… andre klimabøker: Demokratiske prosesser

                                                                                                           Sist oppdatert: 05.11.24

Eg takker dere for å sende in forslag til bøker som bør med på listen over klima-bøker. En del av bøkene passer bedre i egen underholdningsliste, og noen handler mer om demokratiske prosesser, som eg har samlet i følgende liste:

.

De flinkeste slutter – en diplomats beretning om systemparadokset, av André Mundal, 2024,
Er det norske samfunn sakte, men sikkert på vei mot å briste?
Hva har i så fall dette med ditt talent å gjøre?

«De flinkeste slutter» er en bok fra innsiden av Norges utenrikstjeneste, som utforsker forholdet mellom mennesker, samfunnssystem og resultater. Forfatteren tar for seg hvordan deler av Norges offentlige sektor har skapt et internt systemparadoks, der arbeidsplasser som er avhengig av mennesker, verken klarer å se dem, tilpasse seg dem eller bruke deres talent.

Med det resultat at de «Flinkeste slutter».

Boken veksler mellom personlige historier og skarp analyse, og gi er unikt innblikk i det å være et lite menneske i et stort system. Med et dyptgående blikk kastes det lys over en rekke fenomen som endrer Norge i stadig raskere tempo. Som «Den store oppsigelsen», «Kampen om talent» og de akselererende effektene av kapitalisme.

André Mundal har vært offiser, diplomat og konsulent. Han har tjenestegjort som offiser i Kosovo, og som norsk diplomat i Afghanistan, Brasil og USA, og hadde nære forbindelser til Det hvite hus da Donald Trump inntok Det ovale kontor. Etter 24 år i offentlig sektor sluttet han, fordi «det kostet for mye å oppnå for lite», i et system av uløste problemer og intern fornektelse av realitetene.

«De flinkeste slutter» tilbyr en usedvanlig ærlig analyse og sender et klart varsku om de alvorlige konsekvensene hvis ikke kursen endres i norsk politikk og i offentlig sektor.

.

1. Tukthuslovene – sivil ulydighet og trusselen mot rettsstaten, av Hans Petter Graver, utgitt 2024

I 1927 vedtok Stortinget et knippe lover som endret spillereglene i arbeidslivet, og som gjorde rettsapparatet til et redskap for den ene samfunnsklassen i kampen mot den andre. Dermed fravek lovgiveren det klassiske rettsstatsidealet om likhet for loven og rettens autonomi. Den nye lovgivningen ble kalt tukthuslovene.

Aksjonen mot lovene i 1928 var norgeshistoriens største sivile ulydighetsaksjon. Den fremkalte en lovløshet som ikke er overgått verken før eller siden. Aksjonen samlet stortingsrepresentanter, kommunepolitikere, lærere, forfattere, kunstnere, arbeidere og funksjonærer. Noen var respekterte samfunnsborgere, de fleste helt alminnelige, lovlydige folk. Politiet raidet avisredaksjoner, fengslet redaktører og bøtela hundrevis av personer.

Graver forteller historien om tukthuslovene, hvordan de ble til, hvordan de ble mottatt og møtte motstand, og hvordan de ble nedkjempet. Lovene og striden om dem truet selve rettsstaten, og det kom beskyldninger om at domstolene var politiserte. Graver ser en parallell i dagens politisering av rettsapparatet, både i land der populistiske krefter søker kontroll over domstolene, og her hjemme hvor et høyere konfliktnivå, som rundt klimakrisen og pandemien, utfordrer rettsstaten.

.

2. Lovbrudd, skyld og straff (E-bok), av Steinar Fredriksen, utgitt 2016

Boken er først og fremst ment å skulle dekke Politihøgskolens pensum i alminnelig strafferett, og det kreves ingen forkunnskaper om strafferett for å ha nytte av fremstillingen.

Boken vil være relevant også for jusstudenter, polititjenestepersoner som trenger å oppdatere sine kunnskaper i alminnelig strafferett, og andre som ønsker en oversikt over strafferett i forbindelse med arbeid eller studier.

.

3. Fra lov til rett (E-bok) av Synne Sæther Mæhle, Ragna Aarli, utgitt 2022,

Boken forklarer grunntrekk ved rettsstaten, rettsregler, hvorfor vi trenger slike regler og hvordan lov og rett blir til. Fremstillingen gir en grunnleggende innføring i juridisk metode, og begreper som rettskilder, rettskildeprinsipper og rettsanvendelse blir forklart og satt i sammenheng. Forfatterne viser at metoden er et svar på rettens grunnleggende utfordringer i samfunnet. En av disse utfordringene er internasjonalisering av retten. Forfatterne løfter frem samspillet mellom nasjonal og internasjonal rett, inkludert EØS-rett, og forklarer blant annet hvilken betydning avgjørelser i EU-domstolen og Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) har for norsk rett.

