Kunnskap om Klima (og fordeling av ressursene)?

Aviser formidler forskningsresultater som sier at vi mennesker påvirker klimaet, med påfølgende diskusjoner i kommentarfelt og sosiale medier. Kommentarer som ofte gir inntrykk av å være mer følelses- en faktaorientert. Klimapsykolog Per Espen Stoknes forklarer hvorfor følelser tar over: Ses via følgende link

Fremfor nettsider og youtube-snutter av tvilsomt opphav, foretrekker eg bøker hvor forfatter har måttet ta seg flid til å sette seg grundig in i faget, og sette opp boken på en oversiktlig og forståelig måte, med kildehenvisninger. De fleste bøker blir også grundig evaluert av kritikere gjennom aviser.

Uten utdanning eller arbeidserfaring innen tema Klima, har eg likefullt tatt meg frihet til å gi en kort evaluering av bøkene eg har lest. Send meg gjerne tips om bøker du har lest og anbefaler til post(a)favoritt.no, så vil eg fortløpende oppdatere siden:

 

Verden på vippepunktet hvor ille kan det bli? av Dag O. Hessen, Poeng 10 av 10
Dette er første boka til å motta to Bragepriser.
En saklig og god bok, om et ellers så komplisert og betent tema. Dette er en god bok å starte med. for innføring i temaet Klima.

 

Hvorfor forbanne mørket, om du kan tenne et lys og lese en bok? 

 

 

 

 


Klima antiklimaks av Kent Andersen: Poeng: 3 av 10 
Hele boken bygger på formeningen om at mennesker ikke påvirker klimaet, noe som de fleste seriøse forskere er uenige med.

Etter å ha fulgt tema: Klima i sosiale medier, så kjenner eg igjen de fleste argumenter, men eg gir
*) en stjerne for å ha samlet alle argumentene i en bok og
*) en stjerne for at det sparkes i alle retninger,
*) og fra side 171 i boken, kommer han in på vindmølleindustrien hvor Siv Jensen i Frp, er søster til Nina Jensen, tidligere generalsekretær i WWF Verdens naturfond, nå leder av forsknings- og ekspedisjonsskipet REV Ocean og bror Tom Jensen som er en av de største eierne innenfor vindmølle-industrien i Norge. Det må være lov til å følge så nære bånd med litt skepsis: https://www.aftenbladet.no/magasin/i/…

Selv om Kent Andersen selger sitt budskap som en bruktbilselger selger biler,… så er det likevel verdt å supplere kunnskapen med litt annerledestenkende.

Det er vanskelig å få en mann til å forstå noe når lønnen hans avhenger av at han ikke forstår det. Sitat av Upton Sinclair

 

Termostat: Hvordan klimaet former oss, forandrer samfunnet og forvandler fremtiden av Andrew P. Kroglund, Poeng 9 av 10,
Klimaendringer skapte oss.
De kan ødelegge oss.
Men de kan også være veien inn til et nytt og bedre liv.

Dette er en fyldig og god bok, som tar for seg temaet Klima, og har mange sidehistorier av personer som er engasjert. I begynnelsen er det en del som folk kjenner til fra før av, mens slutten av boken blir bedre. Fra side side 437 omtales Klimabelønning og New Green Deal.

 

 

Den store klimaguiden av Thomas Horne, Poeng 9 av 10, 
Boka som hjelper deg å regne ut klimaavtrykket av hverdagen din – og viser deg hvilke valg som virkelig nytter.

Er det egentlig klimavennlig med elbil? Hvor ille er den flyturen til New York i den store sammenhengen? Og hva er klimaeffekten av å vente et år med å kjøpe ny mobil? Nå trenger du ikke å lure lenger: Den store klimaguiden har svaret. Med massevis av informasjon, instruktive og lettfattelige illustrasjoner og svar på nesten tusen små og store klimaregnestykker, gir denne boka deg all kunnskapen du trenger for å ta gode klimavalg.

Ingen kan redde klimaet alene: Skal vi løse klimakrisen, kreves kollektive tiltak og strukturelle endringer. Men alle kan gjøre en forskjell. Alle som ønsker å leve mer klimavennlig, sender viktige signaler til politikere, næringsliv og omgivelsene rundt seg. Likevel er det lett å bli forvirret i møte med stadig nye råd og tips i forskjellige retninger. Hva er det som egentlig nytter? Det gir Den store klimaguiden svar på.

