… andre klimabøker: Underholdning

                                                                                                                      Sist oppdatert: 31.07.24

Eg takker dere for å sende in forslag til bøker som bør med på listen over klima-bøker. En del av bøkene passer bedre i egen liste over demokratiske prosesser, og noen bøker passer mer som underholdningsøker som eg har samlet i følgende liste:

1. La skogen leve!, av Nora Dåsnes

.

2. 20 greier du bør vite om miljøvern, av Jenny Jordahl og Ole Mathismoen
I 2022 er miljøvern kanskje det viktigste du kan lære. Gjenbruk er viktig, og i denne boka er det gjenbrukte tegne- seriestriper som gjelder. Fra bestselgeren Grønne greier og oppfølgeren Ville greier har vi samlet de beste stripene om nettopp miljøvern, og satt dem sammen med nyttig og viktig informasjon. Vinn diskusjonene rundt middagsbordet. Lær deg å ta kloke og riktige valg. Hygg deg med flotte og morsomme tegneseriestriper.

.

.

.

3. Universalkraft av Rolf-Henrik Sundbye, Utgitt 18.11.22, for barn i alder 12 til 16 år,
En kyklopisk asteroide kommer farende gjennom Melkeveien og vil treffe jorda om 733 dager! Menneskene og planeten de bor på sliter allerede med betydelige utfordringer som klimakrise, naturkrise og store forskjeller mellom fattig og rik. Kan asteroiden faktisk være det menneskene trenger for å samarbeide og skape enorme mengder inspirasjon?

Acurcio er fra dypet av Amazonas regnskoger. Lin bor ved en søppelfylling i Manila. Aalim er korallrevdykker i Øst-Afrika. De blir gjennom universets underfundige spill dratt med i dette storslagne eventyret. På veien må de overkomme utfordringer de aldri i sitt liv kunne ha forestilt seg.

På bunnen av Atlanterhavet lokaliseres 50 meter høye hydrotermiske skorsteiner hvor det pipler ut livskraftige mineraler, i regnskogen oppdages det glødende ildfluer som bærer på hittil ukjente egenskaper og i Gobiørkenen bygges en konstruksjon med verdens mest avanserte teknologi.
Kan alt dette settes i sammenheng for å redde jorda? Og klarer de tre å få hele planeten med seg på dette vanvittige vågestykket?

… Hvis ikke vil total utslettelse være et faktum!

.

4.  Selv om alt går til grunne, av Jens Liljestrand, utgitt 2022

Den svenske forfatteren Jens Liljestrand skriver her om mennesker som må finne sin vei når virkeligheten rakner og undergangen er blitt hverdag.

Det nordlige Sverige står i flammer, og byer og tettsteder evakueres. Familier splittes i kaoset som oppstår. Den planlagte reisen til Thailand virker som en fjern drøm. Klimakrisen blir plutselig reell, en eksistensiell katastrofe som ingen slipper unna. Livet fortsetter likevel på mange måter som før, med tenåringsforelskelser, ekteskapshavarier, identitetskriser og foreldreopprør.

.

5. Anna. En fabel om klodens klima og miljø, Jostein Gaarder, utgitt av Aschehoug 2013

Anna har alltid hatt et intenst fantasiliv. Men i det siste har hun opplevd at mye av det hun drømmer og forestiller seg, er noe som kommer til henne fra en annen virkelighet, eller kanskje fra en annen tid?
Hun drømmer at hun er sitt eget oldebarn, Nova. I år 2082 har Jorden mistet mye av sin fortryllelse. Havet har steget, store økosystemer er ødelagt, og tusener av plante- og dyrearter er borte. Er det noe oldemor og Nova kan gjøre for at verden kan få en ny sjanse?
Oldemor har den gamle Aladdinringen på fingeren. Hva er den røde rubinens hemmelighet? Kan det være den som får alt til å begynne på nytt igjen? Hvordan kan verden gå i loop?

.
.

.

6. Ta vare på miljø & klima – naturen, av Elanor Best

Rens lufta! Ta vare på havet! Bruk mindre! Ha det gøy ute! Klimasaken vekker engasjement hos mange barn. For å beskytte naturen må vi forstå hvilken virkning handlingene våre har på den. Heftet inneholder morsomme aktiviteter, fakta, en miniavis, press-ut-figurer og klistremerker samt inspirerende ideer om hvordan du kan hjelpe naturen fra ditt eget hjem. Hef- tet er også proppfull av ny kunnskap for vitebegjærlige.
.
.
.
.

7. Ta vare på miljø & klimahavet, av Boxshall, Amy, Hefte av 2022
.

.

.

.

.
.
.

