Matauke, tips til å produsere egen mat

Oppdatert 09.02.24

For dere som bor i Sandnes vil eg tipse om Sandnes Andelsbruk, Varatun Parcellhage og Norsk Permakulturbevegelse Avd. Rogaland.

Her er en avisartikkel om et lokalt initiativ for å plante frukttær og busker på kommunalt område: Elisabeth fikk en idé som kan komme hele Lura til gode. Dette er et eksempel som kan kopieres til andre steder hvor kommunalt område står urørt og forsøplet.

Utklipp fra referat fra Områdeutvalg sentrum(Sandnes) av 28.08.23 Eventuelt:
Lokale initiativ til å ta over ansvar for definert areal tilhørende kommunen:
Denne saken ble behandlet først i møtet, og ble fremmet av Bjarte Slettebø. Det var 9
representanter til stede under behandlingen av saken. Enstemmig vedtatt.

Områdeutvalg Sentrum stiller seg positive til at lokale initiativ, gjennom lag eller forening, søker
kommunen om å ta ansvar for definert areal tilhørende kommunen. Det må i søknad fremkomme
ønsket bruk, tidshorisont, ansvarlige kontaktpersoner, med mer.
Hensikten er å åpne for lokale initiativ som vil lage og vedlikeholde kommunal grunn til
grøntområde, fruktpark, lekeplass, møtebenker, ballbinge, parcellhage, rewilding, med mer.

…………….

Hva er en Markedshage? : I hovedsak bør dyrking etter markedshageprinsippet sees som et system, der næringsstoffer, avling, jordkvalitet, arbeidskraft, kunnskap, markedskanaler og forbrukere henger sammen.

Her vil eg fortløpende oppdatere ei liste med bøker om Matauke. Flere tips kan sendes: BjarteSle@gmail.com.

Boklansering av Jordboka for hagen, 9.mars kl.100 – 16.00,  Sted: Strord,
Her kan du lese Program for dagen.

Vil du at hagen skal vere frodig og frisk, ein stad der blomar kjem kvart år av seg sjølv, der fuglar og insekt finn mat? Nøkkelen ligger under føtene dine. I ei lita skei med mold kan det finnast fleire levande vesen enn det finst menneske på jorda.

I Jordboka for hagen kan du lære om alt som skjer i molda, og om korleis du kan laga god mold, slik naturen sjølv lagar han. Dag Jørund Lønning er rektor ved Høgskulen for grøn utvikling, og har lang erfaring med sin eigen hage.
Han viser deg korleis hagen kan bli regenerativ: Ein stad er alt veks av seg sjølv, upåverka av tørke og regn. Du slepp å kjøpa kunstgjødsel og dyr «mold» som eigentleg er torv, du slepp å køyre vekk hageavfall. Hagen er kobla på det underjordiske nettverket der kanskje så mykje som 95 prosent av alle artar på jorda bor.

.

Beredskapshagen, Slik får du mat ut av plenen, utgitt 2021,

Hva gjør du om Norge blir rammet av en matvarekrise?
Våren 2020 fikk vi en påminnelse om hvor fort en krise kan ramme oss. Heldigvis stoppet ikke matvareforsyningen opp denne gang, men skulle det skje, har du mulighet til å skaffe deg et ekstra spiskammers ved å gjøre om plenen – eller terrassen eller hyttehagen – til en kjøkkenhage.
Beredskapshagen viser deg, steg for steg, hvordan du går frem. Boken tar utgangspunkt i at du har lite dyrkingserfaring og minimalt med hageredskaper, og presenterer enkle og velprøvde dyrkingsteknikker som kan fungere i en krisesituasjon. Den gir også råd om langtidsoppbevaring av mat, og inneholder en dyrkingsveileder.
Forfatterne driver bloggen datsja.no der de skriver om kjøkkenhagen i beredskapsperspektiv.

Matauk med pallekarm – enkle grep til selvforsyning, Av Maria Berg Hestad, av 2023,

Tenk om vi kunne forvandlet de mange grønne hageflekkene i norske nabolag fra plen til kjøkkenhager, dyrke våre egne selvvoksende beredskapslager!

I «Matauk med pallekarm» gir den folkekjære hageeksperten Maria Berg Hestad deg oppskriften på hvordan du kan dyrke mye grønnsaker på liten plass i egen hage. Du får praktiske tips til hvordan du på kort tid kan etablere en fullverdig kjøkkenhage med enkle grep og ved hjelp av pallekarmer, og hvordan du kan få til flere avlinger på en sesong. Tipsene er tilpasset både små og store hageflekker. Du får steg for steg-arbeidsoppgaver for hver uke, grønsaksportretter, tips til samplanting og lagring, topp ti-lister og mye mer.

Boka passer både for deg som vil dyrke dine aller første poteter og gulrøtter og for deg som ønsker å bli mer selvforsynt med egne grønnsaker. Visste du at 12 pallekarmer faktisk kan gi opptil 100 kg mat på én sesong? Og det er lite som smaker bedre enn egenproduserte grønnsaker høstet like utenfor døra.

Norges spiselige planter og bær – vilt, vakkert og velsmakende fra tidlig vår til sen høst, Av Edle Catharina Norman, Sofie Grøntvedt Railo, utgitt 2015

Ta naturopplevelsen og matlagingen ett hakk videre! Naturen er full av planter som kan spises. Gjør som de beste restaurantene, og sank ingredienser og tilbehør rett fra naturen. I denne boka gir noen av Norges mest erfarne sankere deg en oversikt over de beste spiselige plantene. Vakre bilder og tydelige omtaler hjelper deg med å finne riktig plante. Du finner også informasjon om hvordan du kan holde plantene friske lenge, hvor du har lov til å plukke og hvordan du kan unngå giftige planter. Ikke minst finner du grunnoppskrifter på supper, pesto og mye mer, og en rekke tips om hvordan plantene kan brukes. Du kan spise mange flere planter enn du tror. Sunt, godt, vakkert, kortreist, økologisk og helt gratis!

Previous Article
Next Article