I boka har forfatter Thomas Horne samlet oppdatert informasjon om hvordan livene våre påvirker klimaet, enten vi snakker om bolig og hytte, transport og feriereiser, eller klær og kosthold. Gjennom tekst, tabeller og illustrasjoner får du hjelp til å forstå effekten av de forskjellige hverdagsvalgene dine. Du vil kunne regne på eget klimaavtrykk og sammenlikne ulike tiltak og grep. Og du vil få massevis av klimasmarte tips og viktig informasjon underveis. Den store klimaguiden er en bok mange har ventet på: En nyttig og lærerik veiviser til en mer klimavennlig hverdag.

 

 

Grønn vekst – en sunn økonomi for det 21. århundre av Per Espen Stoknes, Poeng 9 av 10
Nå har eg lest ferdig boka «Grønn vekst». Den starter litt faglig og tørt, om økonomi og grafer. Men det er nødvendig, for å skape troverdighet.

Boken blir bare bedre og bedre frem til en mer optimistisk slutt. Selv om #Klimabelønning ikke er beskrevet over mange sider, tør eg påstå at den er en del av fundamentet og løsningene som henger sammen i hverandre, og således hele boken.

Anbefales, og i god sirkulær økonomis ånd, låner eg den videre.

 

 

 

The Future We Choose: Surviving the Climate Crisis av Christiana Figueres og Tom Rivett-Carnac Poeng 9 av 10
Som alle andre bøker som omhandler klimaet, starter også denne boken med noen bekymringsmeldinger som ender i konklusjonen om at vi bør endre vårt forbruk. De fleste av oss er allerede klar over de negative sidene, og heldigvis utgjør 2/3 deler av boken, forslag til løsninger. En flott bok som fokuserer på muligheter og ikke for mye på negative sider.

 

 

 

 

21 Lessons for the 21st Century av Yuval Noah Harari, Poeng 9 av 10

Eg vil først starte med å anbefale boka Sapiens: A Brief History of Humankind av samme forfatter. Denne boken og Guns, Germs, and Steel: The Fates of Human Societies av Jared Diamond gir oss en god innføring i hvorfor og hvordan mennesker klarte å ta kontroll over naturen.

21 Lessons for 21st Century forteller i det store bildet, om hvor vi står og ulike veier vi kan velge for fremtiden. Boken fyller ut gapet mellom boken Sapiens, som forteller om fortiden, og boken Homo Deus, som forsøker å beskrive fremtiden. I denne boken ser Harari på hvor vi står teknologisk og politisk, og forsøker forsøker å avmystifisere og foreslår hvordan vi kan bekjempe fake news og folks manglende kunnskap eller manglende tillitt til kunnskap.

 

Det svarte skiftet: vår 30 år lange reise fra lederskap til sinke i klimapolitikken av Eivind Trædal, Poeng 10 av 10, 
Utrolig velskrevet, saklig og informativ bok om et ellers så dystert tema. Dette er boka som forklarer hvordan Norge gikk fra å være et foregangsland på det grønne skiftet på 80-tallet, til å bli en av nasjonene med høyest andel klimafornektere(Sammen med Saudi-Arabia og USA). Kanskje våre barnebarn skal si at det var den viktigste boken bestefar og hans generasjon leste for at de skal få en akseptabel fremtid. La oss bli en del av det grønne skiftet.

Om du ønsker innsikt i norsk klimapolitikk fra 80-tallet og frem til i dag, så anbefales denne boken på det sterkeste.

Vi ville fått en mye enklere og smidigere overgang til fornybart, om vi hadde startet for 30 år siden. Men vi gjorde det ikke,… Hvorfor?

Factfulness: Ten Reasons We’re Wrong About the World – and Why Things Are Better Than You Think av Hans Rosling, Ola Rosling og Anna Rosling Rönnlund. Poeng: 7 av 10.
Ei viktig bok om å forstå og holde seg til fakta. Qanon, kreasjonister og klimadebattens avsporing er fra fakta gjør boken viktig.

