Sammenligner MDG og Rødt:

Sist oppdatert 08.07.25

Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Rødt er begge partier på venstresiden av norsk politikk, og de deler mange mål når det gjelder miljø og sosial rettferdighet. Imidlertid har de klare ideologiske og politiske forskjeller som former deres prioriteringer og tilnærminger.

 

Her er de viktigste forskjellene:

1. Ideologi og hovedfokus:

  • MDG: Har miljø og natur som sitt overordnede og primære ideologiske fundament. Partiet er bygget på grønn ideologi og de tre solidaritetsprinsippene: solidaritet med andre mennesker, framtidige generasjoner, og dyr og natur. De definerer seg som blokkuavhengige, selv om de ofte samarbeider med venstresiden. Deres syn er at økonomien må underordnes økologiske prinsipper.
  • Rødt: Er et sosialistisk parti med en klar ideologi om å avskaffe kapitalismen og erstatte den med et mer rettferdig system der hensynet til mennesker og miljø står foran profitt. Deres hovedfokus er kampen mot «Forskjells-Norge» og for økonomisk rettferdighet. Miljøpolitikken er en viktig del av deres plattform, men den ses i lys av den overordnede kampen mot ulikhet og for sosialisme.

2. Klima- og miljøpolitikk:

  • MDG: Er de mest radikale på klimafronten og har som mål å kutte 80 % av klimagassutslippene innen 2030. De er det eneste partiet som stiller et ufravikelig krav om å avslutte oljeletingen og ønsker en sluttdato for olje- og gassvirksomheten for å sikre en kontrollert utfasing. De er positive til sjøkabler for krafteksport for å bidra til grønt skifte i Europa, og ønsker omfattende tiltak for å redusere biltrafikk i byene, inkludert nullutslippssoner. De er for vindkraft på land og havvind.
  • Rødt: Vil kutte 70 % av utslippene innen 2030, og er også for en snarlig slutt på oljealderen, men vil ikke sette en sluttdato for oljevirksomheten. De er mot sjøkabler for krafteksport og ønsker å beholde mer av kraften i Norge. Rødt er også mot vindkraft på land og har en konkret plan for å skaffe nok kraft uten vindkraft, og er i motsetning til MDG også kritisk til havvindutbygging hvis det går på bekostning av naturverdier og marine næringer. De er skeptiske til nullutslippssoner i byer, da de mener det kan være usosialt, og foreslår heller soner kun for kollektivtrafikk og nyttetrafikk.

3. Økonomisk politikk og fordeling:

  • MDG: Ønsker omfordeling gjennom skatt og er for en sterkere statlig styring for å oppnå miljømål. De er skeptiske til økonomisk vekst for vekstens egen skyld og vil heller prioritere livskvalitet og kortere arbeidstid. De er for forsøk med garantert minsteinntekt. MDG er for markedsøkonomi, men mener den må underordnes økologiske prinsipper.
  • Rødt: Har et mye sterkere fokus på omfordeling og kampen mot Forskjells-Norge. De ønsker å øke skattene for de rikeste (f.eks. på aksjeutbytte), er for profittfri velferd (dvs. ingen kommersielle aktører i barnehager, sykehjem etc.), og vil ha gratis tannhelse. Rødt er også for å øke fagforeningsfradraget betydelig. Deres økonomiske politikk er dypt forankret i en systemkritikk av kapitalismen.

4. Sosialpolitikk:

  • MDG: Legger stor vekt på sosialt engasjement, særlig bekjempelse av fattigdom og ulikhet, og vil øke sosialhjelpssatsene og barnetrygden. De er for rusreform og desentralisert behandling av rusavhengige. De er positive til å skjerme skolebarn fra skjermer i de laveste klassetrinnene.
  • Rødt: Har et svært omfattende sosialpolitisk program med fokus på likhet og rettferdighet for alle. De vil ha gratis tannhelse, ønsker å fjerne lekser i skolen (fordi det skaper forskjeller), er mot privatskoler og vil kommunalisere flere tjenester. Rødt kjemper for trygghet og rettigheter for vanlige lønnsarbeidere.

5. Internasjonalt samarbeid og EU/EØS:

  • MDG: Er positive til EU-medlemskap og ønsker å bevare EØS-avtalen, som de ser som viktig for grønn industri og norske arbeidsplasser. De prioriterer bistand og internasjonal solidaritet høyt.
  • Rødt: Er klart mot EU-medlemskap og ønsker å erstatte EØS-avtalen med en ordinær handelsavtale. De legger stor vekt på internasjonal solidaritet og folkestyre, og er mot krig og undertrykking.

Oppsummering:

Mens MDG er et parti hvor miljø og økologi er det sentrale og definerende elementet i all politikk, er Rødt et kommunistisk/sosialistisk parti som ser kampen mot ulikhet og for sosial rettferdighet som sin viktigste oppgave, med miljøpolitikk som en integrert del av dette. MDG er mer pragmatiske i sin tilnærming til økonomisk system (de er for markedsøkonomi men underlagt økologiske prinsipper), og mer åpne for internasjonalt samarbeid som EØS, mens Rødt er mer systemkritiske, nasjonalt orienterte i energispørsmål, og har en klar anti-kapitalistisk agenda.

Følgende bilde ble generert av AI ved Gemini, ved å spørre om et bilde som viser forskjellen på MDG og Rødt(som får skrivefeil i navnet…?).

 

Previous Article
Next Article