Sammenligning av partiene MDG vs Sv
Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Sosialistisk Venstreparti (SV) er begge partier på venstresiden i norsk politikk, med et sterkt fokus på miljø og rettferdighet. De samarbeider ofte, spesielt i byråd, og er enige om mye. Likevel er det noen sentrale forskjeller i deres ideologiske fundament, prioriteringer og konkrete politikk:
1. Ideologi og hovedfokus:
- MDG: Har miljø og natur som sitt absolutte hovedfokus og ideologiske kjerne. De ser alle andre politikkområder i lys av miljøutfordringene. De definerer seg som blokkuavhengige, selv om de i praksis ofte samarbeider med partier på venstresiden. Deres tre solidaritetsprinsipper er solidaritet med andre mennesker, framtidige generasjoner, og dyr og natur. MDG er et «rendyrket» miljøparti.
- SV: Er et sosialistisk parti som kombinerer sosialistisk ideologi med en sterk miljøprofil. De kaller seg et «rødgrønt» parti og legger stor vekt på sosial og økonomisk rettferdighet, feminisme, anti-rasisme og internasjonal solidaritet, i tillegg til miljøkampen. For SV er miljøkampen uløselig knyttet til kampen for rettferdig fordeling.
2. Miljø- og klimapolitikk (ambisjonsnivå og tilnærming):
- MDG: Er de mest radikale og konkrete på klimafronten. De vil kutte 80 % av klimagassutslippene innen 2030 og ønsker en rask og kontrollert utfasing av norsk olje- og gassvirksomhet med en sluttdato (selv om SV også ønsker en snarlig slutt på oljealderen, har de ikke stilt like skarpe ultimatum). MDG er for utbygging av sjøkabler til andre land for krafteksport, mens SV er mot. MDG ønsker også å fase ut salg av nye fossile biler raskt og innføre et nasjonalt reisekort.
- SV: Er også svært ambisiøse på klimafronten og vil kutte 70 % innen 2030. De ønsker også en slutt på oljealderen, men prioriterer i større grad å beholde mer av kraften i Norge og er skeptiske til utenlandskabler. SV er også for å fase ut fossile biler, men har en noe mer pragmatisk tilnærming til enkelte tiltak, som for eksempel elbilfordeler, som de kan være villige til å utvanne.
3. Økonomisk politikk:
- MDG: Har en økonomisk politikk som ligger langt ute på venstrefløyen, med fokus på omfordeling og en sterkere statlig styring. De er skeptiske til økonomisk vekst for vekstens egen skyld og ønsker å reversere forbrukersamfunnet. De vil øke sosialhjelpssatser, barnetrygd og bostøtte, og er for en omfordeling gjennom skatt fremfor reduserte miljøavgifter.
- SV: Har et sterkere fokus på omfordeling, skatt, og å styrke den offentlige velferden. De vil prioritere å styrke fellesskapets løsninger og har historisk vært kritisk til kommersielle aktører i velferden. SV er også veldig opptatt av at kommunen selv skal drive forskjellige tjenester.
4. Sosialpolitikk:
- MDG: Har et sterkt sosialt engasjement, særlig når det gjelder å bekjempe fattigdom og ulikhet. De vil fjerne meningsløse krav i NAV, øke sosialhjelpssatsene, barnetrygden og bostøtten markant. De er også for å gi kommunene frihet til å innføre lokale rusreformer og ønsker å skjerme skolebarn fra skjermer i de laveste klassetrinnene. De prioriterer bistand og internasjonal solidaritet.
- SV: Har et tradisjonelt og meget sterkt fokus på sosial rettferdighet, feminisme, og arbeid til alle. De har et svært tydelig ståsted mot kommersialisering av velferden og for å styrke den offentlige sektoren. SV har et sterkere fokus på arbeid til alle og en rettferdig fordeling av godene.
5. Internasjonal politikk og samarbeid:
- MDG: Er for EØS-avtalen og internasjonalt samarbeid, som de ser som viktig for grønn industri og norske arbeidsplasser. De er positive til norsk medlemskap i EU og EØS.
- SV: Har historisk vært mot norsk NATO-medlemskap og EØS-avtalen (selv om de reviderte sitt syn på NATO etter 2022-invasjonen i Ukraina), og er mot EU-medlemskap. De legger også stor vekt på internasjonal solidaritet, men med et annet utgangspunkt enn MDG når det gjelder internasjonale avtaler.
Oppsummering:
Mens begge partier er «grønne» og «røde» i sin politikk, er hovedforskjellen at MDG er et rendyrket miljøparti der miljø er overordnet alt, og hvor alle andre politikkområder sees i lys av miljøutfordringene. Deres sosiale og økonomiske politikk springer ut fra en grønn ideologi. SV derimot, er et sosialistisk parti som integrerer en sterk miljøpolitikk i sin helhetlige venstreorienterte plattform. For SV er kampen for rettferdig fordeling, likhet og en sterk velferdsstat like sentral som miljøkampen, og de ser de to som gjensidig forsterkende. Dette kommer til uttrykk i prioriteringer og konkrete saker, der MDG ofte er mer radikale på miljøfronten, mens SV har et sterkere fokus på å styrke den offentlige velferden og omfordeling.