 

 

 

 

Klimaopprøret – kunsten å hamle opp med tafatte politikarar, klimafornektande gubbar og andre nettroll som  øydelegg framtida di av Gaute Eiterjord Poeng: 7 av 10,
Dette er en liten og grei bok om klimaopprøret. Boken er skrevet på en lettfattelig måte, slik at det kan være en god start for de som er unge. Men boken ga også meg som er 49 år noen nye tanker.

 

 

 

 

 

Huset brenner : om en familie og et klima i krise av Malena Ernman, Beata Ernman, Greta Thunberg, og Svante Thunberg, Poeng 7 av 10,
Dette er en beskrivelse av tiden før og rundt tiden da Greta startet sin klimakamp. Det er invitasjon til å komme in i familien Thunberg, og gir bedre forståelse for hvor de står og hvordan de tenker.

Greta Thunberg sier «Lytt til forskerene», og eg tenker «Don’t kill the messenger».

 

 

 

 

This Changes Everything: Capitalism vs. The Climate av Naomi Klein, Poeng: 7 av 10
Dette er en omfattende bok om global oppvarming, og forslag til å løse problemet med drastiske tiltak. NB! Boken ble lest og evaluert av meg i 2016.

Etter å ha lest boken, har eg laget min personlige ønskeliste:
a) FN må innføre Klimabelønning for fremme av raskere overgang til fornybart samfunn, samtidig med sosial utjevning og at dette kan danne grunnlaget for en bedre fremtid med Borgerlønn for alle.
b) Den norske regjering må kreve at Oljefondet holder seg vekke fra fracking, oljesand og kullkraft. Dette vil være med på å trekke kapital ut av CO2 produserende industri, og således fremskynde styrkeforholdet og et grønt skifte.
c) Støtte lokaldemokratiet og krav om lokal forankring for næringslivet. Dette for å sikre større grad av lokal tilpasning og ansvar for miljøet. Men naturvern bør også forankres på et høyere nivå.

…. eg er ingen ekspert, men tenker at det er bedre å mene noe og så korrigere senere.

 

 

Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed (Civilizations Rise and Fall #2) av Jared Diamond, Poeng 7 av 10
Denne boken er forfatterens oppfølger til boken Guns, Germs, and Steel: The Fates of Human Societies (som eg absolutt anbefaler alle som liker historie).

Collaps beskriver ulike samfunn i tidligere historie, fra vekst til fall. Vi kan ikke se in i fremtiden, men gjennom fortiden kan vi gjøre kvalifiserte gjetninger om fremtiden.

Hvor står vi i dag, hvor skal vi i fremtiden og hvordan skal vi komme oss dit?

Våre politikkere bør ha som mål å styre mot en bedre fremtid på kort og lang sikt, for oss og resten av skaperverket. Hvordan vi tar ansvar, vil også definere oss og vår fremtid.

Den sjette utryddelsen: En unaturlig historie av Elizabeth Kolbert (Goodreads Author), Poeng: 8 av 10,
I løpet av de siste 500 millioner år har det vært fem masseutryddelser—perioder hvor jordens artsmangfold plutselig og på dramatisk vis ble betraktelig lavere. Forskere over hele verden overvåker nå den sjette utryddelsen, som spås å bli den mest ødeleggende slike hendelsen siden asteroiden som utryddet dinosaurene. Denne gangen er det vi som står for katastrofen.

Med en fortellerstil som samtidig er både ærlig, underholdende og svært velinformert, forteller den prisbelønnede vitenskapsjournalisten Elizabeth Kolbert oss her hvorfor og hvordan mennesker har endret livet på jorden på måter som ingen annen art noensinne har gjort. Hun vever sammen forskning gjort i et titalls fagfelt, beskrivelser av fascinerende arter som allerede er gått tapt, og historien bak utryddelse som begrep. Resultatet er en fengslende beretning om det ubegripelige tapet av mangfold som inntreffer like foran øynene på oss. “Det er nesten for galt å si at man blir glad av å lese en bok om artsutryddelse,” skriver den kjente biologen Dag Hessen i sitt begeistrede forord til den norske utgaven, “men Den sjette utryddelsen er en slik bok—på tross av budskapet.” Kolbert viser at den sjette utryddelsen med all sannsynlighet vil bli menneskehetens mest varige arv, og får oss til å se på verden—og hva det innebærer å være menneske—med nye øyne.

