet og der det brenner. Et forsøk på å starte en kollektiv samtale om hvordan vi forstår oss selv som art – om hvordan vi kan tenke nytt om oss selv i en tid der vi trenger å tenke breiere. I en tid der vi trenger å utvide vår empati når store valg må tas for å sikre livsgrunnlaget til dem som kommer etter oss.
.

169. Action, takk! Hva kan skolen lære av unge menneskers handlinger for bærekraftig utvikling? av Astrid T. Sinnes, utgitt 2020

Over hele verden demonstrerer unge mennesker for klimahandling. Men det er ikke bare gjennom demonstrasjoner unge mennesker viser handlekraft for en mer bærekraftig utvikling.

Unge mennesker går foran ved å endre livsstil og matvaner, ved å handle brukt i stedet for nytt, ved å leve søppelfritt, ta tog i stedet for å fly. Unge grundere starter nye bærekraftige og sirkulære virksomheter. Unge mennesker saksøker stater, engasjerer seg i organisasjoner og påvirker gjennom deltakelse i politiske partier.
For å endre verden kan ikke utdanning bare handle om å gi dypere forståelse av klima og miljøproblemer. Vi må lære hvordan vi kan handle for å løse dem. Denne boken tar utgangspunkt i seks sentrale bærekrafts utfordringer og viser gjennom intervjuer med 21 unge handlekraftige mennesker, hvordan deres ideer kan brukes i skolens undervisning. Formålet med boken er å inspirere til en undervisning som kan fremme håp og handlekraft for en mer bærekraftig framtid.

.

170. Klimasmart landbruk, korleis kan norsk landbruk bidra til det grønne skiftet?, av Reidar Almås, utgitt 2018

Vi står framfor eit grunnleggande internasjonalt skifte når det gjeld mat- og landbrukspolitikk. Reidar Almås er ein nestor innan norsk landbruksforsking og i denne boka tar han til orde for å spisse den norske landbruksmodellen for å møte klimautfordringane, både på den einskilde gard, nasjonalt og internasjonalt. Landbrukets folk må delta i klimadugnaden og sjå klimaendringane som ein sjanse til å koma på offensiven i kampen om å forme framtida. Da kjem ingen unna å tilpasse drifta til endringar i vêr og klima, samtidig som politikken må utformast slik at både bonden og forbrukaren gjer klimakloke val.
.
.


Boka handler om global oppvarming og hvilken trussel den utgjør for menneskeheten. Den handler om hvordan klimaets historie, som spenner over millioner av år, kan hjelpe oss til å forstå situasjonen vi står overfor i dag. Boka forteller om gullpaddens utryddelse, om hvordan isbjørnens framtid trues, om vannet som forsvinner i Australia, og stormer over Nord-Amerika. Men boka handler også om hvordan menneskene kan bidra i kampen mot denne utviklingen. Har litteraturliste og stikkordsregister.

.

.

172. Grønn politisk økonomisk analyse av Arne Thodok Eriksen, utgitt 2013
Finanskrise, klimakrise. Peak oil
Hvordan forstår vi de økonomiske krisene, og den utviklingen som blant annet fører til klimaendring? Hva trengs av reformer for å unngå slike kriser? De modellene vi bruker er gamle, og virkemidlene i miljøpolitikken er utilstrekkelige.
.
.
.
.
.
.
.
173. Drihuseffekten, klimapoletikken som forsvant, Forfatter Erik Martiniussen , utgitt 2013

Hvorfor: – klarer vi ikke å løse klimakrisen, når hele verden snakker om den? – øker norske klimagassutslipp, når alle politikerne vil ha utslippene ned? – fungerer ikke klimakvotemarkedet, når alle økonomene vil at det skal fungere? – tror noen at Norge kan tjene på klimakrisen? Erik Martiniussen gir deg svarene. Han går bak politikernes retorikk og viser hvordan klimapolitikken er viklet inn i et skittent stormaktspill, der Norge er en av skurkene. Bli med jorda rundt; til landsbygda i Bangladesh, flommen i Gudbrandsdalen, vindkraftparker i Kina og klimatoppmøtet i København. Drivhuseffekten handler om det som ikke fungerer i klimapolitikken, hvorfor det ikke fungerer ? og om det som faktisk fungerer. Boka er et must for alle som vil ha mer enn symbolpolitikk for å hindre jordklodens største krise siden dinosaurene døde ut.

.

.

174. Klima – hva skjer, av Ole Mathismoen, Utgitt 2007

Norges fremste miljøjournalist skriver om et tema som opptar og bekymrer klodens befolkning mer enn noe annet. Hva er det som skjer, og hvorfor skjer det? Hva vil konsekvensene bli – for deg og meg og barna våre, og for dyrene og plantene som vi er avhengige av for å leve? Med smittende entusiasme formidler forfatteren sin brede kunnskap om kompliserte årsakssammenhenger som vil resultere i en totalt annerledes planet enn den vi kjenner. Her får du vite hva drivhuseffekten egentlig er, hvorfor bare små temperaturforandringer kan gi så dramatiske utslag, hvordan det vil gå med været og verdenshavene og polområdene, og hva følgene vil bli for milliarder av menneskers tilgang til mat og energi. Dessuten er egne kapitler viet de meget ubehagelige politiske utfordringene som må ses i øynene, blant annet når flere millioner mennesker blir drevet på flukt fra sine byer og hjemsteder på grunn av klimaendringer som vil snu opp ned på de fleste av klodens økosystemer. Klima er ikke en bok som forteller deg hva du kan gjøre. Men den gir deg alle forutsetninger for at du selv skal kunne gjøre deg opp en mening om hva som kan og bør gjøres. Om Ole Mathismoen har et budskap, er det at omfattende – og vel dokumenterte – klimaendringer allerede er på gang, og at alt tyder på at de vil bli betydelig verre innenfor en ganske kort tidshorisont. Selvsagt må vi gjøre noe drastisk med våre utslipp for å redusere omfanget av skadene, men vi må også forberede oss på tilpasning – på at våre barn og barnebarn vil arve en totalt annerledes planet enn den vi kjenner. Og det vil vi ikke klare før vi innser hvor uendelig avhengige vi er – av hverandre, og av de finurlige mekanismene i naturen som har gjort livet mulig på planeten vår. Boken er gjennomillustrert med fotografier, kart og grafikk. OLE MATHISMOEN (f. 1961) har arbeidet som politisk journalist i Aftenposten siden 1984, med miljø-, energi- og klimaspørsmål som spesialområde. Han har tidligere gitt ut to bøker om miljøvern.

.

175. Løsningen er grønn, av Per Hj. Svae, utgitt 2013

Ressursklemmen nærmer seg krisepunktet. I 2015 må veksten i verdens CO2-utslipp være stanset. Deretter må utslippene reduseres kraftig. Vi må gå fra fossilalder til lavkarbonalder, fra vekstøkonomi til kretsløpsøkonomi. Hvordan gjør vi det? I 20 år underviste Per Hjalmar Svae i blå og rød økonomi ved Handelshøyskolen BI. Ingen av teoriene viste vei ut av fossilalderen. Svae utviklet en grønn økonomisk teori, inspirert av en gryende bevegelse. Grønn økonomi, politikk og livsstil handler om å øke livskvaliteten med vesentlig mindre ressursbruk. Grønne partier er ikke bundet til gamle ideologier for arbeider, bonde eller kapitalist. Dermed kan de tilby nye og kreative løsninger. I Norge kan Miljøpartiet De Grønne få sin første stortingsplass høsten 2013. Boken presenterer en rekke grønne ideer blant annet: fra levestandard til livskvalitet – miljøregnskap og sosialregnskap og grønne veier ut av Europas finanskrise. Tiden for omstilling er nå! Per Hjalmar Svae (f. 1952) er siviløkonom. I dag jobber han som seniorrådgiver i Hordaland fylkeskommune med ansvar for miljøsertifisering, miljøregnskap og miljøledelse
.
.