8. Grønne greier om natur og miljø og sånt! Forfattere Ole Mathismoen, Jenny Jordahl

I Grønne Greier blir miljøspørsmål presentert på en frisk måte. Boken er en tegneseriebok om klima og miljø. Grønne Greier har siden våren 2016 prydet baksiden av Aftenposten Junior og fått utallige positive tilbakemeldinger. Jenny Jordahl har en unik og humoristisk strek, og Ole Mathismoen har jobbet med klima- og miljøproblemer i Aftenposten i mer enn 30 år. De to er seriefigurer i boken, noe som gir nærhet til leseren når et til dels vanskelig stoff presenteres og forenkles. Alvorlige tema som klima og miljø blir behandlet med et tilgjengelig blikk i denne boken. Barn er sterkt opptatt av plastforurensning, klima og natur som forsvinner. Boken er proppfull av ny kunnskap for vitebegjærlige. Grønne Greier vil være god støttelitteratur for alle aldersgrupper som trenger informasjon til egen nysgjerrighet, eller til oppgaver på skolen. «Grønne greier» er en faktabok og en bruksbok, til nytte, inspirasjon og underholdning.» Anne Cathrine Straume, NRK «De starter forbilledlig med å forklare begreper og faktiske forhold, før de orienterer om hva politikere og samfunnsaktører gjør, hvilke problemer vi står overfor, og hva vi som enkeltpersoner selv kan gjøre for å ta vare på naturen.» Anne Cathrine Straume, NRK «Gladhistorier som at ozonlaget er i ferd med å repareres viser at det ikke bare finnes menneskeskapte klimakriser, men også menneskeskapte redningsaksjoner. Denne boken er nettopp det, en menneskeskapt redningsaksjon.» Anne Cathrine Straume, NRK «Flott at de har klart å finne en form og ei stemme som rommer så mye kunnskap, entusiasme og moralsk alvor og fremdeles gjør det lekent» Bokmorten, Moten Olsen Haugen «En barnebok om miljø som bør inn i enhver bokhylle» TERNINGKAST 5 Maja Troberg Djuve, Dagbladet «Jordahls fargesterke illustrasjoner er livlige, og skaper energi og humor.» Maja Troberg Djuve, Dagbladet «Bokens budskap er positivt, velegnet til å skape håp og engasjement.» Ivan Chetwynd, Besteforeldreaksjonen.no
.

.

.

9. Hva er greia med klima? Forfattere Ole Mathismoen, Jenny Jordahl

Frittstående oppfølger til Grønne greier – om natur og miljø og sånt! Radarparet Ole Mathismoen og Jenny Jordahl gjør bokstavelig talt et dypdykk ned i den pågående klimakrisen, og ser nærmere på hva som er i ferd med å skje, hvorfor det skjer, hva som blir konsekvensene og hva som eventuelt kan gjøres. Det er tungt og komplisert stoff, men det formidles på en smart, morsom og lettfattelig måte, av to mestere i faget. Også denne gangen er forfatterne tegneseriefigurer i boka – i en lenger og helt nyskrevet serie. Ole Mathismoen (f. 1961) er Norges fremste miljøjournalist, med flere bøker om miljøvern bak seg. Boken Klima – hva skjer? (2007) ble nominert til Brageprisen. I 2016 ble han tildelt Bergesenprisen. Mathismoen er oppvokst i Asker, og bor i Oslo. Jenny Jordahl (f.1989) er illustratør, tegneserieskaper, blogger og forfatter. Jordahl er utdannet fra Kunsthøgskolen, og har blant annet gitt ut 60 damer du skulle ha møtt og Kvinner i kamp sammen med Marta Breen. Hun står også bak tegneserien Livet blant dyrene. Jordahl er oppvokst i Ski, og er i dag bosatt i Oslo.

.

.

10. Bienes historie – PocketNorsk (bokmål), 2016,

Blå – PocketNorsk (bokmål), 2018

Przewalskis hest – PocketNorsk (bokmål), 2020, Forfatter: Maja Lunde

Dette er en flott triologi som begynner med Bienes historie, som omtales som følgende:
England, 1852: William ble aldri noen stor biolog. Nå setter han seg fore å bygge en helt ny type bikube, som skal gi både ham og sønnen ære og berømmelse. USA, 2007: Birøkteren George kjemper i motbakke og håper at sønnen skal bli gårdens redning. Men rundt ham rammes gårder av en mystisk biekollaps. Kina, 2098: Tao lever i en verden der biene har forsvunnet og ønsker mer enn noe annet at sønnen skal få andre muligheter enn henne selv. Så skjer noe som endrer hennes liv for alltid. Tre historier veves i hverandre, i en bok om foreldre og barn, om menneskenes sårbarhet og en helt spesiell bikube. Fra anmelderne: «… vakkert og rørende …» Eva Hilde Murvold, Trønderavisa