 

Framtidens Norge – på sporet av et grønnere samfunn av Svein Hammer, Poeng: 7 av 10

I rommet mellom Arne Næss, Erik Dammann og mange flere, og med budskap om at vår tids miljøkriser krever at grønne tanker tenkes på nytt, utvikler Svein Hammer en faglig og politisk posisjon for formingen av framtidens norske samfunn.

Der debutboka Fra evig vekst til grønn politikk ble skrevet i faglig balansert tone, preges Framtidens Norge av et mer personlig og engasjert språk. Teksten har politisk kraft, glir tidvis over i det poetiske, og er like fullt solid forankret i sakprosaen.

Vi inviteres inn i et mangfoldig landskap uten entydige konklusjoner. Gjennom lesingen øker vår forståelse av grå-grønne tanker, med tilhørende inspirasjon til å tenke videre – slik at vi med kraft kan delta i debatten om norske veivalg.

Boka bør leses av politisk engasjerte i alle partier og med alle fargenyanser, pluss av alle med samfunnsfaglig engasjement for omstillingen til en grønnere framtid.

Mer info om boken på Svein Hammers blogg: https://sveinhammer.blog/2018/09/24/f… (less)

 

Bærekraftig utvikling, en ide om rettferdighet, Erling HoldenKristin Linnerud , Poeng: 8 av 10

Omtale fra Norli Bokhandel: FNs bærekraftsmål har satt bærekraftig utvikling på dagsorden. Men hva er ideen som målene hviler på? Hvilke verktøy har vi for å omsette målene til handling?

Ideen om bærekraftig utvikling er eldre enn bærekraftsmålene og er tett vevd sammen med ideen om rettferdighet: rettferdighet mellom oss som lever i dag og framtidige generasjoner, mellom oss som bor i den rike delen av verden og de fattige, og mellom mennesker og naturen rundt oss.

I denne boka gir forfatterne et innblikk i ideens historie og teoriene som fyller ideen med innhold. De presenterer fortellinger som viser hvordan bærekraft kan realiseres, og de gir en oversikt over hvilke verktøy som står til rådighet når politikere, bedrifter og individer vil gi sine bidrag til en bærekraftig utvikling.

Skal vi nå bærekraftsmålene, må vi gjennomføre grunnleggende omstillinger av hvordan vi organiserer samfunnene våre og hvordan vi tenker om bærekraft. Her må alle bidra med sine verktøy.

Til slutt minner forfatterne om at bærekraft er noe vi bør strekke oss etter. Det er ingen som tvinger oss – vi kan velge en annen vei, en annen idé. Eller kan vi det?

Erling Holden er professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Kristin Linnerud er professor ved Høgskulen på Vestlandet, og forsker ved CICERO, senter for klimaforskning.

Borgerlønn – Ideen som endrer spillet, ved Ingeborg Eliassen og Sven Egil Omdal
Flott og velskrevet bok om Borgerlønn.
Kunne tenkt meg litt mer om borgerlønn i et miljøperspektiv, da eg tror borgerlønn i kombinasjon med redusert arbeidstid vil gi mindre forbruk og mer tid til å reparere.

Fattige vil ikke bli tvunget in i yrker de ikke ønsker. Kvinner vil ikke måtte gifte seg med en de ikke ønsker.
Fattige vil kunne familieplanlegge istedenfor å få mange barn som pensjon, … som fattige også valgte i Norge for 100 år siden.

 

Eg blir glad for å få flere bokforslag, og dele dem her:
Energi&Klima laget liste med Klimabøker. Eg anbefaler forøvrig å melde deg på epostvarsling med nyheter fra Energi&Klima.

Jakten på den grønne lykken, tanker fra sykkelsetet, av Bjørn Stærk,
Dette er en bok om økologi og lykke. Om å leve gode liv som også gjør verden bedre.

Bjørn Stærk hevder at det er noe umenneskelig ved måten vi lever på. Vi reiser, bor og jobber på måter som skader oss selv og andre. Vi kjøper ting vi ikke vet hvor kommer fra og ikke vet hvor ender opp. Forbruket vårt tærer på naturressurser som ikke kan erstattes, og øde-legger livene til mennesker langt borte.

Med sykkelen som utgangspunkt utforsker han grønne ideer om lykke og ansvar. Hvorfor er gleden ved å sykle forskjellig fra gleden ved å kjøre bil? Hvordan ble byene våre som de er? Hvem sydde klærne dine, og hvor.for er det vanskelig å reparere mobiltelefonen din?