176. 2052 av Forfatter Jorgen Randers, Utgitt i 2013

Forty years ago, The Limits to Growth study addressed the grand question of how humans would adapt to the physical limitations of planet Earth. It predicted that during the first half of the 21st century the ongoing growth in the human ecological footprint would stop-either through catastrophic «overshoot and collapse»-or through well-managed «peak and decline.» So, where are we now? And what does our future look like? In the book 2052, Jorgen Randers, one of the coauthors of Limits to Growth, issues a progress report and makes a forecast for the next forty years. To do this, he asked dozens of experts to weigh in with their best predictions on how our economies, energy supplies, natural resources, climate, food, fisheries, militaries, political divisions, cities, psyches, and more will take shape in the coming decades. He then synthesized those scenarios into a global forecast of life as we will most likely know it in the years ahead.The good news: we will see impressive advances in resource efficiency, and an increasing focus on human well-being rather than on per capita income growth. ….

.

177. Det brenner – et flammende innlegg for en grønn new deal, av Forfatter Naomi Klein, utgitt 2020

I over 20 år har Naomi Kleins bøker definert vår tid. Beskrevet hvordan kloden vår, og svært mange av menneskene som bor på den, utnyttes og presses. Ropt på at vi endrer strukturene som støtter og rettferdiggjør utnyttelsen. Det handler om klimaforandringer. Om makt og ulikhet, kapitalisme og markedslogikk. Om solidaritet, rettferdighet og handling. I «Det brenner» samles for første gang Kleins tekster fra klimasammenbruddets frontlinjer. Hun tar oss med fra et orkanrammet Puerto Rico til korallblekingen av Great Barrier Reef, via hetebølger i Europa til Vatikanstatens nye vilje til å kjempe for miljøet. Og hun gjør det lysende klart hvordan fremveksten av populisme i Vesten er knyttet til klimabenektelse. Vi vil ikke kunne forstå eller gjøre noe med klimaforandringene hvis vi ikke forsøker å endre de samfunnsmessige strukturene som har skapt dem. Klein viser hvordan den eneste veien videre ut av en forurenset verden går gjennom en politisk reform: et konkret sett med tiltak for å bekjempe den økende trusselen om total miljøkatastrofe. En grønn New Deal. «Det brenner» er en alvorlig og engasjert henvendelse til oss alle – ikke minst til ungdommen, som har begynt å kreve handling.
.

.

178. Da mennesker regjerte kloden, etikk, dinosaurer og juss for en verden i krise, Marit M. Simonsen ; Thea Rølsåsen ; Norith Eckbo ; Ragnhild Freng Dale ; Odd Harald Barder ; Erling Fjeldaas, utgitt 2020

Sett at du leaset en øy. Og dessuten hadde muligheten til å klone dinosaurer og slippe dem ut på den øya. Ville du gjort det?
Burde du gjort det?
Burde du hatt lov til å gjøre det?

Velkommen til Da mennesker regjerte kloden, en bok om miljøetikk og Jurassic Park.

Boken kommer i en tid der verden menneskelige aktivitet presser den naturlige verdenen til randen av kollaps. Vi står overfor global oppvarming, forsuring av verdenshavene, og utryddelsen av verdens arter med en hastighet som ikke ble sett siden dinosaurenes døde ut for 66 millioner år siden.

Selv om mange positive ting har blitt gjort beveger vi oss fortsatt raskt i gal retning. Jussen vi bygget for å redde naturen har ikke levd opp til sine ambisjoner.

I boken har et team bestående av tre jurister, to biologer og én antropolog gitt sine tanker om mennesket, naturen og forholdet mellom oss. Dette er en bok om hvilket etisk fundament lovene våre bygger på og bør bygges på, det er en bok om naturens kompleksitet og menneskets arroganse i møte med den. Det er også en bok med svært mange dinosaurer.

.
179. How to change ereything, av Forfattere Naomi Klein,Rebecca Stefoff, utgitt 2021.

“[A] uniquely inclusive perspective that will inspire conviction, passion, and action.” —Kirkus Reviews (starred review)

An empowering, engaging young readers guide to understanding and battling climate change from the expert and bestselling author of This Changes Everything and On Fire, Naomi Klein.

Warmer temperatures. Fires in the Amazon. Superstorms. These are just some of the effects of climate change that we are already experiencing.

The good news is that we can all do something about it. A movement is already underway to combat not only the environmental effects of climate change but also to fight for climate justice and make a fair and livable future possible for everyone. And young people are not just part of that movement, they are leading the way. They are showing us that this moment of danger is also a moment of great opportunity—an opportunity to change everything.

Full of empowering stories of young leaders all over the world, this information-packed book from award-winning journalist and one of the foremost voices for climate justice, Naomi Klein, offers young readers a comprehensive look at the state of the climate today and how we got here, while also providing the tools they need to join this fight to protect and reshape the planet they will inherit.

.
.

180. Vårt frosne vann, etiske refleksjoner når isen smelter, av Leif Magne Helgesen (Redaktør) ; Kim Holmén (Redaktør) ; Ann Kristin Balto (Fotograf) ; Ane Sjøbu (Oversetter), utgitt 2020

Isen smelter på «de tre polene», fordi temperaturen stiger og det blir varmere på kloden. Jordas befolkning er avhengig av det frosne vannet.
Denne boka inviterer deg med på en reise fra Svalbard i nord, til Himalaya i øst og til Antarktis i sør. Det er både likheter og ulikheter i det som skjer i de tre områdene. Sammen med informasjon om utviklingen er den etiske refleksjonen viktig for å finne veien videre. Som leser blir du invitert inn i lokale konsekvenser av klimaendringene, samtidig som du får et større internasjonalt overblikk.
Vi mennesker bærer et ansvar for de fotavtrykkene vi setter, men vi har også mulighet til å bidra positivt for å endre den negative utviklingen. Situasjonen er alvorlig, men er det likevel håp for en fremtid? Boka er et viktig bidrag til å skape den gode samtalen rundt en av vår tids største etiske utfordringer.
Bokas forfattere representerer ulike faggrupper fra naturvitenskap, kirke, medier og akademia. Felles for dem er en tro på den gode samtalen og et samarbeid over grenser for å stimulere til løsninger og håp.

.

181. Thinking in systems, av Forfatter: Donella Meadows, utgitt 2015

The classic book on systems thinking, with more than half a million copies sold worldwide!

This is a fabulous book. This book opened my mind and reshaped the way I think about investing.Forbes

Perfect for fans of Kate Raworth, Rutger Bregman and Daniel Kahneman!

The co-author of the international best-selling book Limits to Growth, Donella Meadows is widely regarded as a pioneer in the environmental movement and one of the world’s foremost systems analysts . Her posthumously published Thinking in Systems, is a concise and crucial book offering insight for problem solving on scales ranging from the personal to the global. This essential primer brings systems thinking out of the realm of computers and equations and into the tangible world, showing readers how to develop the systems-thinking skills critical for 21st-century life.