Boken gir en innføring i juridisk tenkemåte for jusstudenter, men bidrar også med nye perspektiver til diskusjonen om rettens rolle i samfunnet, som kan være av interesse for andre.

.

4. Det biologiske mennesket – individer og samfunn i lys av evolusjon, Av Terje Bongard, Eivin Røskaft, Frode Hellum, utgitt 2010,

Hvorfor er vi sjalu? Hvorfor ofrer vi livet for egne barn, men ikke for naboens? Hvorfor er vi selvgode? Og hvorfor er vi samtidig medfølende og rause? Og hvorfor holder vi hagen i perfekt stand, men ødelegger klodens miljø? I denne boka får du en grensesprengende forklaring på hvorfor menneskene er som vi er. Hver gang vi føler eller handler, brukes en hjerne som har tre milliarder års evolusjonshistorie. Vi leker, spiller musikk, forelsker oss, kjøper burgere, ser på TV, griner, drikker, har sex og shopper – uten å være klar over at de følelsene som driver livet vårt, er arvet fra de få som var dyktige og heldige nok til å bli våre forfedre. Som resultater av evolusjonen framheves ofte egenskaper som selvgodhet, kyniske makevalgstrategier, fremmedfrykt og konkurransementalitet. Men, vi har jo også positive medfødte følelser, som raushet, samarbeidsevne og empati – følelser som blomstrer gjennom kontakt med familien, de nære vennene og kollegene. Menneskets hjerne er tilpasset et lite gruppesamfunn: inngruppa. Boka avsluttes derfor med en idé til hvordan inngruppefølelser kan bygge ekte demokrati, gjøre samfunn bærekraftige og dermed bidra til en bedre politikk.

.

5. Demokratiets langsomme død – den nye intoleransen, Av Janne Haaland Matlary, utgitt 2023

Vi tar demokratiet for gitt. Det bør vi ikke gjøre. I stigende grad er styreformen under angrep fra Vestens egne eliter, som tvinger gjennom upopulære politiske løsninger på bekostning av folkeviljen. Med sin unike erfaringsbakgrunn fra norsk og internasjonal politikk, har professor i statsvitenskap Janne Haaland Matlary spesielle forutsetninger på å forklare et av vår tids aller viktigste politiske spørsmål: Polariseringen mellom folk og elite. Med eksempler fra både Norge og utlandet viser hun hvordan sunn uenighet ødelegges av offermentalitet og moralisme. Vestlige politikere har fjernet seg fra velgerne i spørsmål som innvandring, familiepolitikk og overnasjonale løsninger uten demokratisk forankring. Denne boken er skrevet av en bekymret europeer, som kjenner kontinentet bedre enn de aller fleste. Matlarys løsning er å vende tilbake til klassiske dyder som mot, frihet og demokrati. For det er folket som skal styre seg selv, ikke internasjonale eliter eller organisasjoner. «Demokratiets langsomme død» er både en kjærlighetserklæring til et kontinent med dype utfordringer og en brannfakkel i norsk politisk debatt.

.

6. Antikapitalisme – strategier og muligheter i det 21. århundret, Av Erik Olin Wright, utgitt 2021,

Kapitalismen har revolusjonert verden og teknologien vi har rundt oss, men ikke uten enorme menneskelige omkostninger. Verdier som rettferdighet, demokrati og frihet skyves til side i et system der noen få eier nesten alt mens millioner har nesten ingenting. Samtidig er klima og natur på bristepunktet. Men alternativer finnes, mener sosiolog Erik Olin Wright. I denne boken argumenterer han for hvordan vi kan gjøre motstand og peker på veier videre. Antikapitalisme. Strategier og muligheter i det 21. århundret er et kraftfullt opprop for demokrati og sosialisme. En annen verden er mulig. … gjør det enklere å forestille seg det utenkelige: kapitalismens slutt. Aftonbladet. Fortjener å bli lest av mange. The Guardian. Selvfølgelig er en annen verden mulig. Denne boken hjelper deg i gang! Sara Bell, leder Fagforbundet Bergen Hans tanker fanget forestillingsevnen hos tilhørere, intellektuelle og aktivister over hele verden. Wright gjenoppfant meningen med sosialisme. New York Times Erik vil bli husket som den viktigste klasseteoretikeren i andre halvdel av det 20. århundret, og den fremste marxistiske sosiologen i sin tid. Vivek Chibber, professor i sosiologi ved NYU Et akutt og kraftig innlegg for sosialisme. Dazed Erik Olin Wright (1947-2019) var en ledende amerikansk marxistisk sosiolog og forfatter av blant annet Envisioning Real Utopias (2010) og Understanding Class (2015). Antikapitalisme. Strategier og muligheter i det 21. århundret ble skrevet like før han døde.