Stærk hevder at nøkkelen til et godt liv er å tenke i en mindre skala, å sette grenser for grådigheten vår, og å ta ansvar for naturen og menneskene vi er avhengig av.

The new climate war: The fight to take back our planet, av Michael E. Mann
Anmeldelse fra Goodreads:
“Doomerism” is one of the strategies Mann claims fossil fuel companies utilize to mitigate the renewable transition.
This instantly made me think of r/collapse which has become —relatively— mainstream as of recent given the shit show unfolding before our very news feeds.

Mann explains how doomerism is a way of preventing renewables progress by planting a feeling of helplessness in the public. It’s just one of the many mechanisms he explains that FF supporters use but Mann definitely makes a lot of good points that I had never considered.

The book did not relieved my hunch for the “impending collapse of society as we know” (fuck’s sake. I have turned into one of those people) but it definitely made me —dare I say it— a little more hopeful? He only touches on climate change among the host of other challenges coming to a future near you and in no way minimizes the horror warming will bring. That being said, there are many compelling arguments made on how policy changes might improve our situation and I’m more than open to a little hopium these days.
If you suspect you’re becoming a doomsayer this may be the driving force to question your beliefs.

Kloden brenner. Hva gjøres? av Heikki Eidsvoll Holmås,
Omtaler:
«Boken er full av gode råd om mulige politiske tiltakt, og den fremhever viktigheten av samarbeid mellom myndigheter og næringsliv» – Arne Øgaard Pengevirke

«Et krafttak for nullutslipsmålet» – Iril Kolle, Ny Tid

«Holmås fremstår som en dyktig pedagog, og dette er intet minus når til dels komplisert stoff skal behandles. Ærlig nok nevnes eksempler på hvor svak hans egen miljøkunnskap var for noen år siden, og gjennom data og annen kunnskap deler han nyervervet innsikt med leserne. Mest snedig kommer dette til uttrykk når han i bokens første bolk «gjør om» kloden til et «klimabadekar» […] En av forfatterens gode metoder i boken er å la sentrale ressurspersoner og politiske motstandere bli intervjuet. Slik supplerer viktige aktører hans egen kunnskap.» – Bjørn Johannessen, Bistandsaktuelt

«Å blande argumenterende sakprosa med intervjuer, slik boka gjør, er jeg i utgangspunktet skeptisk til. Men formen fungerer forbausende godt. Forfatterens tydelige engasjement brytes mot andres synspunkter, også fra politiske motstandere som Vidar Helgesen (H).» -Tom Egil Hverven, Klassekampen

Drivhuseffekten – klimapolitikken som forsvant, av Erik Martiniussen

Denne boka tar deg bak politikernes retorikk. Den tar deg med bak kulissene i fns klimaforhandlinger og gir deg svar på hvor de norske kvotemilliardene havner. Hva er Norges rolle i internasjonal klimapolitikk? Stemmer glansbildet, og fungerer egentlig kvotekjøpene som de skal? Denne boka handler om det som ikke fungerer i norsk klimapolitikk, om hvorfor det ikke fungerer – og om det som faktisk fungerer.

 

Togeventyret, av Bjørn Stærk

Bli med på togeventyr til Barcelona og Istanbul, langs rivieraen, på den transsibirske jernbanen – og til nabobyen din. Etter at lavprisflyene kom, sluttet Bjørn Stærk å dra på ferie med tog. Det gjorde de fleste andre også, med noen få, sære unntak. Snålinger som tar toget til Barcelona og har brukt opp halve ferien innen de kommer til Hamburg. Einstøinger som tar med barna på interrail. Nå er togferien på vei tilbake igjen. Kanskje var det gærningene som hadde rett likevel? Storfornøyde med feriene sine er de iallfall. I denne boka møter du folk som mener at det beste reiseeventyret får du ved å holde deg på bakken. Og det går helt fint å ta med barna og bestemor. For å utforske togferien har Bjørn Stærk reist med kona og sønnen på tog til Skottland, Middelhavet og Alpene. Det ble de fineste feriene familien har hatt. Men hva var det egentlig som var så bra? Med denne boka får du svar – og lyst til å reise mer med tog selv.