Some of the biggest problems facing the world war, hunger, poverty, and environmental degradation are essentially system failures. They cannot be solved by fixing one piece in isolation from the others, because even seemingly minor details have enormous impact.

While readers will learn the conceptual tools and methods of systems thinking, the heart of the book is grander than methodology. Donella Meadows reminds readers to pay attention to what is important, not just what is quantifiable, to stay humble, and to stay a learner.

No matter what industry or career you’re in, Thinking In Systems will bring clarity to the complicated, crowded and interdependent networks that make up the world today. Thinking in Systems helps readers avoid confusion and helplessness, the first step toward finding proactive and effective solutions.

.

.

182. Norge og klimakrisen – debatten om olje og gass i det grønne skiftet Av Øystein Jensen, Leif Christian Jensen, Pål Wilter Skedsmo, utgitt 2018

Kan norsk petroleumsindustri snakke seg ut av det grønne skiftet? Kan norske klimaforpliktelser virkelig innfris gjennom en sterkere satsing på olje- og gassutvinning? I denne boka analyserer vi debatten om klimaendringer og fremtiden for norsk olje og gass. Vi viser hvordan deler av industrien og maktapparatet argumenterer for at fossile brensler fra Norge bør spille en sentral rolle i å bekjempe globale klimautfordringer. Norge borer ikke etter olje og gass bare for å tjene penger, men også for å verne miljøet, sies det. Enkelte hevder dessuten at norsk petroleumsvirksomhet kan bedre situasjonen for verdens fattige. Det er altså god miljøpolitikk og god bistandspolitikk å videreutvikle norsk petroleumsutvinning. Holder denne paradoksale argumentasjonen vann?
Gjennom en analyse av et stort antall debattinnlegg og avisartikler fra 2000 og frem til i dag viser vi hvordan det offentlige ordskiftet om norsk petroleum har utviklet seg. Vi viser eksempler på at klimakampen de senere årene har inntatt domstolene. Til slutt spør vi om den norske petroleumsdebatten behandler klimakrisen med det alvor den fortjener.

.

183. Radical Transformational ledership, av Forfatter: Sharma Monica, utgitt 2017

Monica Sharma describes how we can source our inner capacities and wisdom to manifest change that embodies universal values such as dignity, compassion, fairness, and courage. Drawing on more than twenty years of work for the United Nations and elsewhere, she presents a radical new approach to transformational leadership, one that creates systems of change where everyone can engage–not just analysts and policy-makers. Demonstrating that we all can be architects of a new humanity, Monica demystifies policy-making, planning, and implementation so that everyone can play an informed and strategic part in eradicating the world’s most intractable problems. Using real-life examples from around the world, she shows how our innate characteristics of universal compassion, equity impulse, and human capability can create new patterns that effectively address major challenges such as gross inequality, unbridled hate, conflicts based on social identity, and the never-enough mindset of greed. Written in a straightforward, accessible style, Radical Transformational Leadership outlines a path-breaking paradigm shift that is already generating equitable and sustainable results across the globe.

Winner of the Nautilus Gold Award for Business and Leadership

.

184.Den ubeboelige planeten, en fortelling om fremtiden på jorden, av David Wallace-Wells, utgitt 2019.

Når vil planeten vår bli for varm for menneskene? Sannsynligvis innenfor levetiden til våre barn. Det er verre enn du tror. Mye verre. Havnivået som stiger, skogbrannene som ødelegger tusenvis av hjem i California og 500-års stormene som herjer nærmest månedlig er bare en forsmak på endringene som kommer. Hvis ikke milliarder av mennesker forandrer måten vi lever livene våre på, vil deler av jorden kunne bli nær ubeboelig så snart som i slutten av dette århundret. Fortsetter vi som nå vil matmangel, flyktningekatastrofer og andre kriser forandre verden slik vi kjenner den.

I denne internasjonale bestselgeren ser David Wallace-Wells på hva verdens klimaforskere, når de er helt ærlige, mener er fremtiden for planeten vår. Boken er også en påminnelse om alt vi faktisk kan gjøre, og om ansvaret vi har for at våre barn ikke skal sitte igjen med en ubrukelig klode.

«Anbefales på det sterkeste til både statsministeren og alle andre som vil vite mer om vår tids viktigste kampsak!» Terningkast 5, DAGBLADET

.

.

185. Klimaparadokset, Jens Stoltenberg om vår tids største utfordring, av Kjetil B. Alstadheim , Utgitt 2010

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boka gjengir intervjuer med Jens Stoltenberg om hans rolle i norsk og internasjonal klimapolitikk. Den følger Stoltenberg under både klimaforhandlinger utenlands og hjemme.

Omtale fra forlaget

Dette er en intervjubok med statsminister Jens Stoltenberg om vår tids største politiske utfordring – og hvordan han vil løse den. Blant temaene som blir tatt opp, finner vi spørsmål om klimaproblemet, forskningen, usikkerheten og klimaskeptikerne. Og hvor står egentlig Stoltenberg i klimapolitikken?

.
186. All art is Ecological, av Morton, Timothy, utgitt 2021
In twenty short books, Penguin brings you the classics of the environmental movement.Provocative and playful, All Art is Ecological explores the strangeness of living in an age of mass extinction, and shows us that emotions and experience are the basis for a deep philosophical engagement with ecology.Over the past 75 years, a new canon has emerged. As life on Earth has become irrevocably altered by humans, visionary thinkers around the world have raised their voices to defend the planet, and affirm our place at the heart of its restoration. Their words have endured through the decades, becoming the classics of a movement. Together, these books show the richness of environmental thought, and point the way to a fairer, saner, greener world.
.
.
.
Anbefales:
187. På naturens skuldre, hvordan ti millioner arter redder livet ditt, av Anne Sverdrup-Thygeson, utgitt 2021

Glitrende fortellinger om vårt samspill med naturen

Du og jeg er innvevd i naturens flettverk, mye tettere enn du tror. Millioner av arter gir oss mat, medisin og et levelig miljø, i tillegg til at naturen gir oss kunnskap og glede.
På engasjerende vis forteller Anne Sverdrup-Thygeson spennende og tankevekkende fortellinger om naturen. Forfatteren tar oss med ut i regnskogen, der orkidebiene lager parfyme og pollinerer nøttene du spiser i jula. Inn i den svale skyggen under bygatenes store trær, de som gjør at vi trenger mindre luftkjøling. Ned i skyttergravene der soldatene brukte selvlysende sopp som lykt i måneløse netter. Vi får lese om trær i gammelskogen som gir oss kreftmedisin og isfuglen som inspirerte konstruksjonen av lyntog. Men også om hvordan vår framferd kan sette alt dette i fare. For i vår evne til å utnytte naturen, ligger også risikoen for å undergrave vårt eget livsgrunnlag. Vi snakker i dag om en naturkrise, der arter trues og levesteder forsvinner – en krise like akutt og alvorlig som klimakrisen. Skal vi sikre vår egen framtid, må vi endre måten vi lever på. Vi må lære oss å spille på lag med naturen.

.
.

