MDG vs Ap:

Sist oppdatert: 10.07.25

Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Arbeiderpartiet (Ap) er to store partier i norsk politikk, og selv om de begge erkjenner klimaendringene, har de betydelige forskjeller i sin tilnærming og sine prioriteringer.

Her er de største forskjellene:

1. Klima- og miljøpolitikk (ambisjonsnivå og strategi):

  • MDG: Klima og miljø er deres altoverskyggende hovedsak. De ønsker radikale og raske kutt i klimagassutslipp, med et mål om 80% kutt innen 2030 (sammenlignet med 1990) og netto nullutslipp innen 2045. En sentral del av deres politikk er en trygg og planlagt utfasing av norsk olje- og gassproduksjon innen 2035. De vil styrke vernet av natur og er imot nedbygging av nærnatur og matjord til fordel for motorveiprosjekter. De argumenterer for et høyt tempo i omstillingen for å «gå fra ord til handling».
  • Arbeiderpartiet: Ap anerkjenner klimaendringene og ønsker å kutte utslipp, men deres ambisjonsnivå er lavere enn MDGs (f.eks. enighet om 55% kutt i budsjettforhandlinger). De er for videreføring av olje- og gassindustrien, og ønsker å utvikle den med fokus på teknologiutvikling og utslippskutt, snarere enn en utfasing. Ap vektlegger ofte «rettferdig omstilling» som ikke går ut over arbeidsplasser, spesielt i industrien. De er mer positive til store infrastrukturprosjekter som veier, selv om de også støtter kollektivtransport.

2. Næringspolitikk og energi:

  • MDG: Vil flytte skattefordeler og investeringer fra olje- og gassindustrien til fornybare og grønne næringer som havvind, grønn skipsfart og klimateknologi. De ser på utfasingen av olje som en mulighet for å bygge nye, fremtidsrettede næringer.
  • Arbeiderpartiet: Ønsker å utvikle olje- og gassindustrien og ser den som viktig for norsk økonomi og energisikkerhet. De er for leting etter mer olje og gass. Ap har også ambisjoner for grønn industriutvikling, men de ser det ofte i tillegg til, snarere enn i stedet for, tradisjonell petroleumsindustri. De er opptatt av industriarbeidsplasser og å sikre konkurransekraften til norsk næringsliv.

3. Transportpolitikk:

  • MDG: Vil prioritere kollektivtransport, sykkel og gange massivt. De foreslår et nasjonalt reisekort til en lav fastpris for å jevne ut sosiale forskjeller og kutte utslipp. De er imot flere store motorveiprosjekter som bygger ned natur, og vil heller bruke penger på vedlikehold og utbygging av jernbane. De har foreslått nullutslippssoner i byer.
  • Arbeiderpartiet: Støtter utbygging av kollektivtransport, men er også for videre veibygging. De har stemt mot forslaget om et nasjonalt reisekort. De er mer åpne for at cruiseturisme skal fortsette i byer, og ønsker kun nullutslippssoner for næringskjøretøy, ikke privatbiler.

4. Sosialpolitikk og velferd:

  • MDG: Vil fjerne meningsløse krav i NAV og øke sosialhjelpssatsene, barnetrygden og bostøtten for å bekjempe fattigdom. De vil også gi kommunene frihet til å innføre lokale rusreformer.
  • Arbeiderpartiet: Vektlegger «arbeidslinja», som innebærer at det alltid skal lønne seg å jobbe. De er mer restriktive når det gjelder å fjerne byråkrati i NAV og økning av sosiale ytelser. Ap var også imot den nasjonale rusreformen og nekter kommunene å gjennomføre lokale reformer.

5. Forhold til blokkene og ideologi:

  • MDG: Definerer seg som blokkuavhengige, men har en uttalt strategi om å forhandle med Arbeiderpartiet først etter et valg, og søker ofte samarbeid med venstresiden i klima- og miljøspørsmål. Deres ideologi er økologisk.
  • Arbeiderpartiet: Er et sosialdemokratisk parti som vektlegger fellesskap, likhet, rettferdighet og solidaritet. De er en del av den rødgrønne blokken og har historisk vært det største partiet på venstresiden.

Samlet sett kan man si at MDG er et utpreget miljøparti som ønsker en rask og grunnleggende samfunnsendring drevet av klimahensyn, mens Arbeiderpartiet er et tradisjonelt arbeiderparti som prioriterer arbeid og økonomisk sikkerhet for folk flest, med en mer gradvis tilnærming til klimapolitikken.

Previous Article