Brageprisvinneren er tilbake med fortellingen om løsningene vi kan ta i bruk for å redde jorda fra klimakrisen. Hvilke muligheter har vi til å unngå de mest katastrofale konsekvensene av klimaendringene? Tida begynner å renne ut for å nå målet om å holde den globale oppvarmingen under to grader. Derfor er det viktigere enn noen gang at vi gjør de riktige valgene. Vår tids største problem krever store løsninger, som alle vil kreve mye av oss. Nå gjelder det å holde hodet kaldt og veie konsekvensene mot hverandre. Brageprisvinnende fysiker, Anja Røyne, forteller hvordan vi kan rydde opp i klimarotet vårt ved å fjerne klimagasser fra atmosfæren, eller til og med å lage en global solskjerming for hele planeten. Muligheter som inntil nylig bare fantes som tankeeksperimenter og science fiction er i ferd med å bli realiteter. Hvor realistiske er egentlig disse løsningene, og hva vil de kreve av oss?

Det er det ultimate paradokset: Jo mer fakta vi har om global oppvarming, jo mer bestrides de samme faktaene. Det har ikke vært målt høyere andel av klimagassen CO2 i atmosfæren på mer enn 800 000 år, men likevel polariseres debatten, og lite skjer. Er det slik at mennesker har en hjerne som uunngåelig tenker kortsiktig – og hvordan kan vi kommunisere om klima på en slik måte at vi handler mer langsiktig i hverdag og politikk? I Det vi tenker på når vi prøver å ikke tenke på global oppvarming viser psykolog og økonom Per Espen Stoknes oss fem grunnleggende psykologiske mekanismer som hindrer oss i å handle i klimasaken. Og ikke nok med det: Han gir oss nye strategier for hvordan vi kan snakke om global oppvarming på en måte som skaper positive løsninger og meningsfulle handlinger.

Med talende og relevante eksempler – fra ditt og mitt dagligliv så vel som fra industrien og politikken – viser Stoknes veien mot en ny klimapsykologi, der klimavennlige handlinger ikke er så vanskelige som vi tror.

Hyttebok fra helvete, ved Are Kalvø
Ikke helt Klima og fordeling, men det var et artig boktips som eg tar med likevell: Are Kalvø vaks opp midt i eit postkort på Vestlandet. Likevel har han aldri blitt ein naturens mann. Han flytta til byen og såg seg aldri tilbake. Dette har aldri vore eit problem. Før no. For nokre år sidan begynte Kalvø å miste venner til naturen. Gode venner, som før alltid var med på pub for å prate tull, begynte plutselig å gå i fjellet, legge ut bilde av skispor, og i fullt alvor seie sånt som at det berre er i møte med naturen at du forstår kor liten du er. Ein dag måtte Kalvø innsjå at han ikkje hadde ein einaste facebook-venn som ikkje hadde lagt ut eitt einaste bilde av seg sjølv på eit fjell. For første gong sidan han blei tvinga til slikt på skulen, la Kalvø derfor ut på tur, på ski og til fots, for å finne igjen vennene sine. Og for å finne ut kva i alle dagar det er som skjer. Kva driv dei med på desse hyttene om kvelden? Kva snakkar dei om? Er det rom for å seie til nokon ein møter i fjellet at ein synest natur er oppskrytt? Eller blir det dårlig stemning då? Og kven reiser eigentlig frivillig på ferie til ein plass som heter Myggheim?

«Hyttebok frå helvete» er ei svært morsom og litt sint bok om nordmenns merkelige forhold til naturen.