188. Broen til framtiden, bok av 2015,

Norge kan bygges på ny, og demokratisk bremse ned både den globale oppvarmingen og forbrukerkarusellen, ved å bygge på det beste vi har.
Broen til framtiden er en allianse mellom fagbevegelsen, miljøorganisasjoner, kirken og forskere som vil sette kurs for et fornybart Norge ved å bremse oljeutvinning og skape 100 000 klimajobber og grønne arbeidsplasser.Denne boken tar ordentlig tak i det vanskelige spørsmålet som ligger under alt snakk om «omstilling» og «det grønne skiftet»: Må vi velge mellom klimatiltak for naturen og barna våre, eller krisetiltak for å holde liv i det norske oljeeventyret?Forfatterne av bokas 17 kapitler tar på ulikt vis opp hvordan klimakrisen kan løses gjennom arbeid, både det vi har nå og de nye arbeidsplassene som trengs.
.
.

…………………………………….
Her følger bøker som setter spørsmålstegn ved bestående sannheter og menneskeskapte klimaendinger:

Som et humoristisk innslag, tar eg med bok nr.189, som eksempel på at vi må akseptere at vi har ulike oppfattelser, men at vi likefult må diskutere empirien bak vårt ståsted, eller har vi et verdisyn eller en bakenforliggende oppfattelse som stopper oss fra å utvide vår kunnskap?

Flat-Jord-Realist er også en humoristisk måte å få frem at ordets makt, som å kalle seg realist.

Eg håper flere en meg, vil ta seg tid til å lese flere av bøkene som følger. Det er viktig å lytte til meningsmotstandere, ikke bare for å forstå hvordan de tenker, men også fordi vi kan risikere å lære noe nytt.

189. Flat jord – moderne religionskritikk, av Christian Paaske, utgitt 2023

«Ingen trodde på Gud, djevel, engler og demoner i middelalderen. Det var en realitet. Når myter ikke lenger er en tro, men oppfattes som virkeligheten har religionen oppnådd sitt ultimate mål. Indoktrineringen i datidens myte og samfunnsideologi er komplett.

I ettertid er det lett å se tilbake på slike tider med overbærenhet og tro at vi vet bedre. Ser vi etter, – er vi ikke akkurat like blinde overfor våre egne myter i dag? Vi kaller det bare ikke myter. Fordi våre myter er også blitt en realitet.

Vår moderne myte er det vitenskapelige verdensbildet. Det erstattet det bibelske. Verden er ikke lenger skapt på syv dager, men oppstod gjennom The Big Bang. Deretter lærte Darwin oss om evolusjon og milliarder av år av biologisk utvikling. Astronomene oppdaget vår plass i solsystemet hvor planetene holdes sammen av gravitasjonskraften og jorden er en planet sammen med de øvrige planetene. Dette er ikke noe vi tror på – det er en realitet vi aksepterer med den aller største selvfølge. Myten er blitt til virkelighet».

Christian Paaske studerte Filosofi og samfunnsfag fra Universitetet i Bergen

Forskning.no har her forsøkt å forklare hvorfor stadig flere tror jorden er flat.

.

190. Den store el-bilbløffen, Av Jens Måge, Olav Torvund, Tanu Priya Uteng, utgitt 2024

Hver enkelt elbil skaper 1 000 tonn miljøskadeligeavfall i produksjon. Den forurenser lokalt ved å slippe ut helse- og miljøskadelig støv og partikler. Hvordan endte elbilen opp med å bli et av Norges viktigste klimatiltak? Hvorfor fikk den norske elbilpolitikken så stor innvirkning at hele verden ser til vårt «lille land»?
I boka forklarer forfatterne bløffen om at elbilen er «nullutslipp» kunne oppstå. Norsk elbilpolitikk er ikke kunnskapsbasert. Den ble innført etter et kjendisstunt, kombinert med et ønske om å etablere bilindustri i Norge. Elbilfordelene hadde i starten en marginal betydning, mens det i dag utgjør subsidiene over 40 milliardær kroner i året.

Boka er skrevet i samarbeid mellom siviløkonom Jens Måge, professor Olav Torvund og forskningsleder Tanu Priya Uteng.

.

191 Oljeboka – slik gjør norsk olje og gass verden til et bedre sted, av Øystein Sjølie, utgitt 2024,

Boken dokumenterer at selv om klimaendringene er menneskeskapte og problematiske, blir problemene systematisk kraftig overdrevet, både av pressen og det politiske systemet.

Boken beskriver også hvor viktig tilgang på mye og billig energi har vært og fremdeles er for menneskelig velferd. Tilgang på kull var avgjørende for at den første industrielle revolusjon skjedde i England, mens tilgang på olje spilte en like stor rolle under den andre industrielle revolusjon i USA. De siste tiårene har stadig flere land opplevd stor økonomisk fremgang med lavere barnedødelighet, bedre boliger og også bedre miljø. Denne økonomiske veksten henger alltid sammen med økt bruk av energi, ikke minst olje.

Olje er en fantastisk energikilde, som er enkel å lagre, flytte og bruke. Salg av olje og gass har bidratt til å gjøre Norge til et trygt og velstående land, men kundenes tilgang til oljen og gassen har vært og er fremdeles minst like viktig for deres trygghet og velstand.

Boken drøfter også hvilke tiltak for å begrense klimagassutslippene som er fornuftige, og hvilke tiltak som ikke er fornuftige. Spesielt drøfter den forslaget om å begrense norsk utvinning av olje og gass.

.

192. Klimaet, vitskap og politikk, av Per Engene og Göran Tullberg, utgitt 2007

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Denne boka tek for seg, på ein enkel måte, naturlover som styrer med innhaldet av karbondioksid i lufta. Den tek også for seg dei termodynamiske lovene og absorpsjonslova. Forfattarane meiner at klimaet er det naturlovene som styrer, og dei er så sterke at menneska ikkje kan stopp dei. Med litteraturliste.

Omtale fra forlaget

Per Engene og Göran Tullberg: KLIMAET. VITSKAP OG POLITIKK. Boka tek for seg ein del naturlover for gassar, som viser seg å vera svært kontroversielle i forhold til tabloidmedia og dagens politikk. Det er meir enn merkeleg at kunnskap om dei naturlovene som var pensum på realgymnaset for femti år sidan, er bannlyste i klimadebatten i våre dagar. Boka har mange diagram i fargar som viser alle målingar av vitskaplege data, også dei målingane som klimatologane har fjerna for at resultata deira skal passe med dagens politikk på området. Klimaet er ei faktabok, som politikarane burde lesa, men som dei ikkje vil at andre skal lesa! Her avslører vitskapen det som manglar i politikken. Eksjournalist i VG, Ane Håbjørg, skriv: «Takk for tilsendt manus – og ikke minst for engasjement i klimaforskningen og pedagogisk evne til å skille den fra tendensiøs klimapolitikk. Dette er en mangelvare i den tidvis opphetede offentlige klimadebatten. I så måte burde ditt manus være obligatorisk lesning.» Marinbiolog Bjørn Hansen skriv i Telemarksavisa: «Jeg blir så glad av å lese Per Engenes fortreffelige beskrivelse av naturlovene og hvordan de ordner opp for oss.» Kjell Olsen skriv: «TAKK! Endelig et menneske som VET hva det dreier seg om. Og som får uttrykt det på en klar og oversiktlig måte. Savner et litt mer nyansert syn på saken i verden for øvrig. Får du ikke inn dette i aviser og andre fora? Jeg har ALDRI takket for noe leserinnlegg el.l. noen gang, DU ER I SÆRSTILLING! Takk skal du ha. PS. Har du noen flere fakler du vil tenne, så mottar jeg med glede mer lys!» Me føyer til at alle som ønskjer å vera litt betre oppdaterte om klimaspørsmålet, bør lesa denne boka.

