Morgendagens energiformer: Vind-, vann-, sol- eller kjernekraft?
Sist oppdatert: 22.11.24
Dette blir starten på en ny bloggside om morgendagens energikilder.
I dag har eg flere spørsmål en svar, og vil dele mine tanker og spørsmål med dere. Innspill til meg på BjarteSle@gmail.com mottas med takk 😉
Havvind i dag og i morgen
Folkemøtet med MDG Sandnes, Lyse Energi og Equinor gikk av stabelen 13.11.24 i Sandnes Rådhus.
Ca 30 oppmøtte fikk Lyse Energi og Equinor sine tanker om havvind. Etterpå ble det paneldebatt med bl.a
Anders Aukland, MDG,
Anund Nerheim, Lyse
Øistein Johannessen, Eqinor,
- Vindturbiner til havs kan gi naturreservat mot bunntrålere,
- Vindturbiner på land kan ødeleggende på uberørt natur på samme måte som hyttebyer.
………………………………………………………………….
Hva er energi?
«Energi er det som kan få noko til å skje. Energi kjem i ulike former og kan omdannast frå ei form til ei anna. Energi kan også overførast frå ein gjenstand eller eit system til eit anna. Eit menneske kan få tilført energi frå mat og bruke energi til å bevege seg. Eit solcellepanel kan få tilført energi frå Sola, og denne energien kan nyttast til å drive eit elektrisk apparat.»
Hva er fornybar energi?
«Fornybar energi er betegnelsen på energikilder som har sin opprinnelse i naturens eget kretsløp og som, innenfor et menneskelig tidsperspektiv, kontinuerlig fornyes og dermed kan anses som uuttømmelige. Disse står i kontrast til ikke-fornybare energikilder, som fossilt brensel, kjernebrensel og til en viss grad torv. Eksempler på fornybare energikilder er vannfall (vannkraft), vind (vindkraft), solstråling (solkraft) og ved (bioenergi).»
Hva er den beste fornybare energikilden?
Så langt har eg kommet. Nå ønsker eg å lære mer om de ulike fornybare energikildene for gode og dårlige sider. Under hvert av temaene, vil eg tilføye siste debattinnlegg:
Fotballmetaforen som sklitakler solkraftdebatten
6.Atomkraft
Atomkraft sett opp mot andre energiproduksjonsmåter
Mitt sammendrag:
Eg tenker det er lurt å starte med gjeninnføre Enova-støtte til solceller og varmepumper. Solsellepanel har stort potensiale i Norge.
25 år gamle solceller produsere fortsatt 85% opprinnelig produksjon. Om solceller fortsatt produserer strøm etter 60 år, gjenstår å se.