«Uten tvil den morsomste boken Norges morsomste mann har skrevet.» Aftenposten

Postapokalypse nå! håndbok i overlevelse, av Andreas Kumano-EnsbyAnne Linn Kumano-Ensby
Bok fra 2014 som fortsatt er verdt å lese: Ville du overlevd hvis en katastrofe lammet samfunnet og du måtte klare deg selv? Se for deg at en solstorm slår ut strømnettet, et vulkanutbrudd begraver landet vårt i aske, eller en terrorhandling jevner byen du bor i med jorda. Hvordan finner du trygg mat i forurensede områder? Hvordan holder du deg tørr og varm? Og hvor mange bruksområder har egentlig torvmose? Dersom du knapt nok kjenner til en eneste spiselig plante, sliter med å tenne i peisen, selv med fyrstikker, tørr ved og avispapir, og ikke vet hvor, når eller hvordan du søker tilflukt fra norsk vintervær eller radioaktivt nedfall, vil Postapokalypse nå! gi deg et lite overtak. En «fighting chance». Ferdighetene du lærer vil ikke bare være til nytte når samfunnet, slik vi kjenner det, er utradert. De kan også være til glede og nytte i livet du lever nå. Og kanskje vil en større forståelse og respekt for naturen og utfordringene vi møter ved å takle den, utsette undergangen.
Debatten om klimakvoter og andre viktige klimaspørsmål opptar mange, og preger politikk og medier. I denne boken får leseren solid faglig innsikt i ulike sider ved klimaproblemet. Forsterket drivhuseffekt, troposfærisk ozon, sur nedbør, det globale sirkulasjonsmønsteret og variasjon i solaktivitet, drivhusgasser og havstrømmer er noen av temaene som blir grundig behandlet. Energibruken vår står sentralt i klimaproblemet, og boken omhandler derfor fornybare energikilder og effektiv energibruk. Innholdet i «Klima, energi og miljø» er gradert etter vanskelighet. Dette gjør boken godt egnet både for studenter uten fordypning i naturfag fra videregående skole og for de med tyngre naturfaglig bakgrunn. Boken passer dessuten for videreutdanning og kurs i klima- og miljøproblematikk, og vil være verdifull for enhver som er opptatt av klimaspørsmål.
Jorden for 252 millioner år siden: En planet i krise. Enorme vulkanutbrudd. Dyr og planter som bukker under, et ødelagt ozonlag og et surt og livløst hav. Slik har det vært her. På jorden. Før oss. Men hvordan vet vi det?
Forfatteren av denne boken samler stein, studerer steinene i mikroskop og leter etter noe som kan løse et av de aller største spørsmålene innen vitenskapen i dag: Hvorfor forsvant 90 prosent av livet på jorden den gangen, under den største av alle masseutryddelser? I sin jakt etter svar på store og små spørsmål møter forfatteren akademiske kjendiser og akademiske fiender, uforutsigbare russere, sørafrikanske gårdeiere og en pågående dobbeltgjenger. Fortidens hendelser nøstes opp, millioner av år komprimeres til noe håndgripelig, til noe som kan gi svar på hva som kan skje med en planet som står på terskelen til antropocen, vår egen tidsalder.

Istider i Norge, Landskap formet av istidens breer, av Bjørn G. Andersen

Istider i Norge handler om hvordan istidsbreene formet det norske landskapet, og om forskernes arbeid med å avdekke hendelsesforløpet. Norges fjorder, tinder, skjærgårder og vann er hovedsakelig resultater av breaktiviteten, og istidsavsetningene . kler . landet og utgjør naturgrunnlaget for en betydelig del av menneskelige aktiviteten. Denne gjennomillustrerte boken er skrevet som en innføring i Norges istidshistorie for studenter ved universiteter og høgskoler, men bør også engasjere andre naturinteresserte lesere.

.
.

Climate change is a major topic of concern today, scientifically, socially, and politically. It will undoubtedly continue to be so for the foreseeable future, as predicted changes in global temperatures, rainfall, and sea level take place, and as human society adapts to these changes.

In this remarkable new work, Jan Zalasiewicz and Mark Williams demonstrate how the Earth’s climate has continuously altered over its 4.5 billion-year history. The story can be read from clues preserved in the Earth’s strata – the evidence is abundant, though always incomplete, and also often baffling, puzzling, infuriating, tantalizing, seemingly contradictory. Geologists, though, are becoming ever more ingenious at interrogating this evidence, and the story of the Earth’s climate is now being
reconstructed in ever-greater detail – maybe even providing us with clues to the future of contemporary climate change

A timely and accessible analysis of one of the most crucial and contentious issues facing the world today – the processes and consequences of natural and human induced changes in the structure and function of the climate system.

Integrating the latest scientific developments throughout, the text centres on climate change control, addressing how weather and climate impact on environment and society.