.

.

.

193. There is no climate emergency, gratis nedlastbar PDF, utgitt 2024
Climate Intelligence (CLINTEL) is an independent foundation that operates in the fields of climate change and climate policy. CLINTEL was founded in 2019 by emeritus professor of geophysics Guus Berkhout and science journalist Marcel Crok.


A global network of over 1800 scientists and professionals has prepared this urgent message. Climate science should be less political, while climate policies should be more scientific. Scientists should openly address uncertainties and exaggerations in their predictions of global warming, while politicians should dispassionately count the real costs as well as the imagined benefits of their policy measures.

.

194.Climate Uncertainty and Risk – Rethinking Our Response Av Judith Curry, utgitt 2023

World leaders have made a forceful statement that climate change is the greatest challenge facing humanity in the 21st century. However, little progress has been made in implementing policies to address climate change. In Climate Uncertainty and Risk, eminent climate scientist Judith Curry shows how we can break this gridlock. This book helps us rethink the climate change problem, the risks we are facing and how we can respond to these challenges. Understanding the deep uncertainty surrounding the climate change problem helps us to better assess the risks. This book shows how uncertainty and disagreement can be part of the decision-making process. It provides a road map for formulating pragmatic solutions. Climate Uncertainty and Risk is essential reading for those concerned about the environment, professionals dealing with climate change and our national leaders.

.

195. Klimakunnskapskrisenav Geir Hasnes, utgitt 2023,

Dette er en bok som setter spørsmålstegn ved menneskeskapte klimaendringer, slik det presenteres i media. Siden boken er ny, lar eg den stå på toppen av listen en stund, før eg flytter den sammen med bøkene som er skeptiske til bestående sannheter.

PS! For å argumentere mot våre meningsmotstandere, må vi først forstå hvordan de resonerer, og vi må ta vare på den gode opplysende uenighet, som går på sak.

Bokens presentasjon: «Det finnes ingen klimakrise, slik vi hører om i media. Derimot finnes det en klimakunnskapskrise. Mangelen på kunnskap innen klimafeltet gjør det enkelt for politikere, aktivister, journalister og investorer å tilrane seg makt og penger på falske forutsetninger. Dermed har samfunnet havnet i en kritisk situasjon hvor befolkningens midler øses ut til spekulative formål uten praktisk nytte eller verdi, og hvor skatter og avgifter, inflasjon og statlige tiltak stjeler fra oss, reduserer vår frihet og livsutfoldelse, og raserer naturen rundt oss.

Denne boken belyser klimabløffen fra flere sider og viser at utslipp av karbondioksyd kun har positive virkninger for naturen og klimaet, samtidig som den avslører den endeløse strømmen av løgner, usannheter og propaganda vi møter i media. Den viser hvor lite hold det er i alle påstandene som møter oss, og hvor lite realisme som ligger bak klimatiltakene som lesses på oss. Den viser også at ingen klimatiltak vil ha noe som helst virkning på klimaet, global temperatur og alt som ellers hevdes skal komme til å skje, og den viser at klimatiltakene ikke har vitenskapelig målbar virkning».

.

 

.

196. Sunt förnuft om Energi och Klimat – HeftetSvensk, 2022, Forfatter: Elsa Widding

Elsa Widding är energiexpert med flera ledande befattningar bakom sig i stora energibolag. Hon verkade bl.a. som expert i Regeringskansliet med ansvar för Vattenfall under den förra borgerliga regeringen. Widding gjorde sig då känd för allmänheten som en person med mod att tänka rationellt och självständigt genom att påvisa Vattenfalls extremt kostsamma köp av det holländska energiföretaget Nuon som en stor förlust för den svenska staten. Att hon fick rätt genom sin förmåga att bruka sunt ekonomiskt förnuft är idag vida känt. Elsa Widding är idag allvarligt bekymrad över hur klimatforskningen förvanskas redan innan den når ut från FN:s klimatpanel IPCC. Politikernas och mediernas cyklopsyn i energi- och klimatfrågan skapar på vaga grunder ångest och rädsla hos barn och vuxna och får varje skyfall och torka att bero på människans bidrag av koldioxid till atmosfären. Widding fruktar katastrofala konsekvenser om man låter konsensus cementeras till en religion som kväver vetenskap och sunt förnuft till tystnad. Detta är utgångspunkten i hennes nya bok Sunt förnuft om Energi & Klimat, där hon funderar över teknisk-existentiella frågor tillsammans med åtta medförfattare av olika expertbakgrund.År 1990 varnade FN:s klimatpanel IPCC på som de trodde goda grunder att om en fortsatt exponentiell ökning av koldioxidutsläpp, såväl som freoner och andra växthusgaser, skulle fortsätta så skulle konsekvenserna för jordens klimat år 2100 bli förödande. Den senaste rapporten från IPCC 2021 visar att den utveckling man befarade 1990 inte alls kommer att inträffa. Inte heller den utveckling man befarade i rapporten från 2013 anses längre sannolik, och någon global katastrof förutspås inte längre. När media förmedlar FN-chefens politiskt hänryckta bild av verkligheten leder den lätt till klimatångest och ogenomtänkta åtgärder som inte reducerar utsläppen globalt. Klimatet ser nu ut att följa ett medelscenario där problemet är att media har fått för sig att detta innebär en katastrof för allt liv på jorden, en katastrof som rättfärdigar aktivistiska journalister och politiker till panikskapande sensationsuttalanden. Den ”brinnande klimatkrisen” existerar inte i det vetenskapliga underlaget till IPCC – det är masspsykosens mediala uttryck som nu är katastrofen för folket och klimatkrisen är alarmisternas egen existentiella kris.

.

.

197. Falskt Alarm av Gösta Pettersson,utgitt  2020

Klimatfrågan diskuteras i ett allt högre tonläge. I boken «FALSKT ALARM – klimatfrågan ur vetenskaplig aspekt» går Gösta Pettersson, professor emeritus i biokemi, metodiskt igenom flera av de delfrågor som diskuteras och förser läsaren med information om både hur han själv och andra ser på dessa. Avsikten är att läsaren skall få hjälp i sökandet efter sanning i en hetsig och inte alltid balanserad debatt.

De senaste åren har massmedia så gott som dagligen matat oss med det alarmerande budskapet att det pågår en global klimatförändring som kan få katastrofala effekter. Vi har fått höra att en överväldigande majoritet av världens klimatforskare är överens om vad denna klimatförändring orsakas av och kommer att leda till: Jorden värms upp på grund av våra utsläpp av växthusgaser i allmänhet och koldioxid i synnerhet. Om vi inte drastiskt minskar utsläppen av koldioxid kommer världen framgent att drabbas av naturkatastrofer av allehanda slag.

.

.