«… intenst spennende.» Vilde Imeland, Fædrelandsvennen

«… strålende vakker …» Jan Askelund, Stavanger Aftenblad

«… berører og engasjerer …» Arne Hugo Støland, VG

«Storslått fortelling …» Marie L. Kleve, Dagbladet

«Maja Lundes debut er av internasjonalt format. (…) Hennes debutroman vil fenge mange lesere, ikke bare i Norge.» Erika Fatland, Aftenposten

«En ambisiøs og original familieroman om mennesker og bier. (…) En dreven skribent, både i persontegning og dialog. Scenene er imponerende visuelle. Personene er naturlig forankret i sin tid, og sitt miljø.» Janneken Øverland, Klassekampen «… ein medrivande og velskriven roman som elegant vekslar mellom dei ulike tidsplana, (…) rørande historier om familiesamhald og forholdet mellom fedrar og søner.» Oddmund Hagen, Dag og Tid «En svært vellykket roman. Dyktig gjort, fint komponert.» Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen «Maja Lunde satser stort, lander støtt og treffer bredt i sin romandebut. (…) en bok mange vil lese i et jafs eller to, for så å sette seg ned og tenke grundig på livet, verden og framtiden. Det er sjeldent. Og godt gjort.» Annette Orre, littkritikk.no

.

.
.
.

Longyearbyen 2110: Dypt inne i fjellet, langt mot nord, ligger et hvelv fylt av frø fra all verdens hjørner. Tommy vokser opp i Svalbards brutale landskap, med to brødre han vil gjøre alt for og en farmor som er hvelvets frøvokter. Å overleve like sør for Nordpolen krever mye, men det lille samfunnet har funnet sin form, de har for mange år siden kuttet kontakten med andre land, og lever i pakt med naturen.

Så rammes Longyearbyen av en katastrofe. Tommy, brødrene og farmoren er blant de få etterlatte. Seks ensomme mennesker i et øde landskap, i besittelse av en skatt verden trodde var forsvunnet for alltid.

Samtidig, langt borte, lever Tao på minnene over sønnen Wei-Wen, som hun mistet for tolv år siden. Hver dag er lik, hun er nummen og trist. Og hun sulter, som resten av folket, i en skrinn og utarmet natur, hvor mange arter har forsvunnet. Men alt endrer seg den dagen Tao blir bedt om å lede en ekspedisjon mot nord. Målet er Svalbard og frøene.

Med Drømmen om et tre avslutter Maja Lunde et av de store romanverkene i nyere norsk litteratur. Lunde skriver om foreldre og barn, om bånd mellom mennesker og ikke minst kjærligheten vi har til naturen. Fortid, nåtid og fremtid veves sammen, og fortellingene stiller spørsmål som vår samtid strever med å besvare: Hvordan ble mennesket den arten som endret alt? Fortjener vi å være herre over naturen? Og er vi selv en truet art?

«Imponerende klima-finale! Romanen er gjennomarbeidet og velskrevet. Det er en arbeidsmessig og litterær bragd å fullføre kvartetten med en slik finale.» Guri Hjeltnes, VG (Terningkast 6)

.

11. Mengele Zoo – PocketNorsk (bokmål), 2018, Forfatter: Gert Nygårdshaug

Fattiggutten Mino er født i regnskogen. Han er sommerfuglfanger og elsker jungelens mangfold av liv. Samtidig som Mino samler sommerfugler, ser han at jungelen ødelegges av multinasjonale selskaper. En dag rammer katastrofen også hans landsby, og Mino er plutselig i sentrum av de store regnskogenes tragedie. Etter dette forvandles Mino til en fryktet kriger med ustoppelig hevntørst. I spissen for den beryktede sommerfugl-ligaen drar han ut i verden og sprer terror og skrekk. Gert Nygårdshaugs politiske engasjement, frodige fortellerevne og fantasi utgjør en mesterlig kombinasjon i denne stadig like aktuelle romanen. Mengele Zoo er første bok i Mino-serien les også Afrodites basseng, Chimera og Himmelblomsttreet, Zoo europa. Mengele Zoo ble kåret som Norges beste bok gjennom tidene i 2007.

.