 

Climate Change Science: Causes, Effects and Solutions for Global Warming presents unbiased, state-of-the-art, scientific knowledge on climate change and engineering solutions for mitigation. The book expands on all major prospective solutions for tackling climate change in a complete manner. It comprehensively explains the variety of climate solutions currently available, including the remaining challenges associated with each. Effective, complementary solutions for engineering to combat climate change are discussed and elaborated on. Some of the more high-risk proposals are qualitatively and quantitatively compared and contrasted with low-risk mitigation actions to facilitate the formulation of feasible, environmentally-friendly solutions.

An incredible wealth of scientific data on global warming has been collected in the last few decades. The history of the Earth’s climate has been probed by drilling into polar ice sheets and sediment layers of the oceans’ vast depths, and great advances have been made in computer modelling of our climate. This book provides a concise and accessible overview of what we know about ongoing climate change and its impacts, and what we can do to confront the climate crisis. Using clear and simple graphics in full colour, it lucidly highlights information contained in the Intergovernmental Panel on Climate Change reports, and brings the subject completely up-to-date with current science and policy. The book makes essential scientific information on this critical topic accessible to a broad audience. Obtaining sound information is the first step in preventing a serious, long-lasting degradation of our planet’s climate, helping to ensure our future survival.
This book introduces the reader to all the basic physical building blocks of climate needed to understand the present and past climate of Earth, the climates of Solar System planets, and the climates of extrasolar planets. These building blocks include thermodynamics, infrared radiative transfer, scattering, surface heat transfer and various processes governing the evolution of atmospheric composition. Nearly four hundred problems are supplied to help consolidate the reader’s understanding, and to lead the reader towards original research on planetary climate. This textbook is invaluable for advanced undergraduate or beginning graduate students in atmospheric science, Earth and planetary science, astrobiology, and physics. It also provides a superb reference text for researchers in these subjects, and is very suitable for academic researchers trained in physics or chemistry who wish to rapidly gain enough background to participate in the excitement of the new research opportunities opening in planetary climate.
I C får Karbon nå sin første uautoriserte biografi, og det er gode grunner til det. Karbon er livets sentrale element, og det meste av livsprosessene i oss og omkring oss involverer karbon i eller annen form. C i ren form kan være både blyantens grafitt og diamant. Samtidig er C utgangspunkt også for det meste av det syntetiske som utgjør det moderne liv. Essensen i Dag O Hessens fortelling er likevel karbonets livsløp eller kretsløp, den store balansen mellom fotosyntese og celleånding, mellom det som bygger og det som brenner. C er en førsteelsker blant atomene, ifølge Hessen, og av de mest intense og skjebnesvangre forhold C går inn i er trekanten med to O-er. CO2 er livets og dødens gass, og for å forstå klimaforandringer – i fortid og framtid – må vi også forstå karbonets runddans og hvordan vi påvirker den. Boken C gir oss grunnlaget vi trenger for denne forståelsen. Det er en uformell, kunnskapsrik og personlig engasjert bok fra landets kanskje beste formidler av forskning og vitenskap.
Now in its 4th Edition, this classic text covers the physical principles underlying the behavior of glaciers — terrestrial ice bodies originating as accumulations of snow — including mountain glaciers, small ice caps, ice sheets, and shelves. New material on climate change includes interactions between ice sheets and the ocean and atmosphere, paleoclimate reconstruction using ice cores, Quaternary climate history and the ice ages, and sea level rise. The book also explores topics of interest to geologists and geophysicists, including glacial connections to geomorphology, sedimentation, isostasy, and tectonics. -Completely updated and revised, with 30% new material including climate change -Accessible to students, and an essential guide for researchers -Authored by preeminent glaciologists

The award-winning book is now revised and expanded.

In 2001 an international panel of distinguished climate scientists announced that the world was warming at a rate without precedent during at least the last ten millennia, and that warming was caused by the buildup of greenhouse gases from human activity. The story of how scientists reached that conclusion-by way of unexpected twists and turns-was the story Spencer Weart told in The Discovery of Global Warming. Now he brings his award-winning account up to date, revised throughout to reflect the latest science and with a new conclusion that shows how the scientific consensus caught fire among the general world public, and how a new understanding of the human meaning of climate change spurred individuals and governments to action.

Bøker som kommer:
Mitt klimaregnskap, ved Anja Bakken Riise

 

 

 

 

 

 

2070, alt du lurer på om klimakrisen, og hvordan vi kan komme oss forbi den, av Bjørn H. Samset

 

Previous Article