198. Climate Uncertainty and Risk: Rethinking Our Response, utgitt 2023 av Anthem Environment and Sustainability Initiative, 

World leaders have made a forceful statement that climate change is the greatest challenge facing humanity in the 21st century. However, little progress has been made in implementing policies to address climate change. In Climate Uncertainty and Risk, eminent climate scientist Judith Curry shows how we can break through this stalemate. This book helps us rethink the climate change problem, the risks we are facing and our response. It helps us strategize on how we can best engage with our environment and support human well-being while responding to climate change. Climate Uncertainty and Risk provides a comprehensive framework for understanding the climate change debate. It shows how both the climate change problem and its solution have been oversimplified. It explains how understanding the uncertainties helps us to better assess the risks. It describes how uncertainty and disagreement can be part of the decision-making process. It provides a road map formulating pragmatic solutions that can improve our well-being in the 21st century. Judith Curry brings a unique perspective to the debate on climate change. She has engaged extensively with decision makers in both the private and public sectors on a range of issues related to weather and climate. She engages with scientists, activists and politicians on both sides of the climate change debate. In her search for wisdom in this debate, she incorporates the philosophy and sociology of science, ethics, risk management and politics. Climate Uncertainty and Risk is essential reading for those concerned about the environment, professionals dealing with climate change and our national leaders.

.

199. Fossil Future: Why Global Human Flourishing Requires More Oil, Coal, and Natural Gas–Not Less, utgitt 2022, av Alex Epstein

The New York Times bestselling author of The Moral Case for Fossil Fuels draws on the latest data and new insights to challenge everything you thought you knew about the future of energy

For over a decade, philosopher and energy expert Alex Epstein has predicted that any negative impacts of fossil fuel use on our climate will be outweighed by the unique benefits of fossil fuels to human flourishing–including their unrivaled ability to provide low-cost, reliable energy to billions of people around the world, especially the world’s poorest people.

And contrary to what we hear from media “experts” about today’s “renewable revolution” and “climate emergency,” reality has proven Epstein right:

.

.

200. Usikker vitenskap, av Steven E. Koonin, utgitt 2022

Beskrivelse:

Du har hørt det tusen ganger før: Vitenskapen sier at verden er i klimakrise. Stigende temperaturer skaper mer ekstremvær med flere hetebølger, flommer og skogbranner. Alt er menneskehetens skyld, for vi bruker fossil energi og slipper ut klimagasser. Vi må slutte med det snarest for ikke å ødelegge planeten.

Men det er ikke sant.

Vitenskapelige data vitner hverken om klimakrise, hyppigere katastrofer eller dårligere livsgrunnlag. Hvor mye menneskeheten bidrar til klimaendringer, er ikke fastslått, men påvirkningen er beskjeden. Og radikale endringer i energisystemer kan skape større problemer enn klimaendringer.

.

201. Climate of the Past, Present and Future, av Javier Vinós,  utgitt  2022

This book is an unorthodox ground-breaking scientific study on natural climate change and its contribution to ongoing multi-centennial global warming. The book critically reviews the effect of the following on climate:
– Milankovitch cycles
– abrupt glacial (Dansgaard-Oeschger) events
– Holocene climate variability
– the 1500-year cycle
– solar activity
– volcanic eruptions
– greenhouse gases
– energy transport

Et google-søk forteller at forfatteren Javier Vinós «has spent decades researching neurobiology and cancer …». Ikke akkurat klimaforskning, for å si det sånt.

.

.

Googlesøk: Alexander Joseph Epstein er en amerikansk forfatter og kommentator som tar til orde for utvidelse av fossilt brensel. Han er grunnlegger og president for Center for Industrial Progress, en for-profit organisasjon i San Diego, California. 

.

202. How the World Really Works – InnbundetEngelsk, utgitt 2022, Forfatter: Vaclav Smil

‘Another masterpiece from one of my favorite authors . . . If you want a brief but thorough education in numeric thinking about many of the fundamental forces that shape human life, this is the book to read. It’s a tour de force’ BILL GATES

.

Googlesøk: Václav Smil er en tsjekkisk-kanadisk forsker. Han er adjungert professor emeritus ved Faculty of Environment ved Universitetet i Manitoba i Winnipeg, Manitoba, Canada

.

.

203. Energy, Complexity and Wealth Maximization (The Frontiers Collection) Softcover reprint of the original 1st ed. 2016 Edition, by Robert Ayres(Author)

.

Googlesøk: Robert Underwood Ayres er en amerikanskfødt fysiker og økonom. Karrieren hans har fokusert på anvendelsen av fysiske ideer, spesielt termodynamikkens lover, på økonomi; en langvarig banebrytende interesse for materielle flyter og transformasjoner – et konsept som han oppsto.

.

204. Unsettled – InnbundetEngelsk, 2021, Forfatter: Steven E. Koonin

«Surging sea levels are inundating the coasts.»
«Hurricanes and tornadoes are becoming fiercer and more frequent.»
«Climate change will be an economic disaster.»
You’ve heard all this presented as fact. But according to science,  all of these statements are profoundly misleading.
When it comes to climate change, the media, politicians, and other prominent voices have declared that «the science is settled.» In reality, the long game of telephone from research to reports to the popular media is corrupted by misunderstanding and misinformation. Core questions—about the way the climate is responding to our influence, and what the impacts will be—remain largely unanswered. The climate is changing, but the why and how aren’t as clear as you’ve probably been led to believe

Googlesøk: Steven Elliot Koonin er en amerikansk teoretisk fysiker og tidligere direktør for Center for Urban Science and Progress ved New York University. Han er også professor ved Institutt for sivil- og byteknikk ved NYUs Tandon School of Engineering.

.

205. Apocalypse Never – InnbundetEngelsk, utgitt 2020, Forfatter: Michael Shellenberger

Climate change is real but it’s not the end of the world. It is not even our most serious environmental problem.
Michael Shellenberger has been fighting for a greener planet for decades. He helped save the world’s last unprotected redwoods. He co-created the predecessor to today’s Green New Deal. And he led a successful effort by climate scientists and activists to keep nuclear plants operating, preventing a spike of emissions.

But in 2019, as some claimed “billions of people are going to die,” contributing to rising anxiety, including among adolescents, Shellenberger decided that, as a lifelong environmental activist, leading energy expert, and father of a teenage daughter, he needed to speak out to separate science from fiction.

Googlesøk(Wikipedia): Michael D. Shellenberger (born June 16, 1971) is an American author and former public relations professional whose writing has focused on the intersection of politics, the environment, climate change and nuclear power, as well as more recently on how he believes progressivism is linked to homelessness, drug addiction and mental illness. He is a co-founder of the Breakthrough Institute and the California Peace Coalition. He is also the founder of Environmental Progress.

.
.
.
206. Climate at a Glance og Teachers and Students: Facts on 30 Prominent Climate Topics av Anthony Watts , Utgitt 2022.

Over the past half-century, politicians, pundits, and academics have been making wildly incorrect claims about the causes and consequences of climate change, confusing and misleading millions of people around the world. Students and their teachers are not immune to these problems. In fact, in many ways, they’ve been the biggest victims of climate change misinformation. In Climate at a Glance for Teachers and Students: Facts on 30 Prominent Climate Topics, authors Anthony Watts and James Taylor use cold, hard facts and well-established data to debunk some of the most prominent climate myths. This easy-to-read book is perfect for teachers and students interested in learning the truth about climate change and its impacts.
Googlesøk: Willard Anthony Watts er en amerikansk blogger som driver Watts Up With That?, en populær blogg for fornektelse av klimaendringer som motsetter seg den vitenskapelige konsensus om klimaendringer. Wikipedia (engelsk)
.
.