.

7. The Price of Democracy: How Money Shapes Politics and What to Do about It, utgitt 2020 av Julia Cagé

Why and how systems of political financing and representation in Europe and North America give outsized influence to the wealthy and undermine democracy, and what we can do about it.

One person, one vote. In theory, everyone in a democracy has equal power to decide elections. But it’s hardly news that, in reality, political outcomes are heavily determined by the logic of one dollar, one vote. We take the political power of money for granted. But does it have to be this way? In The Price of Democracy, Julia Cagé combines economic and historical analysis with political theory to show how profoundly our systems in North America and Europe, from think tanks and the media to election campaigns, are shaped by money. She proposes fundamental reforms to bring democracy back into line with its egalitarian promise.

8. Merchants of Doubt, utgitt 2012 av Erik M. ConwayNaomi Oreskes

Denne boken anbefales alle som skal bedrive poletikk:
The U.S. scientific community has long led the world in research on such areas as public health, environmental science, and issues affecting quality of life. Our scientists have produced landmark studies on the dangers of DDT, tobacco smoke, acid rain, and global warming. But at the same time, a small yet potent subset of this community leads the world in vehement denial of these dangers. Merchants of Doubt tells the story of how a loose-knit group of high-level scientists and scientific advisers, with deep connections in politics and industry, ran effective campaigns to mislead the public and deny well-established scientific knowledge over four decades. Remarkably, the same individuals surface repeatedly – some of the same figures who have claimed that the science of global warming is «not settled» denied the truth of studies linking smoking to lung cancer, coal smoke to acid rain, and CFCs to the ozone hole. «Doubt is our product,» wrote one tobacco executive. These ‘experts’ supplied it. Naomi Oreskes and Erik M. Conway, historians of science, roll back the rug on this dark corner of the American scientific community, showing how ideology and corporate interests, aided by a too-compliant media, have skewed public understanding of some of the most pressing issues of our era.
.

Lyttekunsten – om hvorfor lytting er avgjørende, av Rune Semundseth, utgitt 2023

Om hvorfor lytting er avgjørende

Burde jeg lytte mer og bedre? Hvorfor – og hvordan?
Du som behersker kunsten å lytte har de beste forutsetninger for å havne i gode, oppbyggende relasjoner og skape deg et godt liv. En god lytter lærer mer, kan bearbeide mens andre snakker og blir klokere av sine medmenneskers og kunders perspektiver, behov, følelser og kompetanse.

Lyttekunsten lærer deg også hvordan du kan bli satt enda mer pris på ved å være et empatisk menneske. Alle verdsetter vi å bli lyttet ordentlig til, og tillit styrkes når du lytter godt. Det kjennes godt å få sagt det vi har på hjertet uten avbrytelser, og bli sett, forstått og anerkjent. Gode lyttere er ofte kilde til mer glede og opplevd livskvalitet – for seg selv og for andre.

Lyttekunsten er for deg som
– vil være til stede for deg selv og for de rundt deg,
– vil forstå de viktige effektene av lytting,
– raskt vil lære knagger og metoder som skaper bedre og mer effektiv lytting,
vil – enten som leder eller medarbeider – bidra til et arbeidsmiljø med større plass til hverandre,
– ønsker å være en del av løsningen og bidra til endring hvor flere blir lyttet til.

Ved å øke din oppmerksomhet bidrar du til mer lytting og vil i tillegg bli en god rollemodell.
Virksomheter med flere gode lyttere kan oppnå gevinster som mer tillit, mer innovasjon, bedre samarbeid, bedre resultater, forbedret ytringsklima og styrket ytringseffektivitet.
Kanskje aller viktigst med god lytting: bedre psykisk helse og sterkere relasjoner både internt og eksternt.

.
Previous Article
Next Article