 

12. Klima – hva skjer’a, morsomme fakta og gøyale eksperimenter, av Bjørn Gjefsen og Steinar Myhr
Bok beregnet for barn fra 10 år og oppover.
Dette er en lærerik, fascinerende og morsom bok om klimaendringene og miljøvennlige energikilder. Boken inneholder masse morsomme og fengende fakta for barn, og flere gøyale eksperimenter som kan gjøres hjemme på kjøkkenbenken. Boken er gjennomillustrert med foto og tegninger, og passer fint for barn fra 10 år og oppover og er midt i blinken for foreldre som ønsker at barna skal bli miljøbevisste borgere. Klima – hva skjer’a? er også lettlest og egner seg godt til lesetrening for barna.

.

13. Klimaprofitørenen, roman om å rasere natur av Hongset, Hogne

Norsk virkelighet våren 2020 preges av koronapandemien, men også av stadig mer militante konfrontasjoner om vindkraftverkene som bygges rundt om i landet. Urørt natur bygges ned i et tempo som ingen har sett tidligere. Lokalmiljøer kastes ut i konflikter som splitter nabolag og familier, i kampen mot pengesterke vindbaroner. Tonje Østrem er journalist. Som flertallet av norske journalister mener hun at vi må bygge mer vindkraft for å kunne nå klimamålene. Tonje blir involvert i en bilulykke med dødelig utfall. Var det en ulykke? I jakten på sannheten blir hun med på en reise langs kysten. På turen blir hun konfrontert med mennesker og kunnskap som setter hennes holdninger på prøve. Tilfeldighetenes spill vikler henne inn i dramatiske hendelser i et farlig spill om penger, liv og død…

.

 

12. Huset brenner : om en familie og et klima i krise av Malena Ernman, Beata Ernman, Greta Thunberg, og Svante Thunberg, utgitt 2018 ,
Dette er en beskrivelse av tiden før og rundt tiden da Greta startet sin klimakamp. Det er invitasjon til å komme in i familien Thunberg, og gir bedre forståelse for hvor de står og hvordan de tenker.

Greta Thunberg sier «Lytt til forskerene», og eg tenker «Don’t kill the messenger».

.

.

 

13. Klimaendringer, Serie:  466 av Rune F. Hjemås, noveller,  utgitt  2021,

Ute i Nordsjøen sitter en pensjonert plattformarbeider og klamrer seg til boretårnet. En ung fotballspiller får en beskjed som kan endre karrieren og potensielt hele ligaen. Under en familieferie på Rivieraen tar verden fyr. For det unge paret blir ingenting det samme etter at et terrorangrep rammer byen deres. I den lille bygda får enorme vindturbiner mystiske ting til å skje. En overopphetet sommer reiser den eldre kvinnen til USA for å oppsøke stedet hvor mannen hennes ligger nedfrosset mens resten av verden smelter.

I novellene i Klimaendringer møter vi mennesker som på ulike måter opplever at temperaturen forandrer seg brått, både i livene deres og i verden rundt dem. Mennesker som forsøker å bedre klimaet mellom seg mens tilstanden på kloden bare forverrer seg. Problemet føles både tidløst og akutt. Hvordan leve i et stadig mer uforutsigbart klima, på en planet som har all verdens grunner til ikke å ønske oss her?

14.At dere våger, av Tore Andøl, utgitt 2024 som E-bok,

Terror rammer et oljeselskap i Stavanger. Kripos-etterforsker Odin Å sendes for å lede etterforskningen. Sammen med sin makker Ulla Rygg fra PST nøster de opp spor og motiver i og rundt oljehovedstaden og i Oslo-regionen. Etter hvert dannes et bilde av en sak som er drevet av flere av vår tids største tema.

I en tid da klima- og miljøpolitikk dominerer den globale samtalen, dykker den politiske thrilleren At dere våger dypt inn i klimakampens ekstreme motsetninger.

Romanen utforsker hvordan visse perspektiver i debatten blir undertrykt eller marginalisert. Med et kritisk blikk på både forfeilet aktivisme og de etablerte maktstrukturene som former klimapolitikken, utfordrer romanen leseren til å tenke nytt om hvordan vi diskuterer og håndterer klimaendringer og den tilhørende energiomstillingen.

Referansen til Greta Thunbergs berømte .How dare you-tale i tittelen posisjonerer At dere våger i hjertet av den globale diskursen. Romanen utforsker kompleksiteten i klimakampen gjennom et flerdimensjonalt narrativ som både er spennende og tankevekkende.

Våg å legge ut på en reise som vil forandre din forståelse av klimaaktivisme og politisk debatt!

Tore Andøl, født i 1972, er oppvokst i Sør-Trøndelag og utdannet siv.øk. ved NHH. Han har snart 30 års erfaring fra oljebransjen, og har i senere år også i økende grad arbeidet med lavkarbon- og fornybare løsninger. Dette er hans første bok.

Previous Article
Next Article