207. Motvekt – Fakta om klima – forfatter er Gregory Wrightstone – forord av ‘Viscount Monchton av Brenchley, utgitt 2018

I tre tiår har det vært presentert som en vedtatt sannhet at menneskeskapte klimaendringer vil føre til apokalypse dersom vi ikke går radikalt til verks og snur utviklingen. Synspunktet reflekteres i så vel nasjonal lovgivning og folkerettslige avtaler, som i mediene og det offentlige ordskiftet. Fra sitt ståsted forteller Gregory Wrightstone en annen historie. Punkt for punkt gjennomgås det etablerte narrativ og de oppleste og vedtatte sannheter, og det avtegner seg på et faktabasert og dokumentert grunnlag en verden og en virkelighet som står i kontrast til det som daglig kommuniseres som fakta og sannheter. Gregory Wrightstone har arbeidet vitenskapelig med ulike geologiske prosesser i mer enn 35 år. I denne boken legger han frem seksti fakta som dels tilbakeviser og dels korrigerer den etablerte klimaforskningen. Wrightstone imøtegår påstander med fakta, og usikre klimamodeller om fremtiden med historiske data om fortiden. I motsetning til det politikerne og mediene forteller, presenterer Wrightstone fakta som viser at et varmere klima gir økt matvareproduksjon, økt fuktighet i jordsmonnet, en grønnere klode og større velstand for flere, samtidig som tilfellene av tørke, skogbranner, hetebølger, ekstremvær og temperatur-relaterte dødsfall har avtatt. Wrightstone benekter ikke at det finnes global oppvarming og drivhuseffekter. Han benekter heller ikke at en del av denne oppvarmingen skyldes menneskets aktivitet. Men han avviser at vi er på vei mot katastrofen. For ham er kanskje debattklimaet et større problem enn klimaendringene.

Googlesøk: Gregory Wrightstone is a geologist (BS and MS in Geology), bestselling author (Inconvenient Facts), and an Expert Reviewer for the Intergovernmental Panel on Climate Change (AR6).

.

208. Climate Miracle: There is no climate Crisis. Nature controls climate av Ed Berry, utgitt 2021

The journal Science of Climate Change published my peer-reviewed paper on December 14, 2021. My now-published paper is the scientific support and references for Climate Miracle, making Climate Miracle one of the very few books on climate change that is backed by a peer-reviewed scientific publication. Climate Miracle gives you accurate climate change science in the fewest pages possible to make it easy for you to read. IPCC’s fundamental claim – that human CO2 has caused all the CO2 increase – is not only incorrect – because it results from an error in basic physics – but it is also a climate fraud of global proportions. All climate treaties, laws, regulations, and taxes are based on this IPCC fraud.

Googlesøk: Ed Berry (born September 28, 1963) is a former defensive back in the National Football League (NFL) and all-star in the Canadian Football League (CFL).

.

209. Hot talk, Cold Science: Global Warming`s Unfinished Debate av S.Fred Singer og Frederick Seitz, utgitt 1997

Are the often alarming claims about global warming based on science and justified by the facts? Is the human race really facing a major crisis due to emissions from fossil fuels? Would the proposed Climate Treaty solve a real environmental threat or would it create worldwide economic and social harm? S. Fred Singer is a distinguished astrophysicist who has taken a hard, scientific look at the evidence. In this new book, Dr. Singer explores the inaccuracies in historical climate data, the limitations of attempting to model climate on computers, solar variability and its impact on climate, the effects of clouds, ocean currents, and sea levels on global climate, and factors that could mitigate any human impacts on world climate.

.

Googlesøk: Siegfried Fred Singer var en østerrikskfødt amerikansk fysiker og emeritusprofessor i miljøvitenskap ved University of Virginia, utdannet som atmosfærisk fysiker. Wikipedia (engelsk)

.

 

210. Falsk alarm, hvordan klimapanikk koster oss tusener av milliarder kroner, skader de fattige og ikke bidrar ttil en bedre verden, av Bjørn Lomborg,  utgitt  2021

Lomborg har et annet perspektiv på klima og klimatiltak enn det som ellers preger fremstillingen i mediene og den rådende konsensuspolitikken. Spørsmålene han stiller, er om det er fornuftig å ha et ensidig fokus på klimagassutslipp, og om det finnes en bedre og mer effektiv utnyttelse av ressursene som stilles til rådighet for å begrense utslippene.

Skrevet om FALSK ALARM
«Dette er en svært viktig og fremragende begrunnet bok. Både de som er overbevist om at klimaendringer ikke skjer, og de som mener katastrofen er nær forestående, burde lese den og vite at de kan stole på at Lomborgs omhyggelige analyse vil gi dem et korrekt syn. Resten av oss kan bli skremt av hans nådeløse avsløring av at verden bruker en formue på å gjøre de fattiges situasjon og miljøets tilstand enda verre med tåpelig og kostbar politikk.»
– Matt Ridley, forfatter av How Innovation Works

Googlesøk: Bjørn Lomborg er en dansk statsviter som er særlig kjent for formidling av miljøstatistikk og nytte-kostaanalyser av utviklings- og miljøtiltak. Lomborg er leder og grunnlegger av tenketanken Copenhagen Consensus Center og er adjungert professor ved Copenhagen Business School. Wikipedia

.

211. Et varslet energisjokk– og den grønne pengemølla bak, av Kent Andersen, utgitt 2022,

I løpet av 2021 opplevde de fleste nordmenn at strømprisen mangedoblet seg fra nivået de hadde vært vant til. Hvordan var dette mulig i Norge, som takket være vannkraften er selvforsynt med strøm?
I denne boken forklarer Kent Andersen hvordan vi havnet i denne ulykksalige situasjonen, der priseksplosjonen på strøm har skapt problemer for mange bedrifter og større fattigdom blant vanlige folk i Norge, mens staten og energibransjen håver inn penger.

Norske utenlandskabler og europeisk energipolitikk står sentralt, men det er bare slutten på hendelsesforløpet i en historie om samfunnskriminalitet med mange skyldige. Dette ranet av norske borgere, som kompetente personer
forgjeves advarte mot, ville ikke ha vært mulig uten ekstrem klimapolitikk, korrupt samrøre mellom politikk og næringsliv eller medier som ikke gjør jobben sin.

I velkjent hardtslående stil trekker forfatteren linjen gjennom punktene. Tegningen viser en maktelite uten ære som motarbeider nordmenns interesser.

 

.
212. Klima antiklimaks av Kent Andersen, utgitt 2020
Hele boken bygger på formeningen om at mennesker ikke påvirker klimaet, noe som de fleste seriøse forskere er uenige med.

Etter å ha fulgt tema: Klima i sosiale medier, så kjenner eg igjen de fleste argumenter, men eg gir
*) en stjerne for å ha samlet alle argumentene i en bok og
*) en stjerne for at det sparkes i alle retninger,
*) og fra side 171 i boken, kommer han in på vindmølleindustrien hvor Siv Jensen i Frp, er søster til Nina Jensen, tidligere generalsekretær i WWF Verdens naturfond, nå leder av forsknings- og ekspedisjonsskipet REV Ocean og bror Tom Jensen som er en av de største eierne innenfor vindmølle-industrien i Norge. Det må være lov til å følge så nære bånd med litt skepsis: https://www.aftenbladet.no/magasin/i/…

Googlesøk: Kent Øystein Andersen er tidligere bilselger, forfatter, skribent og tidligere lokalpolitiker. Han er fast bidragsyter på nettstedet Document.no, og skriver kommentarartikler fra et nasjonalkonservativt og innvandringskritisk ståsted. Wikipedia

.

