Sammenligning av partiene MDG og Venstre:
Sist oppdatert 08.07.25
Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Venstre er begge partier med et sterkt miljøengasjement i norsk politikk, men de skiller seg betydelig i sin overordnede ideologi, tilnærming til miljøpolitikk, økonomisk politikk og sosialpolitikk.
Her er de viktigste forskjellene:
1. Ideologi og hovedfokus:
- MDG: Har miljø og natur som sitt absolutte hovedfokus og ideologiske kjerne. De ser alle andre politikkområder i lys av miljøutfordringene og definerer seg som blokkuavhengige, selv om de i praksis ofte samarbeider med partier på venstresiden. Deres tre solidaritetsprinsipper er solidaritet med andre mennesker, framtidige generasjoner, og dyr og natur. MDG er et «rendyrket» miljøparti.
- Venstre: Er et liberalt parti som kombinerer frihet for enkeltmennesket med et sterkt miljøengasjement. De er positive til en åpen økonomi og globalisering, og ser ofte på markedsløsninger og innovasjon som viktige verktøy for å løse miljøutfordringer. Venstre plasserer seg tradisjonelt i sentrum/til høyre for sentrum i norsk politikk og har samarbeidet med borgerlige partier.
2. Miljø- og klimapolitikk (tilnærming og ambisjonsnivå):
- MDG: Er de mest radikale og ambisiøse på klimafronten. De har som mål å kutte 80 % av klimagassutslippene innen 2030 og ønsker en rask og kontrollert utfasing av norsk olje- og gassvirksomhet med en sluttdato. De foreslår ofte omfattende endringer i samfunnet for å oppnå sine miljømål, som nasjonalt reisekort, utfasing av fossile biler, erstatning av cruisetrafikk med byliv, og sterkere vern av natur.
- Venstre: Er også ambisiøse på klimafronten og ønsker å kutte utslipp, men har en mer pragmatisk tilnærming. De vil ikke sette en sluttdato for oljevirksomheten og er mer åpne for at teknologiske fremskritt og grønn innovasjon i næringslivet skal løse utfordringene. De har historisk prioritert vekst og konkurransekraft samtidig med miljømål, og er for eksempel mer positive til cruisekaiene og enkelte motorveiprosjekter.
3. Økonomisk politikk:
- MDG: Har en økonomisk politikk som ligger langt ute på venstrefløyen, med fokus på omfordeling og en sterkere statlig styring. De er skeptiske til økonomisk vekst for vekstens egen skyld og ønsker å reversere forbrukersamfunnet. De vil øke sosialhjelpssatser, barnetrygd og bostøtte, og er for en omfordeling gjennom skatt fremfor reduserte miljøavgifter. De er positive til internasjonalt samarbeid og EØS-avtalen for å fremme grønn industri.
- Venstre: Har en liberal økonomisk politikk som vektlegger enkeltmenneskets frihet og næringslivets rolle. De er positive til digitalisering, en åpen økonomi og globalisering. De ønsker å unngå sosial dumping og svart arbeid, men har generelt et mindre fokus på omfordeling gjennom skatt sammenlignet med MDG. De ønsker å sikre norske interesser gjennom tettere samarbeid med Europa og verden.
4. Sosialpolitikk:
- MDG: Har et sterkt sosialt engasjement, særlig når det gjelder å bekjempe fattigdom og ulikhet. De vil fjerne meningsløse krav i NAV, øke sosialhjelpssatsene og barnetrygden. De er også for å gi kommunene frihet til å innføre lokale rusreformer og ønsker å skjerme skolebarn fra skjermer i de laveste klassetrinnene. De prioriterer bistand og internasjonal solidaritet.
- Venstre: Legger vekt på å sikre at alle har like muligheter og en rettferdig politikk for mennesker på flukt. De vil sikre grundig og rask behandling av asylsøknader, og at barns rettigheter veier tyngst. De har et generelt liberalt syn på sosiale spørsmål, men med et noe annet fokus og prioriteringer enn MDG.
5. Samarbeid og politisk plassering:
- MDG: Definerer seg som blokkuavhengige, men samarbeider i praksis ofte med partier på venstresiden (som SV og Rødt) og sier de aldri vil samarbeide med Fremskrittspartiet.
- Venstre: Plasserer seg tradisjonelt i sentrum/til høyre i politikken og har samarbeidet med borgerlige partier som Høyre og Kristelig Folkeparti, og avviser ikke samarbeid med Fremskrittspartiet eller Industri- og næringspartiet (INP).
Oppsummert kan man si at MDG er et parti hvor miljøet er det overordnede prinsippet som styrer all politikk, ofte med en venstreorientert tilnærming til økonomi og sosiale spørsmål. Venstre er et liberalt parti som integrerer et sterkt miljøengasjement med troen på enkeltmenneskets frihet, markedsøkonomien og internasjonalt samarbeid, og plasserer seg mer mot sentrum/høyre i politikken.