.

213. The Delinquent Teenager Who Was Mistaken for the World’s Top Climate Expert, utgitt 2011, Forfatter: Donna Laframboise
The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) performs one of the most important jobs in the world. It surveys climate research and writes a report about what it all means. This report is informally known as the Climate Bible. Cited by governments around the world, the Climate Bible is the reason carbon taxes are being introduced, heating bills are rising, and costly new regulations are being imposed. It is why everyone thinks carbon dioxide emissions are dangerous. What most of us don’t know is that, rather than being written by a meticulous, upstanding professional in business attire, the Climate Bible is produced by a slapdash, slovenly teenager who has trouble distinguishing right from wrong. This expos , by an investigative journalist, is the product of two years of research. Its conclusion: almost nothing we’ve been told about the IPCC is actually true. . For more info about this book visit: TinyUrl.com/ipcc-book Read dozens of Amazon reviews at: TinyUrl.com/bad-teen

.

214. Kampen om klimaet – til forsvar for menneskeheten Av Onar Åm,  utgitt 2007

Dommen er avsagt. Mennesket er skyldig i ubotelige skader på klimaet. Straffen er permanent innskrenking av folks rettigheter. Klimaendringer skal bekjempes med fattigdom og død. Men er dette en legitim dom? Holder bevisene i retten? Er straffen rettferdig? For å være føre var har tiltalte vært antatt skyldig inntil det motsatte er bevist. Menneskeheten har stått forsvarsløs mot anklagene. Denne boken retter opp på den grove ubalansen med et uhemmet forsvar for menneskeheten og den industrielle sivilisasjon. Aktoratets troverdighet plukkes fra hverandre og et humant alternativ til Kyoto-avtalen skisseres. «Politikerne og byråkratene som bestemte seg for å sende Al Gores politiske propagandafilm ut til alle videregående skoler i landet, burde bli tvunget til å lese denne boka.»

Heidi Nordby Lunde – VamPus. Onar Åm, f. 1973, har vært entreprenør hele sin karriere. Han bor i Stavanger hvor han arbeider med teknologiutvikling

.
.

215. Vårt alltid skiftende klima – dette sier historiske kilder og nyere forskning om klimaet de siste tusenårene, Forfatter Eva-marie Brekkestø,  utgitt  2021

Vårt alltid skiftende klima er skrevet av Eva Marie Brekkestø samfunnsfags- og språklærer med en spesiell interesse for historie. Boka er basert på hennes meget populære foredrag «Fimbulvinter, Varm middelalder og liten istid – det omskiftelige klimaet de siste 1 500 år». I boka har hun gått enda lenger tilbake i historien, flere tusen år, men konsentrerer seg om de siste 1 500. Foredraget kan sees her: https://youtu.be/Su0J4JOWrxg

.

216. Klimaskepsis, illusjonen om det grønne skiftet, av Rögnvaldur Hannesson,  utgitt  2015

Denne boken går bevisst motstrøms i den norske debatt om klimapolitikk. Den påpeker at norsk klimapolitikk har ingen som helst betydelse for verdens klima, til det er Norge for lite og ubetydelig.

Men trenger klimaet noen redning? Klimapolitikk er nødvendig kun om menneskelige utslipp av klimagasser påvirker verdens klima og om den påvirkningen er så skadelig at den forsvarer dyre og ubehagelige tiltak. Det er en illusjon å tro at folk i verdens rike land kan opprettholde sin levestandard og levemåte uten fortsatt bruk av fossile brensler. Det er heller ingen tvil om at utviklingslandenes vei til velstand krever økt bruk av energi og at de eneste troverdige kilder er fossile brensler og atomkraft. Da oppstår spørsmålet om ikke kuren er verre enn sykdommen.

Rögnvaldur Hannesson er født og oppvokst på Island. Han har doktorgrad i samfunnsøkonomi fra Lunds Universitet. Han flyttet til Norge i 1975 og var professor i fiskeriøkonomi ved Norges Handelshøyskole fra 1983 til han gikk av med pensjon ved fylte 70 år i 2013. I Norge er han kjent bl.a. for kritisk syn på norsk fiskeripolitikk. Han har skrevet flere bøker og publisert bortimot hundre artikler i internasjonale vitenskapelige tidsskrifter. Hans nyeste artikkel er datert 2021. Dette er hans første bok på norsk.

.

Googlesøk: Rögnvaldur Hannesson var professor ved Institutt for samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole 1983 til 2013 og ble deretter emeritus. Han tok doktorgraden i Lund i 1975. Hannesson er en internasjonalt anerkjent forsker innenfor ressursøkonomi. Hans spesialområder forøvrig er makroøkonomi og økonomisk politikk. Wikipedia

.

217. The Next End of the World, av Benjamin Earl Davidson, utgitt 2021 (?)

The Next End of The World details the recent rediscovery of Earth’s catastrophe cycle. The galaxy and the sun act as the hand and the sword inflicting this catastrophe, punctuating millennia of geology’s slow processes with a solar micro nova, magnetic excursion, and a new age of earth.

.
Googlesøk: Benjamin Earl Davidson var en amerikansk fotballspiller, en defensiv slutt som er mest kjent for sitt spill med Oakland Raiders i American Football League. Tidligere i karrieren var han med Green Bay Packers og Washington Redskins i National Football League. Han jobbet senere som skuespiller. Wikipedia (engelsk)

.-

.

.

218. Weatherman’s Guide to the Sun, av Benjamin Earl Davidson, utgitt 2017

If you have ever wanted to understand the intricate details of how our world actually works, but didn’t want to get an advanced degree and read thousands of papers, don’t worry- we did it for you, and we simplified it to a level that any interested individual can engage. With hundreds of new studies published on the sun-climate connection over the last decade, it is imperative that any meteorologist understand the forces on the sun that cause their model errors and the unexpected events. This book compiles and simplifies the latest advancements in understanding the sun-earth connection, and the direction of the field. From weather and climate change to technological disruptions and earthquakes. Understanding the forces of our world has never been easier with The Weatherman’s Guide to the Sun.


.
.

.
Ettertanker:

Det sies at fordom er en dom på forhånd, det vil si uten at saken er tilstrekkelig klarlagt.
Det som gjør andres fordommer vanskelige, er at de sårer egne.
When the facts change, I change my mind – what do you do, sir?’ Sitat av John Maynard Keynes

.

Selv om fornybare kilder varer lengre enn de fossile, så blir det verken enkelt eller billig å gjøre en overgang bort fra fossil. De fossile brensler er rett og slett overlegen ift energitetthet og lettvinthet.

.

Hvordan kan vi skape en bedre fremtid?
Er det slik at et flertallet av oss agerer mer på følelser enn på fakta?
Er vi alle energiblinde petroholikere?
Hvordan kan vi ta vare på den gode opplysende uenighet som går på sak, med respekt for person?

.
«We choose to go to the moon in this decade and do the other things,
not because they are easy, but because they are hard.»
– Sitat fra John F. Kennedy fra the crowd at Rice University in Houston.

………………………………………….

Eg vil forøvrig anbefale filmen Denial basert på en sann hendelse, og som er eksempel på hvor vanskelig det kan være å avkle faktafornektere:

.

.

.

.

.

 

samt den samfunnsatiriske filmen «Don`t Look Up» som setter dagens samfunn i et kritisk lys 😉

Previous Article
Next Article